Період публікації:

від

до

Категорія:

Нова українська школа у поступі до цінностей

Опубліковано: Вівторок, 15 січня 2019 

min
max

Численними спеціальними дослідженнями доведено, що в основі суспільного розвитку лежать цінності. В Україні здійснення «освіти на основі цінностей» не є чимось принципово новим. Інша річ, як цей підхід реалізується. Освіта, що ґрунтується на цінностях, набуває нині особливого значення. Власне, проблемі «Управління освітнім процесом  в умовах становлення Нової української школи на основі цінностей» був присвячений семінар-практикум керівників закладів освіти міст Дрогобича та Стебника, який нещодавно відбувся  у  у Дрогобицькій ЗОШ І-ІІІ ступенів №14.

Галина Марчук, завідувач ММК відділу освіти виконавчих органів Дрогобицької міської ради, у своєму виступі акцентувала увагу на розділенні відповідальності за цінності дитини між сім’єю і школою та  ознайомила присутніх з основними положеннями  теорії спіральної  (інтегральної) динаміки розвитку системи цінностей.  Про ціннісні орієнтири освітнього процесу в Дрогобицькій ЗОШ І-ІІІ ступенів №14 говорив Богдан Мадай, директор Дрогобицької  ЗОШ І-ІІІ ступенів №14. Учасники семінару мали змогу відвідати відкриті уроки « Я досліджую світ» у  1-А  на тему «Земля – особлива планета» (вчитель І категорії Дудяк О.В.),  у 1-Б  на тему «Як людина підкорює космос?» (вчитель вищої категорії Грицьків Г. І.), у  2-Б урок з позакласного читання «Добро в маленькому серці» за творами В.Сухомлинського (вчитель вищої категорії Дякун Н.О.), урок у  10-А класі з християнської етики «Цінності у людському житті» (вчитель вищої категорії Чава О.М.).

Під час семінару проведено «Гру сенсів», результатом  якої було визначення ціннісної хмари та ціннісного портрету  керівників закладів освіти міст Дрогобича та Стебника. Найбільш значущими цінностями директорів шкіл є Бог, інноваційність, відповідальність, відкритість, чесність, особистість, творчість, мудрість, патріотизм, взаєморозуміння. Ціннісний портрет керівників закладів освіти  має такі складові: інноваційність, особистість, відповідальність.

Цінності змінюються від епохи до епохи, але бувають періоди, коли процес зміни цінностей різко пришвидшується. Таким етапом, що змінив історію нашої держави, є зима 2013-2014 року. Мирний протест, що згодом переріс у масштабні акції та масові розстріли мітингарів. Криваві побиття, розгони, сотня вбитих, тисячі поранених  і докорінні зміни держави, суспільства і свідомості. В Україні з'явилося покоління людей, які цінності самовираження ставлять вище безпеки та виживання. Учасники семінару під час виховного заходу «Їх слава буде пломеніти і жити тисячі віків» вшанували  пам’ять Героїв Небесної Сотні, серед яких є і випускник Дрогобицької загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів №14 Олег Ушневич. За громадянську мужність, патріотизм, героїчне відстоювання конституційних засад демократії, прав і свобод людини, самовіддане служіння Українському народу, виявлені під час Революції гідності йому присвоєно  Звання Герой України 21 листопада 2014, посмертно. Олег Ушневич свого часу сказав: «Не за Європу, не проти чи за когось конкретно, ми боремося «за» - за їхнє майбутнє».

Мирослав Маринович, проректор із питань призначення та місії Українського католицького університету, переконаний: «Головна проблема – у цінностях, якими живуть українці. Змінити Україну означає змінити українця, а змінити українця означає змінити «скарб, біля якого лежить його серце» (пор. Мт. 6, 21), тобто змінити його цінності. А якщо цінності не змінити, то не очікуйте, що наша дика яблунька родитиме смаковиті груші».

Побудувати успішну державу ми зможемо лише за умови  ціннісного перезавантаження українців. Сьогодні наша держава покладає на школу місію навчання дітей не тільки певних знань, умінь та навичок, а також формування системи їх цінностей. Реформована школа повинна стати початком оздоровлення суспільства, а вчитель має бути не просто людиною, яка говорить про цінності, а людиною, яка цими цінностями живе і допомагає ними жити своїм учням.

Галина Марчук, завідувач ММК

відділу освіти виконавчих органів

Дрогобицької міської ради

Немає коментарів

Схожі статті:

STEM-освіта - дієвий інструмент Нової української школи STEM-освіта - дієвий інструмент Нової української школи Опубліковано: Понеділок, 23 жовтня 2017 12 жовтня 2017 року на базі Будинку науково-технічної творчості учнівської молоді  відбувся семінар-практикум керівників навчальних закладів міст Дрогобича та Стебника на тему «Запровадження STEM-освіти в практику роботи ЗНЗ та ПНЗ як інноваційний підхід реалізації дидактичних принципів Нової української...

Переглядів: 966 Коментарів: 0

Відділи освіти

Міський семінар педагогів-організаторів Міський семінар педагогів-організаторів Опубліковано: Четвер, 20 лютого 2020 12 лютого в районному Будинку культури відбувся семінар міського методичного об’єднання педагогів-організаторів Дрогобича та Стебника, який провела Станович Н.М. Програма була цікавою, пізнавальною та насиченою. Вступне слово мала методист міського методичного кабінету Ольга Яремко, яка наголосила, що...

Переглядів: 759 Коментарів: 0

Відділи освіти
Анонси
Календар подій
Актуально
Спеціальні новини

 

Для сімей учасників АТО та Героїв Небесної Сотні влаштують благодійне дійство «Україна – це ми!»

24 серпня, з нагоди Дня незалежності України, в Музеї народної архітектури та побуту відбудеться масштабна акція, що організовують спільно Благодійне товариство «Мій тато захищає Україну» та Музей народної архітектури за...


Актуально
Спеціальні новини




Ми у Facebook
Ми у Facebook