Період публікації:

від

до

Категорія:

День вшанування Героїв Небесної Сотні у Стрию

Опубліковано: П`ятниця, 24 лютого 2017 

min
max

Нещодавно почули фразу: «Правди немає, є кут зору. А все це політика». Краще й не скажеш про трирічне слідство кривавих розстрілів під час Революції Гідності. І заручниками цієї політики перш за все стали родини Героїв Небесної Сотні та й, зрештою, весь український народ. Стрияни теж мають своїх лицарів Небесної Сотні – Андрія Корчака і Юрія Дяковського. 20 лютого, у День Героїв Небесної Сотні, на могили Героїв вдячні земляки поклали живі квіти та помолилися за упокій їхніх душ.
Андрія Корчака не стало 18 лютого 2014 року. Його сестра Ольга згадує: «18 лютого, 15.20 – цей день і цю годину ми не забудемо ніколи. Чужий голос в телефоні: «Вашого абонента реанімують». А ще через півгодини ми довідалися, що наша родина осиротіла. Під час сутичок із силовиками в Маріїнському парку загинув мій брат Андрій Корчак.
Дорогий Андрійку, я горджуся тобою! Ти достойний стати Героєм! Ти назавжди залишишся в наших серцях і в нашій пам’яті. Молися за нас, щоб ми пережили цю втрату, молися за мир на рідній землі. Слава Україні!».
20 лютого 2015 року Президент України Петро Порошенко підписав Указ про присвоєння звання Героя України посмертно уродженцю м. Стрия Львівської області Юрію Дяковському. 25-річний стриянин був активним учасником Революції Гідності, на Майдані отримав кульові поранення в руку та шию. На початку російської агресії в Криму поїхав на схід України. 17 квітня 2014 року його взяли у полон проросійські бойовики. Тіло Юрія Дяковського знайшли у річці Торець, воно було настільки понівечене, що рідні упізнали Героя за шрамом від кулі на шиї.
Три роки, як одна мить. А душі Майдану досі не знайшли спокій. Їхніми іменами одні прикриваються, піаряться, інші продовжують їхню справу вже на війні чи у тилу. І лиш рідні й далі з ними розмовляють як з живими, вірять у справедливість, що будуть покарані ті, хто давав злочинні накази, і ті, хто їх виконував. Більшості з нас залишається лиш не забувати про Героїв Майдану, молитися за упокій їхніх душ та схиляти голови у скорботі хоча б у дні пам’яті. 
Цьогоріч на Стрийщині пройшло ряд заходів із вшанування тих, хто загинув у середмісті столиці, захищаючи право жити у вільній і незалежній державі. 17 лютого у Стрийському Народному домі відбувся вечір-реквієм з нагоди 3-ї річниці подій на Майдані в пам’ять Героїв Небесної Сотні. Преосвященний владика Богдан Манишин очолив спільну молитву за невинно вбитих Героїв. Хвилиною мовчання присутні вшанували їхню пам’ять і ледь стримували сльози, коли звучала пісня «Пливе кача» у виконанні Народного хору «Унісон».
Від учасників вечора-реквієму кращі учні Дулібської школи-гімназії ім. М. Шашкевича поклали квіти шани до Стіни Пам’яті Героїв Небесної сотні та Героїв АТО. У вестибюлі Народного дому розгорнули виставку фотографій всіх Героїв Небесної Сотні та загиблих учасників АТО – наших земляків, адже боротьба продовжується… У концертній програмі заходу звучали зворушливі пісні у виконанні талановитих виконавців та музичних колективів Стрийщини, спеціальна хореографічна композиція «Майдан» зачепила за живе кожного у залі. Завершився захід спільним виконанням духовного гімну «Боже великий, єдиний». 
У понеділок, 20 лютого, активісти громадської організації «Майдан Стрийщини», Конгресу українських націоналістів, Союзу Українок, Стрийського міського осередку товариства «Просвіти», Стрийської станиці Пласту НСОУ організували покладання квітів Героям України Андрію Корчаку та Юрію Дяковському і почесну ходу пам’яті від коледжу до майдану Незалежності. День вшанування Героїв Небесної Сотні завершився на майдані Незалежності – місці, де, як і три роки тому, стрияни зібралися на віче.
Панахиду за загиблими відслужили о. Мирон Гринишин та о. Іван Барабаш. Присутні хвилиною мовчання вшанували Героїв та запалили свічку пам’яті біля портрету кожного із Лицарів Небесної Сотні. Муніципальний чоловічий хор «Каменяр» виконав низку тематичних пісень, а  відомий майданівець, громадський діяч, бард Зеновій Медюх –  композиції написані на Майдані.  З настанням темряви учасники заходу випустили у небо палаючі вогники, які символізували душі невинно вбитих Героїв. 
У Стрийському краєзнавчому музеї «Верховина» діє постійна виставка «Герої не вмирають!» про події Революції Гідності та війну на Сході України. Музейні працівники готували її близько трьох місяців, контактуючи безпосередньо з учасниками буремних подій. Її відкриття відбулося 11 жовтня 2016 року.
Експозицію розміщено у двох залах і розділено тематично: Майдан та війна на Сході України. Світлини, особисті речі майданівців та бійців української армії, патріотична ялинка, яка стояла у Народному домі у Штабі спротиву, шини, гільзи та уламки снарядів з передової. Майданівець Ярослав Ільків спеціально для виставки намалював картину та передав каску, яку розписував ще під час Революції Гідності. Допомагав в оформленні й активіст Майдану Василь Бичко.
Ще багато будуть писати і оцінювати події Революції Гідності. Але однозначно, що вона кардинально змінила наше життя, змінила долю України. Те, що відбулося на Майдані, зробило колосальну річ, воно дало нам можливість позбутися рабства. Ті молоді люди, які стали Героями, переступили через страх і нас навчили не боятися.
                                  За матеріалами редакції газети "Фортуна"

Ключові слова:

Немає коментарів

Схожі статті:

Вони поринули у безсмертя Вони поринули у безсмертя Опубліковано: Четвер, 23 лютого 2017 Щоб віддати належну шану Героям Небесної Сотні та вшанувати пам’ять полеглих, у НВК «Полтвівська  ЗОШ І–ІІст. ДНЗ» Буського району було проведено лінійку- реквієм «Вони сягнули у безсмертя». Учні прийшли до стели «Героям Небесної Сотні», де педагог–організатор Куса В.В. повернула пам’ять у ті дні...

Переглядів: 465 Коментарів: 0

Відділи освіти

833 тис гривень – на соціальну підтримку учасників АТО, їхніх родин та сімей Героїв Небесної Сотні 833 тис гривень – на соціальну підтримку учасників АТО, їхніх родин та сімей Героїв Небесної Сотні Опубліковано: Середа, 03 серпня 2016 Днями з обласного бюджету на реалізацію Комплексної програми соціальної підтримки у Львівській області учасників АТО та їх родин, родин Героїв Небесної Сотні виділили 833 тис грн. Про це повідомив директор департаменту фінансів Львівської обласної державної адміністрації Олег Демків. Кошти скерують...

Переглядів: 667 Коментарів: 0

Соціальний захист дітей
Анонси
Календар подій
Актуально
Спеціальні новини

 

Для сімей учасників АТО та Героїв Небесної Сотні влаштують благодійне дійство «Україна – це ми!»

24 серпня, з нагоди Дня незалежності України, в Музеї народної архітектури та побуту відбудеться масштабна акція, що організовують спільно Благодійне товариство «Мій тато захищає Україну» та Музей народної архітектури за...


Актуально
Спеціальні новини




Ми у Facebook
Ми у Facebook