Період публікації:

від

до

Категорія:

Зустріч-спогад про Героя України Юрія Дяковського

Опубліковано: П`ятниця, 26 травня 2017 

min
max

У четвер, 18 травня, в актовій залі Стрийського краєзнавчого музею «Верховина» (вул. Олесницького, 15) відбулася зустріч-спогад про Героя України, почесного жителя міста Стрия Юрія Дяковського. Вшанувати пам’ять Героя прийшли учні та вчителі Стрийської гімназії ім. Митрополита Андрея Шептицького, його побратими, духівники, представники міської ради, активісти та пересічні стрияни. 
 
У своєму вступному слові науковий працівник музею «Верховина» Олена Головащенко наголосила, яку велику ціну заплатив Юрій Дяковський за те, щоб ми жили у вільній, оновленій, європейській Україні. Молодий 25-річний юнак Юрій Дяковський, який стільки мрій не встиг втілити в життя, у 2006 році закінчив Стрийську гімназію імені Митрополита Андрея Шептицького. Згодом вступив у Івано-Франківський національний технічний університет нафти і газу.
У грудні 2013 року залишив навчання і поїхав у Київ, де протягом кількох місяців брав участь у протестних акціях. На Євромайдані отримав поранення у руку та шию. У квітні 2014 року разом з товаришами вирушив до міста Слов’янська, що на Донеччині. У полон потрапив 17 квітня. А 28 квітня 2014 року тіло Юрія Дяковського було знайдено у річці Казенний Торець, що поблизу Слов’янська, з ознаками насильницької смерті. 20 лютого 2015 року Указом Президента України за громадянську мужність, патріотизм, героїчне відстоювання конституційних засад демократії, прав і свобод людини, самовіддане служіння Українському народові, виявлені під час Революції гідності посмертно нагороджений званням Герой України з удостоєнням ордена «Золота Зірка». 
Зі словами Божого благословення до усіх присутніх звернувся парох парафії Всіх Святих Українського Народу о. Іван Барабаш, який не раз був на передовій, підтримуючи українських бійців Словом Божим. 
В актовій залі також була присутня мама Юрія – Світлана Дяковська, яка звернулася до молоді зі словами: “Живіть! Будьте завжди радістю і опорою для своїх батьків…”. У своєму виступі пані Світлана зворушливо зі сльозами на очах згадувала сина, який дуже любив справедливість і чесність а також його дитинство, юність та останню зустріч. Наприкінці свого виступу вона наголосила, щоб молодь молилася за всіх, хто сьогодні воює на Сході України і за усіх тих, хто не повернувся додому.
Теплі спогади про Юрія залишив його однокласник Євген Гаврилишин, а також його вчителька у молодших класах Оксана Чубко та класний керівник Лідія Кордюк. «Юра — добрий, розумний, чуйний, симпатичний, надійний. Не було такого хлопця в класі, а може і не тільки, який би не хотів бути на нього подібний, або триматися десь близько нього.
А ще здається, що не було такої дівчини в класі, а може і не тільки, яка б не відчувала до нього симпатію. Він був авторитетом в класі. Його слово зазвичай ставало останнім. З ним було цікаво спілкуватися. З ним було весело... Багато хто говорить, що Юра мало посміхався, але коли ми пробуємо відтворити спогади про нього у пам’яті, то він завжди усміхнений. Він був справжнім, не лукавим. Мабуть тому він вирішив захищати своїх батьків, друзів, країну... Таке рішення може прийняти тільки сильна духом людина. Ми завжди пам’ятатимемо його як хорошу, добру та надійну людину», — розповіли Євген, Оксана Володимирівна та Лідія Іванівна. 
«Не нарікай, що в світі темно, а свою свічку засвіти», — ці слова про Юрія чия свічка осяватиме шлях прийдешнім поколінням висловив у своїй промові начальник відділу культури Стрийської міської ради, заслужений працівник культури України Богдан Бойко 
Цікавою та захоплюючою була розповідь учасника Революції Гідності та АТО, відомого стрийського барда Зеновія Медюха, який виконав ряд пісень, серед яких була вже визначна «Мамо, не плач, я повернуся весною». А побратим Юрія Дяковського, художник Ярослав Ільків подарував Світлані Дяковській намальовану ним картиру, де на передньтому плані її син — Юрій Дяковський.
Учениця середніх класів гімназії зачитала вірш, який написала заступник директора Стрийської гімназії Марія Бурій, присвячений світлій пам’яті Героя України Юрія Дяковського. А учні початкових класів цього ж навчального закладу виступили з художньою композицією, присвяченою памяті Героя. 
Подяку матері за сина висловили директор Стрийської гімназії ім. Митрополита Андрея Шептицького Василь Король та директор Стрийського краєзнавчого музею «Верховина» Галина Верес. 
Хотів би відзначити, що працівники Стрийського краєзнавчого музею «Верховина» підготували стенд, присвячений світлій памяті Юрія Дяковського, зі світлинами та особистими речами, де на почесному місці майорить «Золота зірка» Героя України, якою його посмертно нагородили. 
Ми бережемо спогади про кожного з Героїв і низько схиляємось перед величчю їх подвигу. Вічна їм слава! Герої не вмирають..!
       За матеріалами редакції газети "Фортуна"

Ключові слова:

Немає коментарів

Схожі статті:

До Дня Героїв провели патріотично-пісенний конкурс До Дня Героїв провели патріотично-пісенний конкурс Опубліковано: Середа, 22 травня 2019 20 травня у Львові на площі біля пам'ятника Степану Бандері проведено патріотично-пісенний конкурс, присвячений Дню Героїв України. Привітала учнівську молодь директор Львівського державного Будинку техніки Івашкевич Лілія Михайлівна та побажала їм успіхів. Учасниками конкурсу були учні закладів...

Переглядів: 495 Коментарів: 0

Профтехосвіта

Відзначення Дня Героїв у ЗНЗ м. Стрия Відзначення Дня Героїв у ЗНЗ м. Стрия Опубліковано: П`ятниця, 26 травня 2017 День Героїв, який ми відзначаємо 23 травня, - це день нашої слави, невмирущої пам’яті про тих, хто віддав своє життя за волю і незалежність Української держави. Цього дня ми схиляємо голови перед мужністю і незламністю героїв ОУН-УПА, Небесної Сотні, АТО, які стали прикладом служіння Нації, вчать нас...

Переглядів: 432 Коментарів: 0

Відділи освіти
Анонси
Календар подій
Актуально
Спеціальні новини

 

Для сімей учасників АТО та Героїв Небесної Сотні влаштують благодійне дійство «Україна – це ми!»

24 серпня, з нагоди Дня незалежності України, в Музеї народної архітектури та побуту відбудеться масштабна акція, що організовують спільно Благодійне товариство «Мій тато захищає Україну» та Музей народної архітектури за...


Актуально
Спеціальні новини




Ми у Facebook
Ми у Facebook