Період публікації:

від

до

Категорія:

«Маківка – славна гора, а звучить по-квітковому ніжно…..»

Опубліковано: Четвер, 04 травня 2017 

min
max

Цього року 28-30 квітня відбулось обласне сходження учнівської молоді Львівської області на гору Маківка, яке організував Львівський обласний центр краєзнавства, екскурсій і туризму учнівської молоді.   Захід був  приурочений 80-річчю від дня народження Героя України, борця за її незалежність, політика і публіциста В’ячеслава Чорновола, вшануванню героїчного подвигу Українських Січових Стрільців у боях на горі Маківка та з метою залучення учнівської молоді до вивчення історії визвольної боротьби українського народу, виховання учнівської молоді на засадах національної гідності і високої самосвідомості засобами туристично-краєзнавчої роботи. Урочисте відкриття змагань  відбулось  на території дитячої туристичної бази «Трембіта» (смт.  Славсько Сколівського району)

 У сходженні взяла участь команда з Балицького НВК Шегинівської ОТГ,  а саме учні 6-11 класів: Балушка Ю., Деркач І., Садова О., Терендій С., Петрович В., Рожицька М., Семків А., Медвідь Н., із керівниками  Терендій О.В. та Буциком О.М.  

Окрім сходження на гору, учасники брали участь у конрсах та  змаганнях. У перший день відбувся творчо-мистецький конкурс «Краща інсценізація патріотичної пісні», в якому оцінювались костюми, тема та акторська майстерність учасників. На ньому наша команда виступила із піснею   «Не твоя війна» із репертуару С.Вакарчука у виконанні В. Петрович та танцювальної композиції у виконанні пари Деркача І. та Садової О. У цьому конкурсі  ми зайняли 4 місце серед команд – учасниць із області.

На конкурсі було чимало веселощів, розваг, а також панувала патріотична атмосфера, яку створювали українське вбрання   і, звісно, пісні.
 

Наступного дня усі учасники відправились на гору Маківка, що, власне, і було головною ціллю заходу. Загальний шлях мав протяжність приблизно 26 кілометрів. Він був довгим та нелегким, але вартий побаченого. Краєвид був настільки фантастичним, що важка дорога зникла із пам’яті, а сусідні вершини, на яких ще лежав сніг, давали відчуття зближення із природою. Присутність на горі дарувала відчуття гордості за перемогу Українських Січових Стрільців, а у душі виникала подяка за змогу спостерігати ці краєвиди з гори, яка відома історичними подіями. На Маківці, окрім огляду краєвидів, відбулася панахида за участю отців та капелана, де усі почули такі слова: «Вони були такі ж герої, як і зараз наші хлопці воюють на Сході. Воювали за свої землі, свій народ.  Битва на Маківці – це перша велика спроба галицьких українців стати самим активним чинником історії, стати ковалями й творцями свого майбутнього. Січові стрільці захищали Маківку у дуже нерівному бою, їх було у чотири рази менше, аніж росіян. Запеклі бої тривали з 29 квітня до 3 травня. Українські стрільці тоді врешті втратили гору, але це обернулось для них перемогою, а для росіян поразкою: через значні втрати росіяни вже через дев’ять днів змушені були відступити.»  

Після феєричних вражень, нових знань та емоцій учасники повернулись у табір, де їх чекало нове змагання. Це був брейн-ринг « Кращі знавці життя та діяльності В.Чорновола».  Наша команда  за допомогою своїх знань та організованості здобула І місце.

Цікавою була творча  зустріч із  Василем Ткачиком (літературний псевдонім - Т. Василько) автором шести збірок поезій і текстів пісень та співавтором трьох збірок вокально-інструментальних творів. Пісні, створені на тексти Василя Ткачика, увійшли до альбомів ВІА "Меркурій", гурту "Друзі", сольного альбому Володимира Пителя "Незвінчана любов" та ін. Їх можна почути з радіо- і телеефіру, на концертах. Вони неодноразово перемагали на конкурсах, фестивалях, у хіт-парадах. В приз ми отримали збірку «Клавішами пісень».
Команда   учнівської молоді Балицького НВК  у двох видах змагань, зайняла почесне ІІ  місце серед 23 команд області. Учасники показали чудовий результат, особливо враховуючи те, що більшість команд на конкурсах були вже не вперше, а наша команда - новачок який гідно заявив про себе.
За словами учасників вражала приємна, дружня атмосфера, організованість. Варіння їжі у казанках, життя у колибах, спортивні ігри -- усе це зближувало учасників та дарувало відчуття єдності. А також досвід у походах і багато цікавих відомостей про Січових Стрільців та гору Маківка залишаться у пам’яті на довгий час.
Ці дні подарували нашій команді дивовижні враження, нові знайомства, багато веселощів та розваг,  і, звісно, призове  місце, яким можна пишатись.

 

Оксана Терендій, педагог –організатор Балицького НВК

Немає коментарів

Схожі статті:

Корисна їжа і здоров’я… Корисна їжа і здоров’я… Опубліковано: Неділя, 13 травня 2018   Організація  харчування учнів у навчальному закладі – одне з важливих завдань у діяльності  НВК.   У шкільній їдальні Балицького НВК Шегинівської сільської ради  організовано безоплатне гаряче харчування для учнів 1-4 класів та дітей учасників АТО. Тут  завжди чисто і охайно, смачно приготовлені...

Переглядів: 670 Коментарів: 0

Відділи освіти

XIII Всеукраїнська акція «Серця до серця» XIII Всеукраїнська акція «Серця до серця» Опубліковано: Неділя, 13 травня 2018 З 2 квітня по 22 квітня 2018року проводилась  у Балицькому НВК Шегинівської сільської ради XIII Всеукраїнська акція «Серця до серця».  Учні  та працівники НВК взяли  активну участь в даній акції. Були зібрані кошти на медичне обладнання  дітям з вадами слуху. Школярі проявили доброту, безкорисність,...

Переглядів: 689 Коментарів: 0

Відділи освіти
Анонси
Календар подій
Актуально
Спеціальні новини

 

Для сімей учасників АТО та Героїв Небесної Сотні влаштують благодійне дійство «Україна – це ми!»

24 серпня, з нагоди Дня незалежності України, в Музеї народної архітектури та побуту відбудеться масштабна акція, що організовують спільно Благодійне товариство «Мій тато захищає Україну» та Музей народної архітектури за...


Актуально
Спеціальні новини




Ми у Facebook
Ми у Facebook