Період публікації:

від

до

Категорія:

Львівська обласна Мала академія наук

 

min
max

Звіт 2012 року по літнім таборам вихованців Львівської обласної Малої академії наук

В 2012 році найкращі учні Львівської обласної Малої академії наук мали змогу відпочивати навчаючись: впродовж літа у мальовничих куточках нашої країни відбувалися Всеукраїнські літні профільні школи, організовані Малою академією наук України.

Першою сезон літніх шкіл 8 червня відкрила Всеукраїнська літня філологічна школа МАН України. Львівську МАН представляли Колівошко Роксоляна, учениця 10 класу ЗОШ № 8, і Сподарик Олеся, учениця 10 класу Рудниківської школи Миколаївського району. Два тижні корисних лекцій і практичних занять, пізнавальних екскурсій, неформального спілкування й активного відпочинку на березі окраси Волині – озера Світязь, запам’яталися надовго. На дозвіллі учасники наукового табору завітали до Шацького національного парку, відвідали музей-садибу Лесі Українки в Колодяжному і на власні очі побачили озеро Нечимне – місце, де народилася славнозвісна «Лісова пісня».

В цей же час їхні юні колеги провели незабутні дні на Закарпатті, де 8 червня в Ужгороді стартувала Всеукраїнська літня школа мистецтвознавства. Львівських юних академіків представляли Кінаш Анастасія, учениця 10 класу Мурованської ЗОШ Пустомитівського району, Басараб Марія, учениця 9 класу НВК «Гроно», Фіялковська Діана, учениця 10 класу НВК «Школа-колегіум» № 3 м. Червонограда. На дітей чекали лекції та практичні заняття зі станкового і пленерного живопису, архітектури, вишивки, гончарства, писанкарства, лозоплетіння, народного танцю. На дозвіллі юні мистецтвознавці відвідали замок «Паланок» у Мукачевому, побували у музеї просто неба «Кузня «Гамора» в с. Осій Іршавського району, в давньому Хусті та інших мальовничих куточках Закарпаття.

1

 

14 червня у відомому курортному містечку Євпаторія, що в Криму, відбулося відкриття трьох Всеукраїнських літніх профільних шкіл: фізико-математичної, науково-технічної та школи інформаційно-телекомунікаційних технологій. З львів’ян до Криму поїхали Микуш Андрій, учень 10 класу ЗОШ № 3, Комарницький Павло, учень 10 класу Львівського фізико-математичного ліцею-інтернату при ЛНУ ім. І. Франка, Зелінська Ірина та Сосяк Наталія, учениці 10 класу Дрогобицького педагогічного ліцею. Програма шкіл передбачала лекційні та практичні заняття, лабораторні практикуми, контрольні роботи з профільних предметів, насичену екскурсійну програму, постановку експериментів з фізики тощо. Вечорами на дітей чекала практична астрономія – орієнтування за сузір’ями. Вихованці побували в місті-герої Севастополі, в Хапхальському гідрологічному заказнику, що розташований у селі Генеральське Алуштинського району АР Крим.

20 червня вже до Сум з усіх куточків України приїхало понад 200 учасників Всеукраїнських літніх шкіл: хіміко-біологічної школи «Майбутнє планети в твоїх руках», історико-краєзнавчої експедиції «Шляхами козацької слави» і фольклорно-етнографічної експедиції «У народних традиціях – наше майбутнє». Львівську Малу академію презентували Монастирська Христина, учениця 10 класу Жвирківської ЗОШ Сокальського району, Макара Наталія, учениця 10 класу Львівського фізико-математичного ліцею-інтернату при ЛНУ ім. І. Франка, Галєєва Анастасія, учениця 10 класу ЗОШ № 6, Шкоруда Марія, учениця 10 класу ЛНВК ім. В. Симоненка, Ситко Христина, учениця 10 класу ЗОШ № 42, Заремба Ольга, учениця 9 класу ЗОШ № 46, Рибчинський Нестор-Миколай, учень 10 класу НВК «Школа-гімназія «Галицька», Федчук Олександр, учень 10 класу Львівської української гуманітарної гімназії.

Юні фольклористи мали змогу ознайомитися з історичним минулим та сьогоденням Сумщини, вивчити звичаї та традиції цього краю. У межах експедиції учні відвідали Путивльщину – батьківщину етнографічної групи горюнів. Там для школярів передбачили ряд наукових лекцій про народні традиції, звичаї та обряди, життя та побут селян Путивльського повіту. Учасники експедиції збирали етнографічний матеріал у місцевого населення сіл Линове, Ширяєве, Нова Слобода, Руднєве. Підсумковий проект передбачав інсценізацію народного обряду весілля «А вже чорнобривці розцвітаються, а вже моя коса розплітається».

Учасники історико-краєзнавчої експедиції «Шляхами козацької слави» дізналися про засновника м. Суми – полковника Герасима Кондратьєва, про духовність та культуру українських козаків, історію створення і діяльності Сумського козацького слобідського полку. По-справжньому відчути себе козаками учні могли відвідавши заняття з їзди верхи та козацького фехтування. Підсумком роботи учасників експедиції стала спроба створити науково-популярну телевізійну програму «Таємниця поховання засновника м. Суми – полковника Герасима Кондратьєва», в якій діти обґрунтували декілька версій щодо місць поховання отамана.

