Період публікації:

від

до

Категорія:

Відкрито книжкову виставку, присвячену Григорію Ващенку

Опубліковано: Середа, 19 квітня 2017 

min
max

До дня народження Григорія Ващенка (23 квітня – 1878), українського педагога у приміщенні Львівської обласної науково-педагогічної бібліотеки представлено книжкову виставку: «Педагогічна спадщина Григорія Ващенка» (Експонується з 17 квітня  до 08 травня в читальному залі (2 поверх)).

Довідка

Григорій Григорович Ващенко народився 23 квітня (13-го за старим стилем) 1878 року у с.Богданівка Прилуцького повіту Полтавської губернії.

Був він людиною нелегкої долі, але ніколи не зраджував ні вірі в Богові, ні Україні, ні тій справі, якій присвятив життя. Тихо, але дбайливо засівав свою ниву і залишив нам свої праці для роздумів і свою віру в щасливе прийдешнє нашого народу. Зрештою, сьогодні звертаємося до нього не лише з почуття обов’язку та історичної справедливості. Робимо це власне з практичної потреби, яку відчуваємо. Бо його творчість є сьогодні для нас чинником порятунку, як чиста криниця для втомленого мандрівника. Шукаємо нового педагогічного світогляду, і в його спадщині Україна може знайти шанс порятунку для себе.

Педагогічний світогляд Григорія Ващенка зорієнтований на християнську стратегію виховання, пріоритетною рисою його педагогічної творчості є орієнтація на духовне життя людини, а її виховання він трактує як розвиток душі. Водночас порятунок він бачить у відродженні моральності і в прийнятті людиною пріоритету духовного над матеріальним. Так, зрештою, він бачить взагалі шлях порятунку людства перед небезпекою вселюдської катастрофи, включаючи процеси екологічні. Варто також підкреслити, що Григорій Ващенко залишається оптимістом і вважає, що ідеї християнського гуманізму діють все з більшою і з більшою силою.

У 1967році, 2 травня — на 90-му році життя Григорій Ващенко помер. 5 травня його було поховано на цвинтарі «Вальдфрідгоф» у Мюнхені.

Немає коментарів

Схожі статті:

Відкрито книжкову виставку, присвячену Григорію Ващенку Відкрито книжкову виставку, присвячену Григорію Ващенку Опубліковано: Понеділок, 11 квітня 2016 До дня народження Григорія Ващенка (23 квітня,1878), українського педагога у приміщенні Львівської обласної науково-педагогічної бібліотеки представлено книжкову виставку:“До висот виховного ідеалу”(експонується з 11 квітня до 06 травня в фойє бібліотеки (2 поверх). Довідка Григорій Григорович...

Переглядів: 5978 Коментарів: 0

Науково-педагогічна бібліотека - освітянам

12 серпня - Міжнародний день молоді 12 серпня - Міжнародний день молоді Опубліковано: Середа, 08 серпня 2018 12 серпня - Міжнародний день молоді У приміщенні Львівської обласної науково-педагогічної бібліотеки представлено книжково-журнальну виставку:  «Молодь – майбутнє держави» (експонується з 06 серпня до 23 серпня в фойє бібліотеки (2 поверх)). Довідка Міжнародний день молоді, який відзначається...

Переглядів: 1114 Коментарів: 0

Науково-педагогічна бібліотека - освітянам
Анонси
Календар подій
Актуально
Спеціальні новини

 

Для сімей учасників АТО та Героїв Небесної Сотні влаштують благодійне дійство «Україна – це ми!»

24 серпня, з нагоди Дня незалежності України, в Музеї народної архітектури та побуту відбудеться масштабна акція, що організовують спільно Благодійне товариство «Мій тато захищає Україну» та Музей народної архітектури за...


Актуально
Спеціальні новини




Ми у Facebook
Ми у Facebook