Період публікації:

від

до

Категорія:

У Дрогобицькій ЗОШ №3 відбувся семінар щодо енергоефективності у освітніх закладах, як нової генерації

Опубліковано: П`ятниця, 24 листопада 2017 

min
max

Сьогодні питанню енергоефективності приділяється значна увага  з боку держави: прийнято низку нормативно-правових документів, діють урядові програми. Для досягнення успіху у цій справі необхідно, щоб виважені політичні рішення підтримувались людьми. Ми не можемо впливати на  тарифи, але можемо зменшити споживання води, газу, електроенергії. Ще у школі потрібно велику увагу приділяти вихованню свідомого розуміння  необхідності  економити природні ресурси. «Ми всі родом із дитинства» -  говорив Антуан де Сент-Екзюпері,  тому енергоефективні звички важливо  формувати з  ранніх років.

22 листопада 2017 року у Дрогобицькій ЗОШ І-ІІІ ступенів №3 відбувся методичний семінар для керівництва та педагогічних працівників щодо залучення закладів освіти міст Дрогобича та Стебника до участі у проекті «Енергоефективні школи: нова генерація». Презентацію проекту провела Сафіуліна Кадрія Рашитівна, доцент, кандидат технічних наук, представник Всеукраїнської благодійної організації «Інститут місцевого розвитку», координатор впровадження освітніх програм (м. Київ).

Інноваційний проект «Енергоефективні школи: нова генерація»  є одним із найуспішніших освітніх проектів з енергоефективності в Україні.  Головна мета проекту – пропагування серед школярів, їхніх батьків та вчителів дбайливого ставлення до енергоресурсів, формування особистої відповідальності за тепло та комфорт у своїх помешканнях, виховання свідомого екологічно-орієнтованого споживача житлово-комунальних послуг.

Програму «Енергоефективні школи» розроблено Всеукраїнською благодійною організацією «Інститут місцевого розвитку» (ІМР) у 2009 р. за Проектом USAID «Реформа міського теплозабезпечення в Україні» (РМТ) та реалізовано у 24 школах восьми міст-партнерів Проекту РМТ. Впродовж останніх п’яти років удосконалено структуру та оновлено навчально-методичне забезпечення Проекту. Зокрема, для курсу за вибором «Основи енергопостачання та енергозбереження», що є основною складовою Проекту, розроблено програму та навчальний посібник «Про енергопостачання та енергозбереження для майбутнього споживача» для учнів 6-8 класів, які отримали гриф МОНУ.

У 2016-2017 навчальному році Проект ДТЕК отримав нове дихання та нову назву «Енергоефективні школи: нова генерація». У цьому унікальному для України Проекті  для  курсу за вибором «Основи енергопостачання та енергозбереження» та факультативного курсу «Абетка з основ житлово-комунального управління» розроблено програму дистанційного навчання, у структуру якої, вбудована онлайн-гра «Розумний будинок».

Гра «Розумний будинок» дозволяє моделювати в навчальному класі реальні житлово-комунальні проблеми, що виникають у багатоквартирному будинку та вирішувати їх спільними зусиллями. Учні стають власниками квартир та співвласниками багатоквартирного будинку (свого класу), в якому створюють ОСББ. Зароблені учнями під час навчання бали  конвертуються в ігрові гроші, що дозволяє співвласникам оплачувати комунальні послуги та впроваджувати енергоефективні заходи у своїй квартирі та будинку.

Упровадження програми дистанційного навчання уможливлює  відстежувати рівень опанування дисциплін кожним учнем, здійснювати ефективний моніторинг за Проектом та розширювати географію його учасників. У 2016-2017 н.р. уперше в Україні за допомогою програми дистанційного онлайн-навчання охоплено близько 10 тис. учнів 108 географічно віддалених шкіл із мінімальними витратами на проведення навчання і здійснення моніторингу його ефективності.

У рамках конкурсу на зменшення споживання електроенергії ЗНЗ-учасникам вдалося заощадити 482 тис. кВт·год.  Крім того, у 125 школах реалізовані енергоефективні заходи вартістю від 10 тис. грн до 180 тис. грн. Більшість – за проектними пропозиціями, розробленими школярами за результатами проведених ними енергетичних аудитів шкільних приміщень.

Проект формує  «запит на енергоефективність» знизу. Запрошуємо до участі в інноваційному проекті заклади загальної середньої освіти міст Дрогобича та Стебника!

Немає коментарів

Схожі статті:

«Інклюзія в Новій українській школі: виклики сьогодення» «Інклюзія в Новій українській школі: виклики сьогодення» Опубліковано: Середа, 31 жовтня 2018 «Інклюзія в Новій українській школі: виклики сьогодення», - так звучала тема  круглого столу, який проходив 26 жовтня 2018 року в Дрогобицькому ЗЗСО І-ІІІ ступенів №3. Для участі у роботі круглого столу були запрошені батьки, вчителі початкових класів, вчителі асистенти та адміністрація закладу. Під...

Переглядів: 577 Коментарів: 0

Відділи освіти

Українські виші зможуть отримати 79 млн євро на енергоефективні проекти Українські виші зможуть отримати 79 млн євро на енергоефективні проекти Опубліковано: Понеділок, 19 березня 2018 Триває конкурс для українських вишів до другої фази проекту «Вища освіта України», що спрямований на покращення енергоефективності університетів. Цей проект МОН реалізує разом із Європейським інвестиційним банком та Північною екологічною фінансовою корпорацією. Загальна вартість другої фази – 79 млн...

Переглядів: 582 Коментарів: 0

Вища освіта
Анонси
Календар подій
Актуально
Спеціальні новини

 

Для сімей учасників АТО та Героїв Небесної Сотні влаштують благодійне дійство «Україна – це ми!»

24 серпня, з нагоди Дня незалежності України, в Музеї народної архітектури та побуту відбудеться масштабна акція, що організовують спільно Благодійне товариство «Мій тато захищає Україну» та Музей народної архітектури за...


Актуально
Спеціальні новини




Ми у Facebook
Ми у Facebook