Період публікації:

від

до

Категорія:

Круглий стіл, присвячений Дню Соборності України

Опубліковано: Четвер, 26 січня 2017 

min
max

25 січня 2017р. в приміщенні Львівського обласного Будинку вчителя відбувся круглий стіл, присвячений Дню Соборності України для педагогів Львівщини.

         Круглий стіл проводили кандидат історичних наук Посівнич М.Р. та провідний спеціаліст НМЦО, історик Васільєва А.В.

         Соборність українських земель має глибоке історичне коріння, спирається на споконвічну мрію народу про власну Незалежну Соборну державу. Він став могутнім виявом волі українців до етнічної і територіальної єдності, свідченням їхнього самоусвідомлення, важливою віхою процесу становлення політичної нації.

         Тому відразу через рік після проголошення Незалежністі Української Народної республіки, 22 січня 1919року у Києві на Софіївській площі було проголошено Акт Злуки українських земель в єдину Україну.

         Про історичний перебіг подій та учасників підписання Акту розповів кандидат історичних наук Посівнич М.Р. У ході круглого столу було обговорено реальні обставини 1919року, коли Україна була оточена колом фронтів, а УНР не вдалось відстояти.

Про глибинний слід об`єднавчої акції в історичній пам'яті українського народу розповіла провідний методист НМЦО Васільєва А.В. В українській суспільно-політичній думці ХХст. Україна інтерпретувалася лише як соборна держава. Соборництво відіграло і відіграє роль наріжного каменя сучасної української національної ідеї, важливої складової становлення української політичної нації. 1990року на честь акту Злуки був утворений живий ланцюг від Львова до Києва, який окрилив і надихнув Україну, змусив повірити у власні сили, розпочав шлях до Незалежності.

Немає коментарів

Схожі статті:

Історико-культурологічний лекторій: «Проголошення Незалежності і Соборності України та героїчний подвиг під Крутами через призму історичних подій, фактів та видатних імен» (фото) Історико-культурологічний лекторій: «Проголошення Незалежності і Соборності України та героїчний подвиг під Крутами через призму історичних подій, фактів та видатних імен» (фото) Опубліковано: Четвер, 25 січня 2018 У приміщенні Львівського обласного Будинку вчителя відбувся історико-культурологічний лекторій для освітян Львівщини на тему: «Проголошення Незалежності і Соборності України та героїчний подвиг під Крутами через призму історичних подій, фактів та видатних імен». Педагогічний лекторій проводила методист...

Переглядів: 432 Коментарів: 0

Заклади обласного підпорядкування

Відкриття тематичної виставки до Дня Соборності України Відкриття тематичної виставки до Дня Соборності України Опубліковано: Понеділок, 23 січня 2017 У Львівському обласному Будинку вчителя відкрито тематичну виставку до Дня Соборності України. На виставці експонуються матеріали тривалого періоду в історії України: від зародження ідеї Соборності України у братських школах 16-18 століть, що виникли в Галичині і потім поширились на Схід, зокрема в час,...

Переглядів: 1075 Коментарів: 0

Заклади обласного підпорядкування
Анонси
Календар подій
Актуально
Спеціальні новини

 

Для сімей учасників АТО та Героїв Небесної Сотні влаштують благодійне дійство «Україна – це ми!»

24 серпня, з нагоди Дня незалежності України, в Музеї народної архітектури та побуту відбудеться масштабна акція, що організовують спільно Благодійне товариство «Мій тато захищає Україну» та Музей народної архітектури за...


Актуально
Спеціальні новини




Ми у Facebook
Ми у Facebook