Період публікації:

від

до

Категорія:

Незнання закону не звільняє від відповідальності (фото)

Опубліковано: Вівторок, 14 листопада 2017 

min
max

У межах роботи з попередження злочинності серед підлітків, спрямованої на формування правової свідомості, навичок та звичок правомірної поведінки молоді, правоосвітньої та правовиховної роботи, викладачі циклової комісії правознавчих дисциплін (голова циклової комісії – Руслана Юзьків) Львівського кооперативного коледжу економіки і права за підтримки адміністрації вишу, об’єднаного профкому та студентського самоврядування організували загальноколеджівську зустріч-бесіду з представниками Шевченківського районного відділу поліції м. Львова для студентів І та ІІ курсів вишу.

На захід були запрошені інспектори з ювенальної превенції Ірина Леськів та Ольга Ковальчук, які провели профілактичну лекцію для студентів вишу на тему: «Недопущення вчинення правопорушень серед неповнолітніх та їх відповідальність за скоєне».

Виступаючі ознайомили присутніх з такими питаннями:

Які заходи впливу застосовуються до неповнолітніх осіб? За вчинення адміністративних правопорушень до неповнолітніх у віці від шістнадцяти до вісімнадцяти років можуть бути застосовані такі заходи впливу: 1) зобов'язання публічно або в іншій формі попросити вибачення у потерпілого; 2) попередження; 3) догана або сувора догана; 4) передача неповнолітнього під нагляд батькам або особам, які їх замінюють, чи під нагляд педагогічному або трудовому колективу за їх згодою, а також окремим громадянам на їх прохання.

Які адміністративні правопорушення найчастіше вчиняються неповнолітніми особами? Найчастіше неповнолітніми особами вчиняються такі адміністративні правопорушення як: дрібне викрадення чужого майна; дрібне хуліганство; розпивання пива, алкогольних, слабоалкогольних напоїв у заборонених законом місцях або поява у громадських місцях у п'яному вигляді; азартні ігри, ворожіння в громадських місцях тощо; куріння тютюнових виробів у заборонених місцях.

Якими є основні причини вчинення правопорушень неповнолітніми? Основними причинами правопорушень неповнолітніх є: соціально-економічні: зубожіння населення; зростання в суспільстві соціальної напруги, рівня безробіття, зокрема серед молоді; несприятливе сімейне оточення; проблеми у взаємостосунках неповнолітнього в своєму середовищі; негативний вплив засобів масової інформації, що пропагують культ фізичної сили та агресію; вікові особливості психіки підлітків, які сприяють антисуспільним проявам; біологічними та генетичними причинами вчинення неповнолітніми правопорушень є порушення роботи ферментативної та гормональної систем організму; вроджені психопатії; мінімальні мозкові дисфункції внаслідок органічного враження головного мозку. Також можуть виокремлюватися і інші причини вчинення правопорушень неповнолітніми.

Яка відповідальність передбачена за невиконання батьками або особами, що їх замінюють, обов'язків щодо виховання дітей? Згідно з положеннями ст. 184 Кодексу України про адміністративні правопорушення, передбачено наступне: ухилення батьків або осіб, які їх замінюють, від виконання передбачених законодавством обов'язків щодо забезпечення необхідних умов життя, навчання та виховання неповнолітніх дітей тягне за собою попередження або накладення штрафу від одного до трьох неоподатковуваних мінімумів доходів громадян; ті самі дії, вчинені повторно протягом року після накладення адміністративного стягнення, тягнуть за собою накладення штрафу від двох до чотирьох неоподатковуваних мінімумів доходів громадян; вчинення неповнолітніми віком від чотирнадцяти до шістнадцяти років правопорушення, відповідальність за яке передбачено цим Кодексом, тягне за собою накладення штрафу на батьків або осіб, які їх замінюють, від трьох до п'яти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян; вчинення неповнолітніми діянь, що містять ознаки злочину, відповідальність за які передбачена Кримінальним кодексом України, якщо вони не досягли віку, з якого настає кримінальна відповідальність, тягне за собою накладення штрафу на батьків або осіб, що їх замінюють, від десяти до двадцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

