Період публікації:

від

до

Категорія:

Історико-культурологічний лекторій: «Проголошення Незалежності і Соборності України та героїчний подвиг під Крутами через призму історичних подій, фактів та видатних імен» (фото)

Опубліковано: Четвер, 25 січня 2018 

min
max

У приміщенні Львівського обласного Будинку вчителя відбувся історико-культурологічний лекторій для освітян Львівщини на тему: «Проголошення Незалежності і Соборності України та героїчний подвиг під Крутами через призму історичних подій, фактів та видатних імен».

Педагогічний лекторій проводила методист НМЦО Васільєва А.В.

У січні наша держава відзначає ряд історичних подій, пов’язаних з утвердженням української державності.

 Рівно 100 років тому 22 січня 1918 року відбулось підписання IV Універсалу Центральної Ради, яким Українську Народну Республіку проголошено суверенною і незалежною державою. Цей акт заклав основу сучасної України. Проголошення Україною державності у той час було своєрідним «трендом» і відбулося у руслі загальної європейської тенденції. Виникнення УНР – це справа кількох тисяч українських ідеалістів. Винниченко писав, що на той момент слово «українці» ще не було поширеним, ще не увійшло до широкого вжитку. Великою годиною відродження української державності є події 1917-1920рр., коли на тлі боїв Першої світової війни, Лютневої революції 1817року в Росії та піднесення національної свідомості і патріотизму українців стало можливим створення Української держави. Без виникнення УНР з її органами державного самоврядування не відбулася б самоідентифікація українців, і навряд чи виникла б сучасна українська держава. Як наслідок цих подій в листопаді 1918 року проголошено Західноукраїнську Народну Республіку.

А вже через рік – 22 січня 1919 року було проголошено Акт возз’єднання УНР та ЗУНР. Так розпорядилась історія, що упродовж століть наш народ та землі України були розрізнені, належали до інших держав. Акт Злуки був глибоко детермінований історично і спирався на споконвічну мрію українського народу про незалежну, соборну національну державу. Він став могутнім виявом волі українців до етнічної й територіальної єдності, свідчення їхнього самоусвідомлення, важливою віхою процесу становлення політичної нації. Ідея Соборності українських земель набула державного статусу, в наступні десятиліття залишалось об’єднуючим чинником і чи не єдиним спільним положенням програмних цілей усіх течій національно-визвольного руху. Акт Соборності надав завершеної форми самостійній українській державі, сприяв подоланню залишків ідеї федералізму в ментальності національної політичної еліти.

У ланці цих подій 29 січня 1918 року відбувся легендарний бій під Крутами, в якому українські студенти пожертвували своїм життям аби спинити армію більшовиків при наступі на Київ. 5 годин поспіль студентський курінь стримував наступ російської армії Муравйова, втрачаючи молоді життя під градом куль і гранат. Усі загинули, захищаючи незалежну державу. Ця героїчна й трагічна подія знаменувала початок нової епохи національного пробудження українців, усвідомлення нашого права жити на власній землі та свого обов’язку – боронити її. Визначально, що ця жертовна любов зародилась в серцях молодих людей, найкращих представників українського студентства. Україна пишається молодими героями.

Героїчний подвиг крутян продовжився і в наші дні. Захищаючи Незалежність України його продовжили Герої Небесної Сотні, «Кіборги» та тисячі українців на Сході України, віддавших своє життя проти російської агресії в зоні бойових дій.

 У ході педагогічного семінару було надано матеріали з метою створення цифрових носіїв видатних дат в історії України та рідного краю для освітян Львівщини. Методичну інформацію педагоги використають у навчально-виховному процесі своїх освітніх закладів для виховання патріотизму та розвитку побудови громадянського суспільства в Україні.

Немає коментарів

Схожі статті:

Круглий стіл, присвячений Дню Соборності України Круглий стіл, присвячений Дню Соборності України Опубліковано: Четвер, 26 січня 2017 25 січня 2017р. в приміщенні Львівського обласного Будинку вчителя відбувся круглий стіл, присвячений Дню Соборності України для педагогів Львівщини.          Круглий стіл проводили кандидат історичних наук Посівнич М.Р. та провідний спеціаліст НМЦО, історик Васільєва А.В.          Соборність українських...

Переглядів: 1149 Коментарів: 0

Заклади обласного підпорядкування

Відкриття тематичної виставки до Дня Соборності України Відкриття тематичної виставки до Дня Соборності України Опубліковано: Понеділок, 23 січня 2017 У Львівському обласному Будинку вчителя відкрито тематичну виставку до Дня Соборності України. На виставці експонуються матеріали тривалого періоду в історії України: від зародження ідеї Соборності України у братських школах 16-18 століть, що виникли в Галичині і потім поширились на Схід, зокрема в час,...

Переглядів: 1077 Коментарів: 0

Заклади обласного підпорядкування
Анонси
Календар подій
Актуально
Спеціальні новини

 

Для сімей учасників АТО та Героїв Небесної Сотні влаштують благодійне дійство «Україна – це ми!»

24 серпня, з нагоди Дня незалежності України, в Музеї народної архітектури та побуту відбудеться масштабна акція, що організовують спільно Благодійне товариство «Мій тато захищає Україну» та Музей народної архітектури за...


Актуально
Спеціальні новини




Ми у Facebook
Ми у Facebook