Період публікації:

від

до

Категорія:

Інформаційна сторінка (із досвіду викладання навчальних дисциплін). Вчителям зарубіжної літератури

Опубліковано: Четвер, 06 квітня 2017 

min
max

Із матеріалів науково-методичного журналу: «Зарубіжна література в школі, № 1-2 (289-290) / 2017.

Огляд публікації «Ключові освітні компетентності на уроках зарубіжної літератури» (автор – О. Г. Куцінко). 

За твердженням автора матеріалів – мета розвитку компетентностей на уроках зарубіжної літератури – це виховання читача, літературного критика, літературознавця, дослідника та письменника. У статті докладно вивчаються усі аспекти явища «освітні компетентності», подаються визначення понять «компетентність» (коло питань, у яких людина добре обізнана, має знання та досвід), «ключові компетентності» (належать до загального змісту освіти), «загальнопредметні компетентності» (належать до певного кола навчальних предметів та освітніх галузей), та власне «предметні компетентності» (охоплюють два вищезгадані рівні компетентності (ключовий та загальнопредметний) і формуються у межах навчальних предметів).

Увазі вчителів-словесників представлено орієнтовну класифікацію ключових освітніх компетентностей, серед яких: 

І.  Ціннісно-смислові.

ІІ.  Загальнокультурні.

ІІІ. Пізнавальні.

 ІV.  Інформаційні.

V.   Комунікативні.

VI.  Соціальні.

VII.  Моральні

VIІI. Автономізаційні.

/ Кожен з елементів класифікації чітко визначається та характеризується /

Враховуючи специфічні характеристики навчального предмета (зарубіжна література), автор матеріалів пропонує класифікацію літературних компетентностей та приорітетні методи та прийоми їх розвитку за умови, що забезпечує якісне засвоєння програми.

У публікації подаються зокрема приклади комунікативно-ситуативних вправ у межах формування комунікативної та мовленнєвої компетентностей (інтерактивні форми навчання, переказ художнього тексту, нестандарнті завдання тощо), розкриваються види і жанри висловлювань (репродуктивні та продуктивні висловлювання) на літературні теми.

У статті широко висвітлюються аспекти формування читацької, емоційно-ціннісної, полікультурної, пошуково-дослідницької компетентностей, характеризуються засади соціальної, життєвої, інформаційної та творчої компетентностей. Розкриваючи вищеназвані явища, автор використовує спеціальну таблицю, де з одного боку подано завдання, а з іншого - відповідні види роботи, пов’язані з формуванням тієї чи іншої компетентності. 

Дидактичні матеріали довершує перелік прийомів активізації навчальної творчої діяльності школярів, що містить 7 (сім) одиниць-позицій.

1)цікавий початок уроку;

2)полемічний характер викладення матеріалу;

3)контрастне зіставлення аргументів;

4)розгляд проблемних питань;

5)робота з деталлю художнього тексту;

6)зіставлення твору з його екранізацією;

7)самостійний пошук школярами проблем твору.  

Ключові слова:

Немає коментарів

Схожі статті:

«Сьогодні Україна та світ відзначають»: інформаційний щоденник Львівської обласної науково-педагогічної бібліотеки «Сьогодні Україна та світ відзначають»: інформаційний щоденник Львівської обласної науково-педагогічної бібліотеки Опубліковано: Понеділок, 06 квітня 2020 06.04 – 537 роки від дня народження Рафаеля Санті (1483-1520).  Італійський живописець, графік, скульптор і архітектор епохи Відродження. Народився Рафаель 6 квітня (за деякими джерелами 28 березня) 1483 в Урбіно, Італія. Перше навчання художній майстерності проводив його батько – Джованні Санті....

Переглядів: 4580 Коментарів: 0

Науково-педагогічна бібліотека - освітянам

«Сьогодні Україна та світ відзначають»: інформаційний щоденник Львівської обласної науково-педагогічної бібліотеки «Сьогодні Україна та світ відзначають»: інформаційний щоденник Львівської обласної науково-педагогічної бібліотеки Опубліковано: Неділя, 05 квітня 2020 05.04 – 432 роки від дня народження Томаса Гоббса (1588-1679). Англійський філософ. Майбутній мислитель з’явився на світ 5 квітня 1588 року в південно-східному графстві Англії, біля містечка Мальмсбері, в родині сільського священика. Початкову освіту він здобув у парафіяльній школі, яку відвідував...

Переглядів: 4515 Коментарів: 0

Науково-педагогічна бібліотека - освітянам
Анонси
Календар подій
Актуально
Спеціальні новини

 

Для сімей учасників АТО та Героїв Небесної Сотні влаштують благодійне дійство «Україна – це ми!»

24 серпня, з нагоди Дня незалежності України, в Музеї народної архітектури та побуту відбудеться масштабна акція, що організовують спільно Благодійне товариство «Мій тато захищає Україну» та Музей народної архітектури за...


Актуально
Спеціальні новини




Ми у Facebook
Ми у Facebook