А у програмі літньої хіміко-біологічної школи МАН було заплановано лекційні та практичні заняття за чотирма напрямами: біологія, медицина, хімія та психологія. Майбутні медики провели ряд практичних занять на базі Медичного інституту Сумського державного університету. Хіміки проводили різноманітні дослідження, вивчаючи координаційні сполуки, вчилися визначати вміст вітаміну С у продуктах харчування методом титрометричного аналізу. Психологи заглиблювались у тренінгові програми з психології ефективного спілкування старшокласників і психології публічного виступу. Біологи слухали лекції про гормони, ГМО в продуктах харчування, вчилися визначати в лабораторних умовах нітрати в рослинах. Також для них запланували майстер-класи з їзди верхи, дресури різних порід собак, заняття на пасіці з формування виводків від сильних бджолосімей, поїздки до заказників і заповідників місцевого та державного значення, відвідування біологічних музеїв та презентацію власних екологічних проектів.

3

26 червня у смт. Славське Сколівського району Львівської області стартувала Всеукраїнська літня школа робототехніки, яка вже третій рік поспіль збирає разом юних конструкторів і винахідників. Львівську область представляли Мацелюх Роман, Чемерис Дмитро, Лесишин Андрій, Підгірняка Олег, Кузь Роман, Шеремета Юрій та Кузан Олександр. Діти вчилися як програмувати й налаштовувати робота через NXT і комп’ютер, як виглядає будова різних блоків роботів, дізнались, як навчити їх рухатись у потрібному напрямку, розпізнавати кольори, робити потрібні дії… Перевірити свої творіння на практиці учасники школи мали змогу під час завзятої боротьби роботів «Сумо» і вистави «Червона шапочка в Роботландії». Дозвілля школярів також є чудовою нагодою позмагатися й подружитися: презентація областей до Дня Конституції, традиційне «Що? Де? Коли?», конкурс читців української поезії, розважальна програма «RoboМАНіЯ» має таланти», екскурсії на гори Захар Беркут, Великий Верх і водоспад Кам’янка залишили багато яскравих вражень.

4

Найкращі учні Малої академії наук беруть участь і в Міжнародних літніх школах. З 16 по 23 липня в Пекіні та Внутрішній Монголії (Китайська Народна Республіка) відбувся ІІІ Міжнародний літній табір Сун Цінлін, в якому Україна вперше брала участь. На заході були представлені близько трьохсот обдарованих юнаків та дівчат із п’ятнадцяти країн світу. У складі української делегації була львів’янка Муравська Богдана, учениця 9 класу Класичної гімназії при ЛНУ ім. І. Франка. Програмою літнього табору передбачалося проведення презентацій національної культури і традицій учасників табору та відвідування найвідоміших місць Китаю. Діти гостювали у Внутрішній Монголії – автономному регіоні на півночі Китаю, де вони ближче ознайомилися з культурою, побутом, звичаями Піднебесної, спостерігаючи за традиційними монгольськими піснями, танцями, боротьбою та кінними перегонами. Учасники табору побачили справжні монгольські юрти і мали змогу насолодитися краєвидами Внутрішньої Монголії. Діти також відвідали кам’яний ліс Ашаду – одне з найрідкісніших гранітних утворень в світі, найбільшу у світі площу Таньаньмень в Пекіні, Великий китайський мур, Шовковий ринок і побачили виступ найкращих акробатів китайського цирку. На завершення табору учасники виступили на гала-концерті, де презентували культуру своїх країн. Українська делегація виступила з відомою українською піснею «Червона Рута» і продемонструвала національний одяг Гуцульщини, Галичини, Донщини, Слобожанщини, Волині, Сіверщини, Таврії, Поділля, Запоріжжя та Наддніпрянщини.

OIbrmaNfLxw

20 липня в селищі Наукове Бахчисарайського району АР Крим розпочала роботу Всеукраїнська літня астрономічна школа. Для участі в роботі школи приїхали понад 30 найкращих юних астрономів України. Львівщину представляв Денега Юрій, учень 10 класу Дрогобицького педагогічного ліцею. Щодня учні слухали лекції про зірки і планети, Місяць і астероїди. Юні астрономи побували також на екскурсії в Симеїзьку обсерваторію на горі Кішка і відвідали найбільшу печеру Криму – Кизил-Коба (Червоні печери).

8 серпня розпочала роботу Всеукраїнська літня школа природозбереження і біотехнологій рослин. Школа вже традиційно відбувається на базі Національного дендрологічного парку «Софіївка» НАН України (м. Умань Черкаської області). Львівську МАН представила Папінчак Марта, учениця 10 класу ЗОШ № 73. Програма літньої школи передбачала дослідження стану та перспектив розвитку методу мікроклонального розмноження деревних рослин, вивчення методів біотехнологій у декоративному розсадництві, ознайомлення з розмаїттям вегетативних органів рослин. Для учасників табору був спеціально розроблений навчально-екскурсійний маршрут «Софіївка – перлина України». Під час нього учні дізналися про композицію, малі архітектурні форми парку, а також садово-паркову рослинність і ландшафти, побували у розарії дендропарку, де зростає близько 5 000 екземплярів понад 150 сортів троянд.

Літні школи МАН є неоціненним шансом і поштовхом для того, щоб юні дослідники запалилися жагою знань, любов’ю до слова і утвердилися як науковці для України. І тут можете бути саме ви!

Немає коментарів

Анонси
Календар подій
Актуально
Спеціальні новини

 

Для сімей учасників АТО та Героїв Небесної Сотні влаштують благодійне дійство «Україна – це ми!»

24 серпня, з нагоди Дня незалежності України, в Музеї народної архітектури та побуту відбудеться масштабна акція, що організовують спільно Благодійне товариство «Мій тато захищає Україну» та Музей народної архітектури за...


Актуально
Спеціальні новини




Ми у Facebook
Ми у Facebook