Період публікації:

від

до

Категорія:

«Сьогодні Україна та світ відзначають»: інформаційний щоденник Львівської обласної науково-педагогічної бібліотеки

Опубліковано: Вівторок, 11 квітня 2017 

min
max

11.04 – 262 роки від дня народження Джеймса Паркінсона (1755-1824). 

Англійський психіатр, геолог, палеонтолог, політичний активіст. Описав в 1817 році хворобу центральної нервової системи — так званий тремтливий параліч (паркінсонізм).

Джеймс Паркінсон народився в 1755 році в Англії, в Лондоні. Він був сином хірурга і фармацевта Джона Паркінсона, практикуючого на площі Хокстон в Лондоні. До речі, саме тут після смерті батька Джеймс продовжив практикувати замість нього.

Відомо, що 21 травня 1783, Паркінсон одружився на Мері Дейл, з якої у них згодом з'явилося шестеро дітей.

У 1784 році кандидатура Джеймса була схвалена в City of London Corporation в якості хірурга. До речі, лікарем-терапевтом, всупереч широко поширеній помилковій думці, Паркінсон ніколи не працював і не був.

Відомо, що на додаток до його процвітаючої медичної практики, Паркінсон жваво цікавився геологією і палеонтологією, а також політикою. Так, він був активним учасником політичного життя Англії, був членом кількох таємних політичних товариств і навіть був кілька місяців в ув'язненні в тюрмі, будучи підозрюваним у справі про змову з метою вбивства короля Георга III.

Залишивши політичні амбіції, Джеймс повернувся до активної медичної практики і в період з 1799 по 1807-й опублікував безліч дуже цінних медичних праць. Так, саме Паркінсон першим назвав причину смерті при апендициті – запалення апендикса. Він також глибоко досліджував перитоніт і був одним з перших, який написав на цю тему наукову роботу.

Але основне і найголовніше дослідження Паркінсона було викладено в його праці «Есе про тремтливий параліч». У ньому доктор детально описав хворобу, яка сьогодні відома всьому світу під назвою її дослідника – хвороба Паркінсона. Ця робота датована 1817 роком, і саме цей період вважається початком пошуків і дослідження цієї хвороби. Відомо і те,що за більш ніж двохсотлітню історію вивчення цієї хвороби, що стала однією з найстрашніших напастей людства, універсальні ліки від хвороби Паркінсона так і не знайдено.

До речі, основні симптоми хвороби Паркінсона – тремтіння, сповільненість і скутість рухів, а часто і втрата рівноваги – швидко були визнані зовсім не паралічем, однак, незважаючи на всі вишукування і навіть деяке просування на шляху до полегшення страждань, універсального лікування, як і за часів Джеймса Паркінсона, як і раніше немає.

За наявними оцінками, у всьому світі від хвороби Паркінсона страждають не менше 4 мільйонів осіб, основна маса яких – люди похилого віку.

Помітно, що, описуючи хворобу, Паркінсон в основному спостерігав симптоми цього захворювання не в медичній практиці і не був безпосереднім лікарем страждаючих на цю недугу людей – він спостерігав за ними в повсякденному житті, на вулицях Лондона. До речі, свою офіційну назву хвороба отримала через шість десятиліть.

Відомо, що політично і соціально активний, Джеймс Паркінсон був борцем за права захисту психічно хворих людей.

Джеймс був членом Королівського хірургічного товариства і одним з перших членів Лондонського геологічного товариства, а також автором численних праць з хімії та медицини. Він активно збирав і досліджував скам'янілості (до речі, після його смерті кілька скам'янілостей були названі його ім'ям).

Помер Джеймс Паркінсон 21 грудня 1824 в Лондоні. Могила вченого знаходиться у дворі церкви St Leonard's в Шордітче. Крім того, в пам'ять про великого дослідника на будинку на площі Хокстон, де він практикував, знаходиться меморіальна табличка.

Ключові слова:

Немає коментарів

Схожі статті:

«Сьогодні Україна та світ відзначають»: інформаційний щоденник Львівської обласної науково-педагогічної бібліотеки «Сьогодні Україна та світ відзначають»: інформаційний щоденник Львівської обласної науково-педагогічної бібліотеки Опубліковано: Понеділок, 06 квітня 2020 06.04 – 537 роки від дня народження Рафаеля Санті (1483-1520).  Італійський живописець, графік, скульптор і архітектор епохи Відродження. Народився Рафаель 6 квітня (за деякими джерелами 28 березня) 1483 в Урбіно, Італія. Перше навчання художній майстерності проводив його батько – Джованні Санті....

Переглядів: 4544 Коментарів: 0

Науково-педагогічна бібліотека - освітянам

«Сьогодні Україна та світ відзначають»: інформаційний щоденник Львівської обласної науково-педагогічної бібліотеки «Сьогодні Україна та світ відзначають»: інформаційний щоденник Львівської обласної науково-педагогічної бібліотеки Опубліковано: Неділя, 05 квітня 2020 05.04 – 432 роки від дня народження Томаса Гоббса (1588-1679). Англійський філософ. Майбутній мислитель з’явився на світ 5 квітня 1588 року в південно-східному графстві Англії, біля містечка Мальмсбері, в родині сільського священика. Початкову освіту він здобув у парафіяльній школі, яку відвідував...

Переглядів: 4481 Коментарів: 0

Науково-педагогічна бібліотека - освітянам
Анонси
Календар подій
Актуально
Спеціальні новини

 

Для сімей учасників АТО та Героїв Небесної Сотні влаштують благодійне дійство «Україна – це ми!»

24 серпня, з нагоди Дня незалежності України, в Музеї народної архітектури та побуту відбудеться масштабна акція, що організовують спільно Благодійне товариство «Мій тато захищає Україну» та Музей народної архітектури за...


Актуально
Спеціальні новини




Ми у Facebook
Ми у Facebook