Період публікації:

від

до

Категорія:

Відкрито книжкову виставку, присвячену Богдану-Ігорю Антоничу

Опубліковано: Понеділок, 03 липня 2017 

min
max

До 80-ти річчя з дня смерті Богдана-Ігоря Антонича (1909), українського поета у приміщенні Львівської обласної науково-педагогічної бібліотеки представлено книжкову виставку: «Закоханий в життя поганин» (експонується з 01 липня до 17 липня в приміщенні абонементу).

Довідка

З поміж численних імен українських літераторів, що повертаються із небуття, яскравою зіркою є постать Богдана-Ігоря Антонича. Нині його поезію вивчають у школі, а не так давно його ім’я було вилучено із усіх підручників, бо надто «не зручним» він був для літератури соцреалізму.

За своє нетривале життя, яке тривало всього 27 років, Богдан-Ігор Антонич зміг вписати своє ім’я в історію української літератури. Народився він на території тодішньої Австро-Угорщини в сім’ї греко-католицького священика, але пізніше сім’я переїхала у Львів, де майбутній поет навчався і багато спілкувався з україномовною інтелігенцією. Саме завдяки цьому він і почав творити українською мовою.

Втім, поетичне зародження автора не можна назвати легким і простим. Його першою і рідною мовою була польська, тому твори українською мовою йому давалися з досить великими труднощами. З 1931 р. почав друкуватися в періодиці, з’являється його перша збірка «Привітання життя». Від 1934 р. Б.-І. Антонич активно друкується в західноукраїнських часописах, видає збірку «Три перстені», за яку отримав літературну премію Товариства українських письменників і журналістів ім. Івана Франка. За неповних чотири роки поет готує до друку чотири книги поезій, працює над малою прозою, пише лібрето до опери «Довбуш», працює над романом «На тому березі», який не закінчив, пробує себе у ролі мистецтвознавця. У 1936 р. виходить найбільша прижиттєва збірка Б.-І. Антонича «Книга Лева».

І хоча смерть поета настигла його в пору злету його таланту (6 липня 1937 року), посіяні ним зерна дали добрі сходи. Антонич повертається до нас – поет, для якого людина і природа – єдине ціле.

Останніми роками творчість Антонича здобуває належну їй пошану всюди, де живуть українці. Нарешті стало зрозумілим, що Антонич – один із кількох найкращих українських поетів.

З ініціативи видавця Ігоря Трача та поета Ігоря Калинця започатковано поетичний конкурс ім. Б.-І. Антонича «Привітання життя», який відкрив десятки нових імен, залюблених в українське слово. 

Ключові слова:

Немає коментарів

Схожі статті:

12 серпня - Міжнародний день молоді 12 серпня - Міжнародний день молоді Опубліковано: Середа, 08 серпня 2018 12 серпня - Міжнародний день молоді У приміщенні Львівської обласної науково-педагогічної бібліотеки представлено книжково-журнальну виставку:  «Молодь – майбутнє держави» (експонується з 06 серпня до 23 серпня в фойє бібліотеки (2 поверх)). Довідка Міжнародний день молоді, який відзначається...

Переглядів: 1117 Коментарів: 0

Науково-педагогічна бібліотека - освітянам

Відкрито книжкову виставку, присвячену Андрею Шептицькому Відкрито книжкову виставку, присвячену Андрею Шептицькому Опубліковано: П`ятниця, 27 липня 2018 До дня народження Андрея Шептицького (29.07.1865), предстоятеля Української греко-католицької церкви у приміщенні Львівської обласної науково-педагогічної бібліотеки представлено книжково-журнальну виставку: «Освіта й виховання у пастирських посланнях митрополита Андрея Шептицького» (експонується з 23...

Переглядів: 570 Коментарів: 0

Науково-педагогічна бібліотека - освітянам
Анонси
Календар подій
Актуально
Спеціальні новини

 

Для сімей учасників АТО та Героїв Небесної Сотні влаштують благодійне дійство «Україна – це ми!»

24 серпня, з нагоди Дня незалежності України, в Музеї народної архітектури та побуту відбудеться масштабна акція, що організовують спільно Благодійне товариство «Мій тато захищає Україну» та Музей народної архітектури за...


Актуально
Спеціальні новини




Ми у Facebook
Ми у Facebook