З якого віку настає кримінальна відповідальність неповнолітніх осіб та які її особливості? Суб'єктом злочину є фізична осудна особа, яка вчинила злочин у віці, з якого відповідно до Кримінального Кодексу України може наставати кримінальна відповідальність. Разом з тим, згідно з положеннями ч. 2 ст. 22 Кримінального кодексу України, особи, що вчинили злочини у віці від чотирнадцяти до шістнадцяти років, підлягають кримінальній відповідальності лише за наступні злочини: умисне вбивство (статті 115-117), посягання на життя державного чи громадського діяча, працівника правоохоронного органу, члена громадського формування з охорони громадського порядку і державного кордону або військовослужбовця, судді, народного засідателя чи присяжного у зв'язку з їх діяльністю, пов'язаною із здійсненням правосуддя, захисника чи представника особи у зв'язку з діяльністю, пов'язаною з наданням правової допомоги, представника іноземної держави (статті 112, 348, 379, 400, 443), умисне тяжке тілесне ушкодження (стаття 121, частина третя статей 345, 346, 350, 377, 398), умисне середньої тяжкості тілесне ушкодження (стаття 122, частина друга статей 345, 346, 350, 377,398), диверсію (стаття 113), бандитизм (стаття 257), терористичний акт (стаття 258), захоплення або тримання заручників (статті 147 і 349), зґвалтування (стаття 152), насильницьке задоволення статевої пристрасті неприродним способом (стаття 153), крадіжку (стаття 185, частина перша статей 262, 308), грабіж (статті 186, 262, 308), розбій (стаття 187, частина третя статей 262, 308), вимагання (статті 189, 262, 308), умисне знищення або пошкодження майна (частина друга статей 194, 347, 352, 378, частини друга та третя статті 399), пошкодження шляхів сполучення і транспортних засобів (стаття 277), угон або захоплення залізничного рухомого складу, повітряного, морського чи річкового судна (стаття 278), незаконне заволодіння транспортним засобом (частини друга, третя статті 289), хуліганство (стаття 296).

Неповнолітнього, який вперше вчинив злочин невеликої тяжкості або необережний злочин середньої тяжкості, може бути звільнено від кримінальної відповідальності, якщо його виправлення можливе без застосування покарання. У цих випадках суд застосовує до неповнолітнього примусові заходи виховного характеру, передбачені частиною другою статті 105 Кодексу: 1) застереження; 2) обмеження дозвілля і встановлення особливих вимог до поведінки неповнолітнього; 3) передача неповнолітнього під нагляд батьків чи осіб, які їх заміняють, чи під нагляд педагогічного або трудового колективу за його згодою, а також окремих громадян на їхнє прохання; 4) покладення на неповнолітнього, який досяг п'ятнадцятирічного віку і має майно, кошти або заробіток, обов'язку відшкодування заподіяних майнових збитків; 5) направлення неповнолітнього до спеціальної навчально-виховної установи для дітей і підлітків до його виправлення, але на термін, що не перевищує трьох років. Умови перебування в цих установах неповнолітніх та порядок їх залишення визначаються законом. Ст. 98 – До неповнолітніх можуть бути застосовані такі основні види покарань: 1) штраф, 2) громадські роботи, 3) виправні роботи, 4) арешт, 5) позбавлення волі на певний термін. Також до неповнолітніх можуть бути застосовані додаткові покарання у виді штрафу та позбавлення права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю. А так як дітки гуляють компаніями, то слід їм знати, що за ст. З5 КК вчинення злочинів групою осіб тягне більш суворе покарання.

Які злочини вчиняються неповнолітніми найчастіше та які основні причини злочинності неповнолітніх? Найбільш поширеними серед дітей є такі види злочинів: крадіжки, грабежі, шахрайство, розбої, хуліганство, незаконне заволодіння транспортними засобами, злочини у сфері обігу наркотичних засобів. Останніми роками спостерігається збільшення кількості тяжких злочинів, учинених з особливою жорстокістю. До причин та умов, які сприяють поширенню злочинності неповнолітніх, належать: значний розрив у матеріальному забезпеченні дітей, вихідців із різних соціальних груп (соціальне розшарування); бездоглядність як відсутність належного контролю з боку сім'ї; безпритульність неповнолітніх потерпілих, яка сприяє створенню ситуації та приводів для злочинів; відсутність достатньої мережі клубних, спортивних і громадських установ для підлітків; проникнення в середовище молоді стандартів буденної поведінки, не сумісних з ціннісними орієнтаціями нашого суспільства (культ сили, жорстокості, культ наркотиків, сексу тощо); тривала відсутність занять у неповнолітніх, які залишили навчання, також зумовлює виникнення антигромадських поглядів і звичок, які можуть реалізуватися в ситуативних злочинах або спричинити входження до злочинної групи; збільшення частки дітей і підлітків з відставанням в інтелектуальному, вольовому та психічному розвиткові та інші.

