Період публікації:

від

до

Категорія:

Інформаційна сторінка «На допомогу вчителю інформатики»

Опубліковано: Середа, 26 квітня 2017 

min
max

Із матеріалів науково-методичного журналу «Інформатика в школі» (№2, 2017 р.)

Пропонуємо ознайомитись із статтею укладача Т. М. РОМАНЧУКА  «Жінки в історії інформатики та програмного забезпечення» [Текст] / Укл. Т.М. Романчук // Інформатика в школі. – 2017. - № 2. – С. 43-46.

У статті йдеться про графиню АДУ АВГУСТУ ЛАВЛЕЙС та її роль у розвитку обчислювальної техніки. Справа в тому, що вона - дочка великого англійського поета Джорджа Байрона, яка ніколи не відчувала його турботу.

Вона дістала гідну її стану освіту, і в 13 років дівчинка малювала у своєму альбомі креслення літальних апаратів. Її зустріч з професором математики Кембриджського університету Чарльзом Беббіджем 5 червня 1833 року докорінно змінила її життя, адже він виношував ідею створення «аналітичної машини» - першої у світі цифрової обчислювальної машини з програмним керуванням, якою вона захоплювалась.

Аду Лавлейс вважають першим програмістом нашої планети. Її рукою більш півтора століття тому були написані програми, разюче схожі з програмами, складеними пізніше для перших електронних обчислювальних машин (ЕОМ). Крім того, вона переклала англійською статтю італійського вченого Менабреа, який зробив перший детальний опис аналітичної машини та додала до статті докладні коментарі.

Вона першою склала план операцій для аналітичної машини, за допомогою яких можна було розв’язати рівняння Бернуллі.

Багато сучасників вважали, що Ада перебуває в змові з дияволом. Лондонська знать була налякана тим, що сатана нібито відкрив їй якийсь секрет, а її натиском, із яким вона захищала свого гуру-чоловіка (Чарльза Беббіджа) і вимагала грошей для його винаходу. Та й сама вона не раз говорила, що працює, як диявол.

Ада Лавлейс ввела у вживання такі поняття і терміни, як «робоча комірка», «цикл». Спільно з Беббіджем вони намітили такі поняття, як «підпрограма», «модифікація команд», «бібліотека» та «індексний регістр». 1843 року були опубліковані її перші роботи. Але в ті часи вважалося непристойно для жінки видавати свої твори під повним ім’ям. Тому тривалий час багато її статей були мало кому відомі.

Померла Ада Лавлейс 27 листопада 1852 року у віці 37 років, і похована у родинному склепі Байронів поряд із батьком, якого ніколи не знала.

У Міністерстві оборони США 1975 року було прийнято рішення про розробку універсальної мови програмування. Цей проект мав назву Ада.

З недавнього часу в програмістів усього світу з’явилося своє професійне свято. Воно так і називається - «День програміста» - і святкується 10 грудня. Саме на день народження Ади Лавлейс - жінки, для якої ряди чисел виявилися поетичними строфами, а сухі математичні формули - містичним явищем.

Статтю підготувала: головний бібліограф О. М. ТУРКАЛО.

Ключові слова:

Немає коментарів

Схожі статті:

«Сьогодні Україна та світ відзначають»: інформаційний щоденник Львівської обласної науково-педагогічної бібліотеки «Сьогодні Україна та світ відзначають»: інформаційний щоденник Львівської обласної науково-педагогічної бібліотеки Опубліковано: Понеділок, 06 квітня 2020 06.04 – 537 роки від дня народження Рафаеля Санті (1483-1520).  Італійський живописець, графік, скульптор і архітектор епохи Відродження. Народився Рафаель 6 квітня (за деякими джерелами 28 березня) 1483 в Урбіно, Італія. Перше навчання художній майстерності проводив його батько – Джованні Санті....

Переглядів: 4635 Коментарів: 0

Науково-педагогічна бібліотека - освітянам

«Сьогодні Україна та світ відзначають»: інформаційний щоденник Львівської обласної науково-педагогічної бібліотеки «Сьогодні Україна та світ відзначають»: інформаційний щоденник Львівської обласної науково-педагогічної бібліотеки Опубліковано: Неділя, 05 квітня 2020 05.04 – 432 роки від дня народження Томаса Гоббса (1588-1679). Англійський філософ. Майбутній мислитель з’явився на світ 5 квітня 1588 року в південно-східному графстві Англії, біля містечка Мальмсбері, в родині сільського священика. Початкову освіту він здобув у парафіяльній школі, яку відвідував...

Переглядів: 4562 Коментарів: 0

Науково-педагогічна бібліотека - освітянам
Анонси
Календар подій
Актуально
Спеціальні новини

 

Для сімей учасників АТО та Героїв Небесної Сотні влаштують благодійне дійство «Україна – це ми!»

24 серпня, з нагоди Дня незалежності України, в Музеї народної архітектури та побуту відбудеться масштабна акція, що організовують спільно Благодійне товариство «Мій тато захищає Україну» та Музей народної архітектури за...


Актуально
Спеціальні новини




Ми у Facebook
Ми у Facebook