Період публікації:

від

до

Категорія:

Студенти Львівського кооперативного коледжу економіки і права відвідали Державний меморіальний музей Михайла Грушевського у Львові (фото)

Опубліковано: Четвер, 12 жовтня 2017 

min
max

9 жовтня студенти третього курсу відділення товарознавчо-правознавчого та програмного забезпечення Львівського кооперативного коледжу економіки і права відвідали Державний меморіальний музей Михайла Грушевського у Львові.

Музей засновано у травні 1998 року, а урочисто відкрито 22 серпня 2000 року.

Екскурсовод наголосила, що видатний вчений-історик, голова Центральної Ради УНР Михайло Грушевський приділяв увагу вищій освіті, видавав підручники для початкової та середньої школи. Варто передусім назвати підручник «Історія України: Приладжена до програми вищих початкових шкіл і низших кляс середніх шкіл», яка неодноразово перевидавалась. Своєю політичною діяльністю та науковою творчістю Михайло Сергійович значною мірою сприяв національному самопізнанню та відродженню, відстоюванню української національної освіти: українській мові, українській історії, українознавству, етнології та екологічній культурі на національній основі. На це були орієнтовані як його теоретичні праці, так і практична педагогічна діяльність. Також в процесі проведення екскурсії був зроблений особливий акцент на львівському періоді діяльності Михайла Грушевського з 1894 по 1914 роки, адже саме Львову він подарував 20 своїх найкращих і науково найплідніших літ, саме тут він наполегливо реалізовував мету свого життя – «писав нам нашу історію, і творив нам нашу історію». Також ознайомила студентів з історією музею та з масштабним талантом Грушевського – визначної особистості в історії Львова та України загалом.

За допомогою екскурсійного супроводу та експонатів студенти вишу занурились в атмосферу епохи, в якій жив і творив науковець, поринули в події 22 січня 1919 року на Софіївському майдані у Києві, де було проголошено довгоочікуваний Універсал: «Віднині воєдино зливаються століттями відірвані одна від одної частини єдиної України…».

Відвідувачі мали можливість почути про дитинство і юність М. Грушевського, навчання, львівський період, повернення до Києва, у Центральній раді, еміграцію, Грушеський-академік, політичні погляди М. Грушевського, праці та художню спадщину, останні роки життя та смерть. Побувати у шести експозиційних залах музею, де представлені оригінали видань, особисті речі вченого, меблі, речі побуту, світлини, документи тощо.

Студенти прогулялися садом, який висадили 9 європейських президентів під час Львівського саміту у 1999 році, та відвідати пам’ятник Михайлу Грушевському на проспекті Шевченка.

Продовження відбулося в стінах коледжу, де студенти підготували презентації та науково-пошукові роботи, присвячені життю і творчості Михайла Грушевського, адже діяльність і творчість державотворця створюють цілу епоху в інтелектуальному, науковому, національно-культурному і державному розвитку нової України. У переломний період у житті української нації, в період відновлення державного життя України відчувається потреба замислитися і наново оцінити творчу спадщину та діяльність будівничого нації – Михайла Сергійовича Грушевського.

«Михайло Грушевський належить до тих особистостей, які сповна пізнали велич і насолоду тріумфу, і гіркоту поразки, але до кінця залишилися вірними ідеї всього свого життя – самоствердження свого народу. Пам’ять про нього – вічна, а його наукові праці – невичерпне джерело мудрості, з якого молодь повинна щоденно черпати та навчатись. Саме з іменем Михайла Грушевського, його спадщиною пов’язані ідеї відродження української науки, громадської думки, відродження історичної свідомості і національної гідності народу», - зазначили керівники груп, викладачі циклової комісії правознавчих дисциплін Руслана Юзьків, Соломія Мисак, Оксана Козак.

Матеріал підготував Михайло Голубка, прес-секретар з роботи зі ЗМІ та зв᾽язків із громадськістю ЛККЕіП

Немає коментарів

Схожі статті:

Студенти ЛККЕіП відвідали музей споживчої кооперації Львівщини Студенти ЛККЕіП відвідали музей споживчої кооперації Львівщини Опубліковано: Понеділок, 16 вересня 2019 Для студентів усіх спеціальностей Львівського кооперативного коледжу економіки і права викладач вищої категорії Марія Ільків провела екскурсію в Музей споживчої кооперації Львівщини, який розташований у приміщені навчального закладу. Робота Музею споживчої кооперації – невід’ємна складова виховного...

Переглядів: 587 Коментарів: 0

Профтехосвіта

Студенти Львівського кооперативного коледжу побували у Музеї грошей Студенти Львівського кооперативного коледжу побували у Музеї грошей Опубліковано: Середа, 03 липня 2019 Нещодавно викладачі циклової комісії обліку та фінансово-економічної діяльності Львівського кооперативного коледжу економіки і права організували для членів гуртка «Фінансист» навчальну екскурсію в Музей грошей, який знаходиться на базі Львівського навчально-наукового інституту ДВНЗ «Університет банківської...

Переглядів: 734 Коментарів: 0

Вища освіта
Анонси
Календар подій
Актуально
Спеціальні новини

 

Для сімей учасників АТО та Героїв Небесної Сотні влаштують благодійне дійство «Україна – це ми!»

24 серпня, з нагоди Дня незалежності України, в Музеї народної архітектури та побуту відбудеться масштабна акція, що організовують спільно Благодійне товариство «Мій тато захищає Україну» та Музей народної архітектури за...


Актуально
Спеціальні новини




Ми у Facebook
Ми у Facebook