Період публікації:

від

до

Категорія:

Майстер – клас з писанкарства у Дублянській СЗШ I – III ст. (фото)

Опубліковано: Вівторок, 25 квітня 2017 

min
max

28 березня.2017р. у Дублянській СЗШ I III ст.  відбувся майстер –клас з розпису писанок , який провела мисткиня Марія Янко. У майстер класі взяли участь учні 3-9 класів , вчителі, батьки.

Марія Янко послідовно і чітко пояснювала як виготовити писанку, допомагала  учням  у створенні Великоднього яйця. Була дуже приємна  атмосфера. Всі присутні дуже вдячні за гарну нагоду - створити писанку своїми руками.

Марія Янко народилася в с. Дубляни на Самбірщині. Виховувалася в родині українців-виселенців з Лемківщини, де з покоління в покоління передавалися традиції народної культури. З дитинства пам'ятає мамині розповіді про красу та звичаї цього краю.

У 1980 році закінчила Львівське училище декоративно-ужиткового мистецтва ім. І. Труша (тепер - ЛДКУМ ім. І. Труша) за спеціальністю художня вишивка (учителі: С. Сатурська. М. Скибінський, С. Костирко). Працювала керівником гуртка народної вишивки у Будинку піонерів у Самборі (тепер - Будинок учнівської творчості).
Згодом навчалася у Львівському державному інституті прикладного та декоративного мистецтва (тепер - ЛНАМ) за спеціальністю художній текстиль. Творчому зростанню завдячує педагогам 3. Шульзі, І. Боднарові, М. Ткаченкові.
З 1992 року - керівник гуртка художнього текстилю у Дитячій художній школі народних мистецтв у Львові.

М. Янко - автор ілюстрацій до видань: Відлуння лемківських культурних традицій / За ред. О. Кривицької - Львів, 2002; Лемківщино рідна, заколишу в красі твоїй / За ред. В. Денисюка, О. Кровицької - Львів, 2009.

Окрасою виставки є авторські різдвяні "павуки" із соломи, що відроджують давні українські християнські традиції. Різдвяні "павуки" М. Янко складні композиційно, збагачені декоративними елементами з кольорового паперу і символізують безконечне буття.
Марія Янко - член Національної спілки народних майстрів України, член Фундації дослідження Лемківщини. Художниця творчо працює і в галузі писанкарства, витинанки; займається художньою фотографією. У 2010 р. за її ініціативи Дитяча школа народних мистецтв у Львові започаткувала Міжнародний фестиваль "Лемківська писанка".

М. Янко - учасниця міжнародних пленерів та виставок в Угорщині (2010 р.), Словаччині (2006 р., 2007 р.), Польщі (2008 р., 2009 р., 2010 р.), а також численних виставок в Україні (Київ, Луцьк, Вінниця, Львів). Вона - постійний експонент Міжнародних мистецьких виставок: "Львівський осінній салон "Високий замок"" (2008, 2009 рр.); виставок, що відроджують українські народні традиції - Всеукраїнська виставка "Різдво на Україні", Київ (2006 р.), "Дні лемківсько- русинської культури" у м. Криниця (Польща) та ін. Упродовж 2004-2010 рр. відбулося п'ять персональних виставок.

Немає коментарів

Схожі статті:

Писанка—символ українського народу. Писанка—символ українського народу. Опубліковано: П`ятниця, 19 квітня 2019 Українська писанка – це кольорове, рукотворне диво. Про неї складають вірші, пісні: Ой, писанко рідна, Барвистая чічко, Візьму тебе в церкву В Воскресную нічку ( Леся Храплива-Щур).    Учні 4 класу Бориславської санаторної школи – інтернату І – ІІІ ст. із захопленням слухали історію виникнення...

Переглядів: 445 Коментарів: 0

Заклади обласного підпорядкування

Писанкарство Писанкарство Опубліковано: П`ятниця, 06 квітня 2018 03 квітня 2018 р. у 4-А класі (класний керівник Замлинська О.М.) СЗШ № 3 відбувся майстер-клас з розписування писанки. Його провела керівник гуртка «Лялькарі» БУТ м.Трускавця п. Л.М.Гривняк. Вона багато цікавого розповіла про писанки, їх різновиди та  методи розписування.  Четвертокласники спільно...

Переглядів: 448 Коментарів: 0

Відділи освіти
Анонси
Календар подій
Актуально
Спеціальні новини

 

Для сімей учасників АТО та Героїв Небесної Сотні влаштують благодійне дійство «Україна – це ми!»

24 серпня, з нагоди Дня незалежності України, в Музеї народної архітектури та побуту відбудеться масштабна акція, що організовують спільно Благодійне товариство «Мій тато захищає Україну» та Музей народної архітектури за...


Актуально
Спеціальні новини




Ми у Facebook
Ми у Facebook