Період публікації:

від

до

Категорія:

STEM-освіта - дієвий інструмент Нової української школи

Опубліковано: Понеділок, 23 жовтня 2017 

min
max

12 жовтня 2017 року на базі Будинку науково-технічної творчості учнівської молоді  відбувся семінар-практикум керівників навчальних закладів міст Дрогобича та Стебника на тему «Запровадження STEM-освіти в практику роботи ЗНЗ та ПНЗ як інноваційний підхід реалізації дидактичних принципів Нової української школи». Про STEM як сучасний освітній тренд розповіла Галина Марчук, завідувач ММК. Зокрема, вона наголосила, що  акронім STEM вживається для позначення напряму в освіті, що охоплює природничі науки (від англ. Science), технології (Technology), інженерію, проектування, дизайн (Engineering), математику (Mathematics), сутність якого полягає у поєднанні міждисциплінарних практик орієнтованих підходів до вивчення природничо-математичних дисциплін. STEM-освіту часто називають «навчанням навпаки». Ланцюжок «від теорії до практики» у STEM зазвичай зворотний: спочатку – гра, придумування та майстрування пристроїв і механізмів, а вже потім, у процесі цієї діяльності, – опанування теорії та нових знань. STEM-орієнтований підхід до навчання сприяє популяризації інженерно-технологічних професій серед молоді, підвищенню поінформованості про можливості їх кар’єри в інженерно-технічній сфері, формуванню стійкої мотивації у вивченні дисциплін, на яких ґрунтується STEM-освіта.

Про реалізацію  STEM-підходів на уроках математики в основній школі розповіла Людмила Роман,  вчитель математики ЗОШ №1 ім. І. Франка, переможець міського туру конкурсу «Вчитель року - 2016» у номінації «Математика». З доповіддю «Інформаційні технології як шлях удосконалення STEM–освіти» виступила Олеся Возняк, вчитель інформатики ЗОШ №1 ім. І. Франка.

Серед методів навчання в STEM - освіті особливе місце займає метод проектів.   Учасники семінару мали можливість переглянути презентацію учнівського навчального проекту з фізики «Розробка макету автономного холодильника», яку підготували учні 9 класу ЗОШ №4 Остап Дідух та Софія Роговська, переможці обласного конкурсу учнівських проектів з фізики «Фізика навколо нас» (керівник Надія Павловська,  вчитель фізики ЗОШ №4).

Про сучасні підходи та перспективи впровадження STEM-освіти у позашкіллі розповів Ярослав Арістов, директор Будинку науково-технічної творчості учнівської молоді. Ірина Мацьків, директор Станції юних туристів, у своєму виступі наголосила на ролі навчальних екскурсій при формування компетентностей учнів у STEM-освіті.

Учасники семінару взяли участь у майстер-класах «Виготовлення сувеніру - брошки фетру», який провела Уляна Чабан, керівник гуртка БНТТУМ, та «В’язання вузлів» (Ірина Мацьків, директор Станції юних туристів), побували на презентації гуртка картингу (керівник гуртка БНТТУМ Анатолій Черни), ознайомилися із матеріально-технічної базою  та виставкою творчих робіт вихованців гуртків БНТТУМ.

Учасники семінару дійшли висновку, що  STEM - освіта має кілька беззаперечних переваг, якщо порівнювати її з традиційною. Серед них: інтегроване навчання по «темах», а не по предметах; застосування науково-технічних знань у реальному житті; розвиток навичок критичного мислення та вміння розв’язувати практичні проблеми; підготовка дітей до технологічних інновацій життя. Упровадження STEM-­освіти повністю відповідає концепції Нової української школи.

Немає коментарів

Схожі статті:

Впровадження інформаційних технологій  та передового досвіду в корекційно-розвивальній роботі Впровадження інформаційних технологій та передового досвіду в корекційно-розвивальній роботі Опубліковано: Понеділок, 06 травня 2019 3 травня 2019 р. в  ЗОШ  №3 м. Дрогобича відбувся семінар-практикум для вчителів-логопедів на тему: «Впровадження інформаційних технологій  та передового досвіду в корекційно-розвивальній роботі. Роль логопедичного масажу у формуванні звукової сторони мовлення у дітей».  Організатор семінару-практикуму...

Переглядів: 321 Коментарів: 0

Відділи освіти

Нова українська школа у поступі до цінностей Нова українська школа у поступі до цінностей Опубліковано: Вівторок, 15 січня 2019 Численними спеціальними дослідженнями доведено, що в основі суспільного розвитку лежать цінності. В Україні здійснення «освіти на основі цінностей» не є чимось принципово новим. Інша річ, як цей підхід реалізується. Освіта, що ґрунтується на цінностях, набуває нині особливого значення. Власне, проблемі...

Переглядів: 801 Коментарів: 0

Відділи освіти
Анонси
Календар подій
Актуально
Спеціальні новини

 

Для сімей учасників АТО та Героїв Небесної Сотні влаштують благодійне дійство «Україна – це ми!»

24 серпня, з нагоди Дня незалежності України, в Музеї народної архітектури та побуту відбудеться масштабна акція, що організовують спільно Благодійне товариство «Мій тато захищає Україну» та Музей народної архітектури за...


Актуально
Спеціальні новини




Ми у Facebook
Ми у Facebook