Період публікації:

від

до

Категорія:

Потрібно змінити систему фінансування вищої освіти так, щоб держава давала гроші на освітні послуги, а не установи – перший заступник Міністра

Опубліковано: Середа, 07 Червня 2017 

min
max

Фінансування вищої освіти має здійснюватися на основі формули з урахуванням рейтингу та результативності вишу, а ВНЗ та наукові установи повинні отримати статус неприбуткових організацій – зараз МОН працює над відповідними змінами до законодавства. Про це зазначив перший заступник Міністра освіти і науки України Володимир Ковтунець під час круглого столу, присвяченого питанню фінансування вищої освіти. Захід проходив за участі виконавчого директора Центру вищої освіти (Німеччина) Франка Цігеля.

Володимир Ковтунець підкреслив, що такі зміни необхідні з низки причин. Насамперед йдеться про відсутність реальної фінансової автономії ВНЗ, хибну методологію фінансування, а також про те, що державні витрати не завжди відповідають якості освітніх послуг.

«Зараз в Україні якість освіти не підтримується в грошовому еквіваленті. Ми фінансуємо установи замість того, щоб фінансувати освітні послуги. Аби забезпечити справедливий розподіл державних коштів та фінансову автономію вишів, сьогодні необхідно внести низку змін до закону «Про вищу освіту» та Податкового кодексу. Фінансування за розробленою нами формулою та новий статус ВНЗ потребуватиме нового фінансового менеджменту в університетах», - повідомив перший заступник Міністра.

Виконавчий директор Центру вищої освіти (Німеччина) Франк Цігель стверджує, що фінансування на основі результативності має базуватися на новій управлінській парадигмі.

«Стратегія працює тільки тоді, коли вона підтримується на основі результатів фінансування. Це означає, що фінансування має безпосередньо пов'язуватися з цілями, мають бути створені стимули для їх досягнення. Управління, що базується на стимулах і конкуренції, має перевагу перед управлінням за правилами», - зазначив Франк Цігель.

Він додав, що кращі в Європі практики зараз реалізовано в Фінляндії та Австрії.

У круглому столі також взяли участь представники Міністерства фінансів України, ВНЗ, науковці та вітчизняні експерти. Вони обговорили стан та перспективи реформування системи фінансування вищої освіти в Україні.

Джерело: офіційний сайт МОН

Немає коментарів

Схожі статті:

Експерти обговорили реформу системи державного фінансування вищої освіти Експерти обговорили реформу системи державного фінансування вищої освіти Опубліковано: П`ятниця, 15 квітня 2016 14 квітня у Комунікативному центрі Уряду відбулося обговорення реформи системи державного фінансування вищої освіти. У спілкуванні взяли участь: директор департаменту вищої освіти Міністерства освіти і науки України Олег Шаров, головний експерт групи «Освіта» Реанімаційного пакету реформ Володимир...

Переглядів: 5609 Коментарів: 0

Вища освіта

Заступник Міністра освіти і науки України зустрівся з ректорами львівських вишів (фото) Заступник Міністра освіти і науки України зустрівся з ректорами львівських вишів (фото) Опубліковано: Четвер, 01 Червня 2017 Сьогодні, 1 червня, у Дзеркальній залі Львівського національного університету імені Івана Франка відбулася зустріч заступника Міністра освіти і науки України Романа Греби з представниками ректоратів вищих навчальних закладів за участю директора департаменту освіти і науки Львівської облдержадміністрації...

Переглядів: 774 Коментарів: 0

Вища освіта
Анонси
Календар подій
Актуально
Спеціальні новини

 

Для сімей учасників АТО та Героїв Небесної Сотні влаштують благодійне дійство «Україна – це ми!»

24 серпня, з нагоди Дня незалежності України, в Музеї народної архітектури та побуту відбудеться масштабна акція, що організовують спільно Благодійне товариство «Мій тато захищає Україну» та Музей народної архітектури за...


Актуально
Спеціальні новини




Ми у Facebook
Ми у Facebook