Чи несуть батьки, та в якій мірі, відповідальність за злочини, скоєні малолітніми, неповнолітніми дітьми? Кримінальну відповідальність батьків за злочини, скоєні малолітніми та неповнолітніми дітьми законодавець не передбачає. Але батьки несуть цивільну відповідальність за шкоду, заподіяну малолітніми та неповнолітніми дітьми, у тому числі і заподіяну у результаті злочину. Відповідно до ст. 1178 Цивільного кодексу України шкода, завдана малолітньою особою (яка не досягла чотирнадцяти років), відшкодовується її батьками (усиновлювачами) або опікуном чи іншою фізичною особою, яка на правових підставах здійснює виховання малолітньої особи тощо.

На завершення зустрічі інспектори наголосили: «Від народження ви маєте певні права, які гарантовані і захищаються державою. Їх ви повинні знати й реалізовувати щодня. Але пам’ятайте: ваші права не повинні порушувати права інших. З часом у вас збільшиться обов'язків і відповідальності. Існують закони, які визначають ваші обов'язки. Ви мусите їх знати. Незнання закону не звільняє вас від відповідальності за ваші вчинки, дії або бездіяльність. Де б ви не були, ким би ви не стали, ви повинні знати свої права та обов'язки і бути Людиною».

Тема виховної години – «Недопущення вчинення правопорушень серед неповнолітніх та їх відповідальність за скоєне» – викликала чималий інтерес у присутніх, а разом із тим і велику кількість запитань різного характеру. Студенти різних спеціальностей мали можливість задати питання доповідачам, а запрошені інспектори дали чіткі й вичерпні відповіді на всі запитання щодо правового захисту та правових гарантій неповнолітніх, відповіли на численні запитання студентів, викладачів та кураторів.

Мета заходу – упорядкувати знання молоді про їхні права та обов'язки, про правопорушення, ознайомити їх з видами порушень та покараннями за них; розвивати уявлення про наслідки протиправних діянь; виробляти навички правомірної поведінки, негативне ставлення до правопорушень, уміння протистояти негативним впливам; формувати повагу до держави, її органів; розвивати критичне мислення як здатність аналізувати навколишню інформацію; виховувати самоповагу, почуття гідності й відповідальності за себе та за свої вчинки.

Зустріч пройшла у приємній дружній атмосфері та невимушеній обстановці. Кожен мав можливість поспілкуватися з інспекторами з ювенальної превенції та отримати відповіді на важливі, хвилюючі кожного з нас питання.

Наприкінці зустрічі заступник директора з виховної роботи Ігор Бішко від імені директора, адміністрації, Голови об’єднаного профкому працівників та студентів коледжу, студентського самоврядування та кураторів висловив подяку інспекторам за профілактично-виховну роботу зі студентами та формування правової культури серед молоді.

Дорогі наші діти, пам`ятайте! Незнання законів не звільняє від юридичної відповідальності!

Матеріал підготував Михайло Голубка, прес-секретар з роботи зі ЗМІ та зв᾽язків із громадськістю ЛККЕіП

Немає коментарів

Схожі статті:

У Львівському кооперативному коледжі економіки і права відбулося засідання педагогічної ради У Львівському кооперативному коледжі економіки і права відбулося засідання педагогічної ради Опубліковано: П`ятниця, 28 лютого 2020 В роботі педагогічної ради взяли участь адміністрація та викладачі коледжу, голови циклових комісій, голова об’єднаного профкому, методист Ради директорів фахової передвищої освіти Львівської області Тарасюк І.В. На педагогічній раді було розглянуто та обговорено низку важливих питань, зокрема: «Організаційно-педагогічні...

Переглядів: 772 Коментарів: 0

Вища освіта

У Львівському кооперативному коледжі економіки і права вшанували пам'ять Героїв Небесної Сотні У Львівському кооперативному коледжі економіки і права вшанували пам'ять Героїв Небесної Сотні Опубліковано: Середа, 26 лютого 2020 П'ятий рік поспіль Україна 20 лютого вшановує Героїв Революції Гідності – учасників Євромайдану та увічнення пам'яті Героїв Небесної Сотні. У Львівському кооперативному коледжі економіки і права було проведено виховний захід, присвячений Дню Героїв Небесної Сотні, які змінили історію України ціною свого...

Переглядів: 706 Коментарів: 0

Вища освіта
Анонси
Календар подій
Актуально
Спеціальні новини

 

Для сімей учасників АТО та Героїв Небесної Сотні влаштують благодійне дійство «Україна – це ми!»

24 серпня, з нагоди Дня незалежності України, в Музеї народної архітектури та побуту відбудеться масштабна акція, що організовують спільно Благодійне товариство «Мій тато захищає Україну» та Музей народної архітектури за...


Актуально
Спеціальні новини




Ми у Facebook
Ми у Facebook