Період публікації:

від

до

Категорія:

Фестиваль писанкарства "Диво Великодня"

Опубліковано: Четвер, 13 квітня 2017 

min
max

З метою залучення учнівської молоді до традиції писанкарства, виявлення обдарованих учнів, підтримки їх творчості, позашкільним закладом освіти Львівським державним Будинком техніки на передодні величного свята Христового Воскресіння 12 квітня 2017 року на базі Міжрегіонального центру професійно-технічної освіти художнього моделювання  та дизайну проведено фестиваль писанкарства „Диво Великодня”. У заході взяли участь учні НЗ ПТО м. Львова.

Відкрив святкове дійство директор Будинку техніки Вахула Роман Степанович, який наголосив на тому що, писанки – це своєрідний мініатюрний живопис України, котрий відображає величання споконвічного закону весняного пробудження сонця і відродження природи. А директор МЦПТОХМД Даць Ярослав Дмитрович побажав учасникам успіхів у написанні писанок.

За програмою фестивалю учасники представили виставку учнівських робіт на великодню тематику, зокрема об’ємні композиції з писанок в різних техніках виконання. Виставкові експозиції вражали неповторністю,  фантазією та різноманіттям кольорових гам. Велике захоплення викликали писанки, оздоблені бісером, стрічками, нитками, стрічками й іншими традиційними та нетрадиційними матеріалами.

Юні писанкарки та писанкарі впродовж 2-х академічних годин старанно розписували писанки з використанням української символіки, кольорів на основі прадавніх орнаментів та магічних знаків. Кожен учасник фестивалю мав змогу продемонструвати практичні навики та особисту творчість. В аудиторіях де створювались писанки панувала атмосфера затишку, світла та добра.

Завершився фестиваль великою кількістю барвистих писанок, котрі відображали духовний світ, політ творчої фантазії молодих талантів. Оригінальний орнамент писанок не тільки чарував своєю вишуканістю, мініатюрністю, гармонією колориту, а й відтворював прадавні символи світорозуміння і природи, єднав з традиціями минулого.

Ознайомитись із композиціями великодніх робіт завітала мистецтвознавець Тимчук Христина Костянтинівна, котра зазначила, що кожна писанкарство – це народне мистецтво, яке потрібно пропагувати молодому поколінню України, залучаючи його до активної художньо-прикладної творчості. Писанка в світі є символом українського народу. Побажала юним писанкарям самоствердження у реалізації творчих вмінь у житті.

Учасники фестивалю „Диво Великодня” відзначені грамотами Львівського державного Будинку техніки за активну участь у відродженні християнської духовності, українських народних традицій та звичаїв. Висловлюємо щиру подяку адміністрації МЦПТОХМД за сприяння у проведенні фестивалю.

Такі заняття з писанкарства дають реальну можливість доторкнутися до народної культури, побуту українців. Це чудова нагода подивитися один на одного по-новому, пізнати щось нове в своєму житті, або, навіть, започаткувати в собі нові творчі завдатки а педагогічним працівникам  поспілкуватися у неформальному творчому просторі. Можна сподіватися, що подальше вивчення розписів українських писанок відкриє не тільки безліч загадок праісторії східнослов'янських народів, а й дозволить краще зрозуміти джерела сучасного декоративного мистецтва України. То ж нехай об’єднує наші серця великодня писанка і під мирним небом квітне рідна Україна.

Немає коментарів

Схожі статті:

Творча Великодня майстерня учнів НРЦ  «Левеня» Творча Великодня майстерня учнів НРЦ «Левеня» Опубліковано: Субота, 11 квітня 2020 З давніх давен такі символи, як вербова гілочка, паска, а також крашанки, є традиційними для українців. 10 квітня 2020 року вихованці Комунального закладу Львівської обласної ради «Навчально-реабілітаційний центр «Левеня» вперше започаткували домашню творчу великодню майстерню. Немає нічого милішого...

Переглядів: 6885 Коментарів: 0

Заклади обласного підпорядкування

Яскраві Великодні сувеніри учнів НРЦ  «Левеня» Яскраві Великодні сувеніри учнів НРЦ «Левеня» Опубліковано: Субота, 11 квітня 2020 Щороку всі з нетерпінням чекають світлого празника Христового Воскресіння. Таку чудову подію відзначають в чудовий і барвистий період, коли весна знову вступає в законні права та вся природи прокидається від зимової сплячки, наливаючись найрізноманітнішими квітами і відтінками. 9 квітня 2020 року учні...

Переглядів: 6639 Коментарів: 0

Заклади обласного підпорядкування
Анонси
Календар подій
Актуально
Спеціальні новини

 

Для сімей учасників АТО та Героїв Небесної Сотні влаштують благодійне дійство «Україна – це ми!»

24 серпня, з нагоди Дня незалежності України, в Музеї народної архітектури та побуту відбудеться масштабна акція, що організовують спільно Благодійне товариство «Мій тато захищає Україну» та Музей народної архітектури за...


Актуально
Спеціальні новини




Ми у Facebook
Ми у Facebook