Період публікації:

від

до

Категорія:

Відкрито книжкову виставку, присвячену Олександру Барвінському

Опубліковано: Понеділок, 29 травня 2017 

min
max

До 170-ти річчя від дня народження Барвінського Олександра Григоровича (1847), українського історика, педагога  у приміщенні Львівської обласної науково-педагогічної бібліотеки представлено книжкову виставку: «Олександр з сузір'я Барвінських…» (експонується з 29 травня до 18 червня в приміщенні абонементу).

Довідка

Олександр Барвінський - один із найвидатніших галицьких діячів кінця ХІХ - початку ХХ століть, який відіграв особливу роль в українському політичному житті Галичини. Народився Олександр Барвінський 8 червня 1947 року в селі Шляхтинці, під Тернополем. Походить з давнього священичого роду. 

Видатний історик літератури, педагог, письменник, культурний і громадсько-політичний діяч – далеко неповний перелік занять цієї унікальної і напрочуд працьовитої людини.

Він є автором читанок, підручників з української літератури та всесвітньої історії для семінарій, ініціатором видання дитячих періодичних видань, зокрема журналу "Дзвінок". Довгі роки він був редактором і видавцем "Руської історичної бібліотеки".

З 1888 року з переїздом у Львів, Олександр БАРВІНСЬКИЙ розгортає активну діяльність щодо розбудови Наукового товариства імені Шевченка, редагує перші чотири томи "Записок НТШ".

Ще будучи в Бережанах, концентрується на створенні українських підручників і видає «Виїмки з українсько-руської літератури», працює над впровадженням фонетичного правопису, у 1886 році розпочав видавати «Руську історичну бібліотеку» (вийшло 24 томи).

Після окупації польськими військами Галичини відійшов від політичної діяльності.

Помер 25 грудня 1926 року у Львові. Похований у родинному гробівці на Личаківському цвинтарі.

Ключові слова:

Немає коментарів

Схожі статті:

12 серпня - Міжнародний день молоді 12 серпня - Міжнародний день молоді Опубліковано: Середа, 08 серпня 2018 12 серпня - Міжнародний день молоді У приміщенні Львівської обласної науково-педагогічної бібліотеки представлено книжково-журнальну виставку:  «Молодь – майбутнє держави» (експонується з 06 серпня до 23 серпня в фойє бібліотеки (2 поверх)). Довідка Міжнародний день молоді, який відзначається...

Переглядів: 1121 Коментарів: 0

Науково-педагогічна бібліотека - освітянам

Відкрито книжкову виставку, присвячену Андрею Шептицькому Відкрито книжкову виставку, присвячену Андрею Шептицькому Опубліковано: П`ятниця, 27 липня 2018 До дня народження Андрея Шептицького (29.07.1865), предстоятеля Української греко-католицької церкви у приміщенні Львівської обласної науково-педагогічної бібліотеки представлено книжково-журнальну виставку: «Освіта й виховання у пастирських посланнях митрополита Андрея Шептицького» (експонується з 23...

Переглядів: 573 Коментарів: 0

Науково-педагогічна бібліотека - освітянам
Анонси
Календар подій
Актуально
Спеціальні новини

 

Для сімей учасників АТО та Героїв Небесної Сотні влаштують благодійне дійство «Україна – це ми!»

24 серпня, з нагоди Дня незалежності України, в Музеї народної архітектури та побуту відбудеться масштабна акція, що організовують спільно Благодійне товариство «Мій тато захищає Україну» та Музей народної архітектури за...


Актуально
Спеціальні новини




Ми у Facebook
Ми у Facebook