Період публікації:

від

до

Категорія:

Урок - "чайна церемонія" - філософія життя

Опубліковано: Неділя, 14 травня 2017 

min
max

«Усе своє життя я прагнув прекрасного і буду прагнути до самої смерті…» - Ясунарі Кавабата

Пізнавати світ , проникати в його таємниці й премудрості — властиво людям Сходу, різним його націям і народам. Пошуком сенсу життя, причин його швидкоплинності й різномаїття його форм з давніх часів зайняті думки японських філософів. Японія — країна найбагатшої культури, неосяжних знань, численних відкриттів, дивних традицій. Книга віршів для будь-якого японця — джерело життєвої сили й духовного збагачення, необхідного, як повітря й сонце (у такий спосіб відбувається в Східній Азії спілкування «від духу до духу»).

В такий загадковий Східний світ Японії потрапили учні 11 класу  Бориславської ЗСШ-інтернату на уроці зарубіжної літератури з допомогою вчителя Матківської Г.Й., вивчаючи   повість  Кавабати  Ясунарі  «Тисяча журавлів».

Що більше ми знайомились з японським мистецтвом, то переконливішою ставала  одна проста думка, що все мистецтво створювалося з єдиною метою — спонукати людину до мислення.

Мислення у Японії — це своєрідний культ. Короткі вірші писалися так, що їх обов'язково слід домислити.

Повість "Тисяча журавлів", мабуть, і залишиться у  пам'яті як одна тривала чайна церемонія, під час якої проживаєш з героями ціле життя, під час якої вирують приховані від стороннього ока пристрасті і над усім цим панує велике прагнення осмислити все.

 В кінці уроку учні створили  символ Японії - гілочку сакури , та поділилися своїми враженнями від літературної подорожі в країну філософії , роздуми над сенсом існування усього живого і неживого на планеті.

 

Матківська Г.Й., вчитель зарубіжної літератури

Немає коментарів

Схожі статті:

 Урок англійської мови в 11  класі Бориславської ЗСШ-інтернату Урок англійської мови в 11 класі Бориславської ЗСШ-інтернату Опубліковано: Понеділок, 18 лютого 2019 З нагоди дня св. Валентина учні 11 класу Бориславської ЗСШ-інтернату  з вчителем англійської мови Щур Н.Т.  виготовили стінгазету....  На уроці учні опрацювали підготовлений матеріал (історія свята, традиції, цікаві факти, святкування свята в різних країнах, привітання та вірші). Учні дізналися...

Переглядів: 472 Коментарів: 0

Заклади обласного підпорядкування

Практична робота на уроках хімії Практична робота на уроках хімії Опубліковано: П`ятниця, 15 лютого 2019 Важливою складовою вивчення хімії в школі є експеримент. 13.02.2019 учні 11 класу Бориславської ЗСШ-інтернату  під керівництвом вчителя Басюк В.А. перетворились на справжніх дослідників на уроці практичної роботи. Діти мали можливість на практиці дослідити взаємодію етановоі ( оцтової ) кислоти з металами,...

Переглядів: 377 Коментарів: 0

Заклади обласного підпорядкування
Анонси
Календар подій
Актуально
Спеціальні новини

 

Для сімей учасників АТО та Героїв Небесної Сотні влаштують благодійне дійство «Україна – це ми!»

24 серпня, з нагоди Дня незалежності України, в Музеї народної архітектури та побуту відбудеться масштабна акція, що організовують спільно Благодійне товариство «Мій тато захищає Україну» та Музей народної архітектури за...


Актуально
Спеціальні новини




Ми у Facebook
Ми у Facebook