Період публікації:

від

до

Категорія:

Поетичне сузір’я Франкового краю

Опубліковано: Понеділок, 06 березня 2017 

min
max

Слово, як вогонь, що освітило книгу, як храм душі, а на її писаному, дивовижно-барвистому крилі літописець-народ вималював  у віщих знаках свій дух, свою красу, своє ім’я.

Наша сучасна геніальна поетеса Ліна Костенко на творчій зустрічі з дрогобичанами, яка відбулася 30 березня 1995 року, подарувала такий комплімент: "Не письменник – котрий не був у Дрогобичі." Бог і насправді обдарував дрогобичан особливим святим талантом любові до поезії, мистецтва.

2 березня старшокласники Дрогобицької спеціалізованої школи І-ІІІ ступенів №2 побували у читальному залі шкільної бібліотеки, де відбулася Літературна світлиця «Поетичне сузір’я Франкового краю». Головним завданням цього свята поезії, як зазначила бібліотекар Катерина Василівна Дятко, було привернення молоді до мистецтва слова, пробудження інтересу до творів визначних поетів, митців рідного краю, і, зрештою, спонукання до власної творчості.

У програмі прозвучали вірші Михайла Шалати, Ірини Сеник, Богдана Британа. Власні поезії прочитали вчителі школи О.Г.Дешева, Г.О.Дячок, З.М.Яким,  бібліотекар К.В.Дятко. Також в авторському прочитанні прозвучали  перші зорі-перли учнівської творчості. Глядачі  щирими оплесками зустріли юних поетів: Дарину Дацюк (4-В), Дарину Василюк (5-В), Арсена Курила (5-В), Артура Захарка (10-Б).

Свої пісні на вірші  Ліни  Костенко,  Михайла Шалати, Богдана Британа, Ірини Сеник, Ірини Даньків, Калерії Луценко, Лесі  Дешевої, Лідії  Лазурко   виконала гостя свята, співачка, композитор і волонтер Лілія Кобільник.

Особливо зворушливою була та частина Літературної світлиці, де Ліля Кобільник виконувала пісні, присвячені трагічним сторінкам нашого сьогодення, котрі ввійшли в щойно видану збірку її авторських творів «Небо Майдану». «Майдан для мене – особлива висота, і зовсім інше життя з глибоким змістом, без сірості, цинізму, фальші…», - зазначила Ліля Кобільник.

У передмові до збірки «Небо Майдану» старший науковий співробітник музею «Дрогобиччина», волонтер Марія Головкевич пише: «Усе пережите, біль утрати вкраїнського молодого цвіту, який ще не весь і заплодоносив для майбутнього України, Ліля Кобільник вклала в ноти, в рядки, у музику. Тому кожна її пісня, присвячена Небесній Сотні, - це Реквієм, це Біль, це Любов.

Кожна пісня, як і авторка, тримає Небо Майдану, щоби з його висот якнайшвидше виглянуло сонце Української Звитяги. І це залежить від кожного з нас, а від таких, як Ліля Кобільник, - насамперед!»

Після закінчення Літературної світлиці глядачі мали змогу придбати книгу «Небо Майдану» з автографом і щирими словами побажань від Лілі Кобільник. Дехто з юних поетів обмінявся з пані Лілією номерами телефонів з надією на можливу творчу співпрацю, адже Ліля Кобільник справді вміє віднайти молоді таланти і дати їм крила для творчого злету

Підготували Літературну світлицю бібліотекар школи Катерина Дятко і вчитель української мови і літератури Ігор Качмарик, поезії місцевих авторів читали Ірина Фіголь, Галина Процикевич, технічна  підтримка -  Орест Мурза та Ольга Іваночко.

До нових зустрічей у шкільній Літературній світлиці.

Катерина Дятко, Ігор Качмарик

Немає коментарів

Схожі статті:

«Тарас Шевченко – духовний батько українців» - бібліотечний  урок в 5 - Б класі Бориславської ЗСШ-інтернаті «Тарас Шевченко – духовний батько українців» - бібліотечний урок в 5 - Б класі Бориславської ЗСШ-інтернаті Опубліковано: П`ятниця, 24 березня 2017 «Тарас Шевченко – духовний батько українців» - це тема бібліотечного уроку, який провели класний керівник   Старостіна О.І. разом з бібліотекарем  Галащук І.Т. 20 березня в 5-Бкласі Бориславської ЗСШ-інтернату. П’ятикласники  ознайомилися з дитинством Тараса, його викупом з кріпацтва. Учні читали...

Переглядів: 810 Коментарів: 0

Заклади обласного підпорядкування

Відбувся очний етап обласного конкурсу юних літераторів Львівщини «Весняний легіт» ім.Зоряни Гладкої Відбувся очний етап обласного конкурсу юних літераторів Львівщини «Весняний легіт» ім.Зоряни Гладкої Опубліковано: Понеділок, 27 січня 2020 25 січня 2020 року відбувся ІІ (очний) етап обласного конкурсу юних літераторів Львівщини “Весняний легіт” імені Зоряни Гладкої.  Організатор конкурсу КЗ ЛОР "Львівська обласна Мала академія наук учнівської молоді". Цьогоріч у конкурсі взяли участь 84 учасники, що мали нагоду позмагатись у мистецтві...

Переглядів: 853 Коментарів: 0

Заклади обласного підпорядкування
Анонси
Календар подій
Актуально
Спеціальні новини

 

Для сімей учасників АТО та Героїв Небесної Сотні влаштують благодійне дійство «Україна – це ми!»

24 серпня, з нагоди Дня незалежності України, в Музеї народної архітектури та побуту відбудеться масштабна акція, що організовують спільно Благодійне товариство «Мій тато захищає Україну» та Музей народної архітектури за...


Актуально
Спеціальні новини




Ми у Facebook
Ми у Facebook