Період публікації:

від

до

Категорія:

Лялька - мотанка

Опубліковано: П`ятниця, 10 березня 2017 

min
max

07.03.17р. у КЗ ЛОР Верхньосиньовидненська спецшкола-інтернатпройшов майстео-клас з виготовлення ляльки-мотанки, який підготувала і провела вчитель швейної справи Карпінець З.З. з учнями .

Мета:

Навчальна:  створити умови для формування в учнів понять про українську  народну ляльку – мотанку, історію виникнення , її функцію    та різновиди.

Розвиваюча: сприяти розвитку естетико – сенсорної сфери особистості, що формує  цілу низку життєвих компонентів: соціальної, інформаційної,полікультурної, комунікативної, самоосвіти та саморозвитку, продуктивної творчої діяльності учнів.

Виховна: створити оптимальні умови для виховання в учнів поваги до українсько –  історичних традицій; пробуджувати почуття краси, зміцнювати бажання відроджувати традиції народу, заохочувати до виготовлення оберегів.

Карпінець З.З. розповіла,що народна лялька –мотанка – оберіг душі. Лялька, як дитяча іграшка і оберіг родини й Роду, як могутній талісман та символ зв’язку між поколіннями, знана в багатьох традиціях культури земної кулі. Лялька різних народів відрізняється між собою ззовні і матеріалом, з якого зроблена, але суть і призначення ляльки –незмінні. А головне призначення ляльки у ті давні часи було – берегти душу свого власника від зла й нечистих помислів. Ляльку – оберіг передавали з покоління в покоління впродовж років і віків, і були ляльки, про які складалися легенди, і потім передавалися від матері до дочки, як священний переказ. Є різновид ляльки, який у тій чи іншій формі знали на всіх континентах. Це мотанка, або вузлова лялька, виготовлена з м’якого матеріалу, шкіри або тканини і з ниток. В Україні її знають, як ляльку – мотанку, яка своїми витоками сягає  в добу Трипільської  цивілізації.

Для створення ляльки-мотанки наші пращури використовували підручний матеріал. Все, що траплялося в домі з текстилю і було не потрібне  йшло в діло: шматки старої сорочки, постелі, старий одяг, який залишився з діда-прадіда, стрічки, намисто,або ж сухі квіти, ягоди, тощо. Рекомендую усім новачкам поритися у шафі, і вибрати речі, які викинути шкода, а носити не будеш. Гарно підходять дитячі речі: сорочечки чи спіднички, старі скатерті, серветки. Не треба відразу бігти до магазину і тратити гроші на покупку нової матерії, бо це не головне у створенні ляльки- мотанки.

    Найголовніше це те, щоб процес виготовлення приносив вам задоволення. Рекомендую також увімкнути спокійну музику. А якщо ви хочете, щоб ваша лялечка була для вас ще й оберегом, не полінуйтеся і знайдіть записи молитов, чи богослужінь, які відповідають вашій вірі. Отримаєте грандіозну релаксацію від слухання, споглядання і цікавої роботи.

Учні разом з вчителями вправлялися у виготовлення ляльки – мотанки під супровід спокійної музики. Усім присутнім на майстер-класі вдалося створити свою унікальну ляльку і вкласти в неї частинку себе.

Підводячи підсумки, вчитель наголосила, що всі  молодці, справилися із своїм завданням і заслуговують на високі бали. Хочу висловити щиру подяку нашим педагогам, нашим учням, за те, що цінують наші традиції.

На  домашнє завдання  кожна виготовіть ляльку – мотанку, яка буде жити разом з вами, а потім ви передасте її своїм дітям. Таким чином ви продовжите родинну традицію.Наші прабабусі довгими вечорами сиділи на вечорницях, співали і вишивали. Я впевнена, що разом із українською вишивкою, народною піснею буде жити ваша лялька - мотанка.

 

Немає коментарів

Схожі статті:

Цікавий майстер-клас (фото) Цікавий майстер-клас (фото) Опубліковано: Вівторок, 02 жовтня 2018 26 вересня 2018 року в НРЦ «Довіра» пройшов цікавий майстер-клас із виготовлення ляльки-мотанки, який організували вчителі трудового навчання Г.В. Бущак та Н.І. Король. Школярі не вперше виготовляють ляльку-мотанку, однак цього разу секретами виготовлення справжньої ляльки ділилася досвідчена майстриня...

Переглядів: 350 Коментарів: 0

Заклади обласного підпорядкування

Намалюю писанку, намалюю… (фото) Намалюю писанку, намалюю… (фото) Опубліковано: Четвер, 05 квітня 2018 Найвизначніше християнське свято на честь воскресіння Ісуса Христа – Великдень. Малювати писанки – це дуже давня традиція нашого народу. З квітня 2018 року педагоги НРЦ «Довіра» організували майстер-клас із писанкарства для учнів 5-В і 6-А класів. Школярі не лише мали можливість навчитися прикрашати...

Переглядів: 474 Коментарів: 0

Заклади обласного підпорядкування
Анонси
Календар подій
Актуально
Спеціальні новини

 

Для сімей учасників АТО та Героїв Небесної Сотні влаштують благодійне дійство «Україна – це ми!»

24 серпня, з нагоди Дня незалежності України, в Музеї народної архітектури та побуту відбудеться масштабна акція, що організовують спільно Благодійне товариство «Мій тато захищає Україну» та Музей народної архітектури за...


Актуально
Спеціальні новини




Ми у Facebook
Ми у Facebook