Період публікації:

від

до

Категорія:

Кобзар Лайош Молнар та поетеса Тетяна Фролова у Ставчанському НВК І-ІІІ ст..

Опубліковано: Четвер, 09 березня 2017 

min
max

Кожного року у Шевченківські дні Ставчанський НВК радо зустрічає шановних гостей лірника та кобзаря Лайоша Молнара та поетесу Тетяну Фролову. Це унікальне за своєю творчістю подружжя, відоме в усіх куточках нашої  держави.

Репертуар Лайоша Молнара цікавий та розмаїтий. Він багато спілкується з іншими кобзарями і бандуристами як з Львівщини, так і з усієї України, переймає в них окремі пісні, хоч має і власні твори та обробки. У його композиторському доробку є дві збірки -- "Співаю серцем" та "Обертони". І якщо в першій є авторські твори для бандури, в основному, на вірші дружини Т. Фролової, то в другій збірці об'єднані вокальні та інструментальні твори для бандури та фортепіано. До неї увійшли такі цікаві твори, як "Сумує Львів" (присвячено світлій пам'яті І. Білозіра), "Пісня про Трускавець", "Знову осінь", "Сумне танго", "Осінній вальс" та інші пісні у супроводі фортепіано, а також інструментальні твори, зокрема "Коханій", "Весна", "У надвечір'ї". Низка його творів є вже у репертуарі окремих бандурних виконавців та колективів.

На цьогорічній зустрічі митець показав дітям українську ліру. Учні з захопленням слухали думи та канти, скакалки у його виконанні.

Під   час зустрічі лунали поезії Тетяни Фролової та пісні кобзаря Лайоша Молнара, які насамперед попросили глядачів не перейматися тим, що вони – незрячі.

«Всевишній забрав у нас зір, але натомість дав талант до поезії та кобзарства, який ми щедро даруємо Україні. Ми – щасливі, бо кохаємо один одного, маємо чудових онуків Юлечку та Сергійчика, подорожуємо по рідній державі з кобзою та лірою», – сказала пані Тетяна.

Репертуар Лайоша Молнара – цікавий та розмаїтий: «Пісня про Морозенка», «Про Аскольда і Дира», «Віє вітер, віє буйний», «Дума про козацькі могили», «Виший, виший, кохана, мені», стрілецькі пісні та багато творів на вірші Тараса Шевченка.

Лайош Молнар опанував не лише гру на сучасній вдосконаленій бандурі, але й на старосвітській бандурі, а також – лірі.

А поетеса Тетяна Фролова – відома в Україні завдяки ліричним творам, зокрема, поезією для дітей. Вона – автор багатьох  текстів пісень, музику до яких написав її коханий чоловік, кобзар і лірник Лайош  Молнар.

Після концерту діти придбали книжечки Тетяни Фролової.

 

Ключові слова:

Немає коментарів

Схожі статті:

Мама! Найдорожче слово в світі Мама! Найдорожче слово в світі Опубліковано: Четвер, 30 травня 2019 День Матері в Україні відзначається в другу неділю травня. Це свято-свято вічності. Мама – найголовніша людина в житті. Скільки б гарних, добрих слів ми не говорили нашим мамам, зайвими вони не будуть ніколи. До Дня Матері у Підбірцівській ЗОШ I-III ступенів, вчитель фізичної культури Карабан Н.М. зі...

Переглядів: 878 Коментарів: 0

Відділи освіти

"Родина, родина від батька до сина…" "Родина, родина від батька до сина…" Опубліковано: Середа, 29 травня 2019 24 травня дружна класна родина 6-го гімназійного класу Наварійської ЗОШ І-ІІІ ст. - гімназії зібралася на святі "Родина, родина від батька до сина…". Увага і повага до сім'ї, до роду не приходить сама по собі. Її треба виховувати. Дитина змалку повинна усвідомлювати свою приналежність до родини, до рідного...

Переглядів: 778 Коментарів: 0

Відділи освіти
Анонси
Календар подій
Актуально
Спеціальні новини

 

Для сімей учасників АТО та Героїв Небесної Сотні влаштують благодійне дійство «Україна – це ми!»

24 серпня, з нагоди Дня незалежності України, в Музеї народної архітектури та побуту відбудеться масштабна акція, що організовують спільно Благодійне товариство «Мій тато захищає Україну» та Музей народної архітектури за...


Актуально
Спеціальні новини




Ми у Facebook
Ми у Facebook