Період публікації:

від

до

Категорія:

Музейний урок

Опубліковано: Вівторок, 25 квітня 2017 

min
max

12 квітня 2017р.  у музейній кімнаті о.І.Могильницького, що знаходиться у приміщенні НВК «Загальноосвітній навчальний заклад І-Ш ступенів-дошкільний навчальний заклад-учнівське лісництво ім..о.І.Могильницького» с.Міженець  Старосамбірського району Львівської області, вчитель  історії Журовська О.Р. провела урок з учнями 5 класу  на тему: «Початок національного відродження». Саме о.І.Могильницький стояв біля витоків українського національного відродження, з  його ініціативи у м. Перемишль ( Польща) у 1816 році було створено просвітницьке  Товариство греко-католицьких священиків, завданням якого було  удосконалення української мови, друкування  нею  різноманітних брошур для народу. Завдяки зусиллям Товариства у нашому краї протягом 15 років відкрито близько 400 шкіл, в тому числі і у с. Дроздовичі, де він був парохом.

 У 2017 р. минає 200 років з дня заснування дяко-вчительського інституту   в м. Перемишль (Польща), де першим ректором було призначено о.І.Могильницького.

 З почутого і побаченого п’ятикласники зробили висновок , що отець Іван Могильницький, чиє ім’я носить  наш НВК , заклав фундамент для першої хвилі українського національного  відродженння, а продовжувачем його ідей у 30-ті роки стала «Руська Трійця».  Ми горді з того, що живемо і навчаємося у краю, де жив і творив вчений-філолог, крилошанин перемишльської капітули, український освітній і церковний діяч .  

 

    

 

   

Ключові слова:

Немає коментарів

Схожі статті:

Школярів Львівщини запрошують переглянути виставковий проєкт «Корнило Устиянович. Художник українського відродження в Галичині» Школярів Львівщини запрошують переглянути виставковий проєкт «Корнило Устиянович. Художник українського відродження в Галичині» Опубліковано: Вівторок, 21 січня 2020 Національний музей у Львові імені Андрея Шептицького запрошує школярів м. Львова та області відвідати виставковий проєкту «Корнило Устиянович. Художник українського відродження в Галичині», присвячений 180-річчю від дня народження художника. На виставці заекспоновано понад 70 малярських і графічних...

Переглядів: 2449 Коментарів: 0

Виховання
Анонси
Календар подій
Актуально
Спеціальні новини

 

Для сімей учасників АТО та Героїв Небесної Сотні влаштують благодійне дійство «Україна – це ми!»

24 серпня, з нагоди Дня незалежності України, в Музеї народної архітектури та побуту відбудеться масштабна акція, що організовують спільно Благодійне товариство «Мій тато захищає Україну» та Музей народної архітектури за...


Актуально
Спеціальні новини




Ми у Facebook
Ми у Facebook