Період публікації:

від

до

Категорія:

Тиждень писанкарства у Львівському вищому професійному художньому училищі (фото)

Опубліковано: Вівторок, 19 квітня 2016 

min
max

У ДНЗ «Львівське вище професійне художнє училище» відбувся Тиждень писанкарства, який проходив під гаслом: «Писанка, як стан душі народу».

Організаторами заходу виступили заступник директора з навчально-виховної роботи Обнявка Н.М., методист Турчиняк Н.В., а також викладачі спецдисциплін художнього відділення та майстри виробничого навчання училища.

Головною метою проведення серії заходів, присвячених писанкарству, було популяризувати декоративно-ужиткове мистецтво, дослідити великодню звичаєвість та обрядовість, працювати над відродженням народних ремесл.

Понеділок розпочався із бесіди з учнями художніх груп, яку провели майстри в/н Ковалисько І.А., Жежнич Т.Я., на тему: «Промовляють писанки крізь віки до нас…». Обговорили майстри в/н з учнями значення писанкарства, основних символів і технік виконання. Учні із задоволенням слухали розповідь майстрів і переглянули презентацію, де зображено основні орнаменти писанок з різних районів України. У другій половині дня майстри виробничого навчання та викладач художніх спецдисциплін Погребняк О.С. провели майстер-клас із писанкарства: «Писанка – душа народу» для учнів першого курсу.

Дуже насиченим на події видався другий день тематичного тижня. Розпочався ранок із конкурсу писанкарства серед учнів училища. Кращі учасники, які писали писанки, і учні, які просто виявили бажання навчитись розписувати писанки, зібрались у майстерні, де все було передбачене для дійства. Учні отримали завдання розписати писанку певного етнічного району (визначались методом жеребкування) і одну творчу писанку за власним дизайном. За три години творчої роботи журі мало можливість побачити, як створювалась писанка, а в подальшому – оцінити учнівські роботи, щоб визначити кращих.

По обіді на базі ДНЗ «Львівське ВПХУ» проходив фестиваль писанкарства «Диво Великоднє», організатором якого був Львівський державний будинок техніки. Після урочистого відкриття фестивалю учні розписували писанки у конференц-залі. Основним завданням заходу було повернення до традицій писанкарства. Працювали учні наполегливо, кожен намагався пробудити у своїй писанці предковічні традиції нашого українського народу. Писачки дехто тримав вперше, інші ж – вправно володіли ними, адже брали участь у фестивалі неодноразово. Залишились після закінчення творчого процесу лише позитивні враження, адже учасники торкнулися невмирущої душі нашого народу, його звичаєвості. Протягом всього часу у вестибюлі училища демонструвались Великодні композиції, що були виготовлені заздалегідь учасниками фестивалю.

У середу в актовому залі було проведено нестандартний виховний захід, який, окрім доповіді, привабив до місця проведення і яскравим дефіле українських строїв. На виховну годину зібрались учні, які з нетерпінням чекали побачити своїх одногрупниць і одногрупників у незвичних образах. Розпочався захід із виступу викладача-методиста Погребняк О.С. на тему: «Орнаментальна українська символіка в писанкарстві і у вишиванці», яка розповіла про традиції писанкарства, орнаменти із давнини, які ожили на сучасних вбраннях відомих дизайнерів і запросила до перегляду дефіле в українських строях: «Від давнини до сучасності. Fashion Day in ДНЗ «ЛВПХУ». Один за одним виходили учні у старовинних вишиванках під супровід етномузики у сучасній обробці. Кожен із образів був вишуканим, стильним. На головах дівчат красувались вінки, які виготовили учні із вадами слуху, що навчаються цього року у групі № 136, під керівництвом майстра виробничого навчання Ковалисько І.А. Окрім цього, на святі була присутня письменниця та громадська діячка Лариса Федорів. Вона відзначила кращих писанкарів своїми книгами, а також подякувала за прекрасне барвисте свято, організоване працівниками та учнями. Вони ж отримали у свою адресу слова-настанову та заохочення до творчості, з допомогою якої ми і відчуваємо себе живими.

Четвер відзначився проведенням майстер-класу для учнів ЗСШ-88 за темою: «Справжню писанку пишуть не руки, а душа», який провела майстер виробничого навчання Жежнич Т.Я. разом з учнями групи № 103.

У п’ятницю методистом Турчиняк Н.В., майстрами та викладачами ЛВПХУ було підведено урочисті підсумки Тижня писанкарства. Найкращі учасники отримали подарунки та грамоти, які вручила їм директор закладу Криворучко К.В.

Ключові слова:

Немає коментарів

Схожі статті:

Учнівську молодь Львівщини запрошують до участі в конкурсі писанкарства Учнівську молодь Львівщини запрошують до участі в конкурсі писанкарства Опубліковано: П`ятниця, 18 березня 2016 12 квітня на базі ДНЗ «Львівське вище професійне художнє училище» (вул. Широка, 79) відбудеться конкурс «Писанкарство». Метою конкурсу є сприяння розвитку писанкарства у краї, дослідження великодньої звичаєвості та обрядовості, обмін досвідом між учасниками, заохочення професійного й творчого зростання...

Переглядів: 10643 Коментарів: 0

Конкурси, олімпіади

У Львівському кооперативному коледжі провели конкурс писанок У Львівському кооперативному коледжі провели конкурс писанок Опубліковано: П`ятниця, 10 травня 2019 Великдень – одне з найбільших найсвітліших християнських свят, кожна домівка готується до святкування найвеличнішого свята Воскресіння Христового. Господині упорядковують хатні справи, господарі приводять до ладу подвір’я. До свята готуються заздалегідь – печуть паски, роблять крашанки й писанки. Доброю...

Переглядів: 485 Коментарів: 0

Вища освіта
Анонси
Календар подій
Актуально
Спеціальні новини

 

Для сімей учасників АТО та Героїв Небесної Сотні влаштують благодійне дійство «Україна – це ми!»

24 серпня, з нагоди Дня незалежності України, в Музеї народної архітектури та побуту відбудеться масштабна акція, що організовують спільно Благодійне товариство «Мій тато захищає Україну» та Музей народної архітектури за...


Актуально
Спеціальні новини




Ми у Facebook
Ми у Facebook