Період публікації:

від

до

Категорія:

В рамках швейцарсько-українського проекту «DOCCU – Розвиток громадянських компетентностей в Україні» презентували українську версію освітньої платформи «Живемо в демократії»

Опубліковано: Четвер, 15 лютого 2018 

min
max

13 лютого у Міністерстві освіти і науки України презентували українську версію освітньої платформи «Живемо в демократії» (Living-Democracy.com.ua).

Платформа з освіти для демократичного громадянства та освіти з прав людини «Живемо в демократії» – це освітній ресурс, який має на меті сприяти поширенню інформаційних та навчальних матеріалів з освіти для демократичного громадянства та освіти з прав людини серед педагогічних працівників, науковців, учнів, студентів педагогічних освітніх закладів, батьківської громадськості та зацікавлених осіб.

Мета ОДГ/ОПЛ навчати і залучати молодих громадян до участі в житті суспільства. Ціль навчання для демократичного громадянства відноситься до ідей демократії і політики.

У заході взяли участь представники Міністерства Освіти і науки України, посольства Швейцарії в Україні, Швейцарського бюро співробітництва в Україні, експерти з освіти для демократичного громадянства (ОДГ) та освіти з прав людини (ОПЛ), учителі, керівники шкіл, учні, майстер-тренери та тренери з ОДГ/ОПЛ, представники органів державної влади та органів місцевого самоврядування, ЗМІ.

З вітальним словом виступив заступник Міністра освіти і науки України Павло Хобзей. Він наголосив на тому, що роль освіти у формуванні цінностей і ставлень, як складових компетентностей, є вирішальною. Ключове місце в оновленні змісту освіти займає громадянська освіта, і команда проекту DOCCU, за словами Павла Хобзея, долучившись до роботи Міністерства освіти і науки України, зробила вагомий внесок в розроблення навчально-методичного ресурсу для вчителів та керівників шкіл.

Пан Ґійом Шойрер, Надзвичайний і Повноважний Посол Швейцарської Конфедерації в Україні зробив акцент на важливості формування політичної культури та громадянської замученості як основних складових успішної демократії та відмітив, що 10 років співпраці України і Швейцарії мають вагомий результат – живий і функціональний проект DOCCU, який сприяє поширенню демократичних ідей в Україні і наближенню її до європейських стандартів демократичного суспільства.

         Про ключову роль демократії як запоруки сталого розвитку суспільств зазначив у своїй промові  Рольф Голлоб, керівник швейцарсько-українського проекту «Розвиток громадянських компетентностей в Україні - DOCCU». За його словами, демократія визначається в першу чергу як відповідальність кожного громадянина, що проявляються в активній участі у житті громади.

       Під час презентації платформи львівську команду проекту «DOCCU – Розвиток громадянських компетентностей в Україні» представили Роман Шиян, директор Львівського обласного інститут післядипломної педагогічної освіти, Мирослава Товкало, завідувач кафедри освітньої політики, Ліліана Кудрик, доцент кафедри життєвих компетентностей, Ольга Банах, викладач кафедри освітньої політики, Віра Сухінська, викладач кафедри життєвих компетентностей. У заході взяли участь і вчителі економіки. Роман Шиян наголосив, що роль демократії є важливим двигуном розбудови освіти, а також, що демократія пов’язується з існуванням у державі громадянського суспільства, пріоритетною особливістю якого є реальна участь громадян у процесі прийняття важливих для народу рішень та контролі за діяльністю органів державної влади. Саме громадянське суспільство як система самостійних і незалежних від держави громадських інститутів і відносин забезпечує умови для реальної участі громадян у житті держави, реалізації прав людини, її інтересів і потреб, захищає особисту індивідуальну свободу людини, стимулює її соціальну активність.

     Отже, значущість людини у демократичній державі визначається не внаслідок належності до певної верстви населення, групи чи класу, а саме через те, що вона – особистість, громадянин, носій і джерело влади.

Немає коментарів

Схожі статті:

Розвиток громадянських компетентностей із вчителями української мови та літератури Розвиток громадянських компетентностей із вчителями української мови та літератури Опубліковано: Понеділок, 19 листопада 2018 05.11.2018 р. слухачі тематичного спецкурсу «Особливості використання текстів «нової природи» на уроках української мови та літератури»  опановували основи ОДГ/ ОПЛ. Через відеоролики, презентації ознайомилися з швейцарсько-українським проектом «Розвиток громадянських компетентностей в Україні», посібниками...

Переглядів: 371 Коментарів: 0

Заклади обласного підпорядкування

Громадянська відповідальність учителя – запорука освітніх змін Громадянська відповідальність учителя – запорука освітніх змін Опубліковано: Субота, 21 жовтня 2017 Згідно з концепцією Нової української школи, однією з чотирьох наскрізних ліній, що повинні проходити через кожен предмет, є громадянська відповідальність. 05 жовтня 2017 року слухачі курсів підвищення кваліфікації ЛОІППО – вчителі трудового навчання та технологій ­– розглядали шляхи формування громадянських...

Переглядів: 1672 Коментарів: 0

Заклади обласного підпорядкування
Анонси
Календар подій
Актуально
Спеціальні новини

 

Для сімей учасників АТО та Героїв Небесної Сотні влаштують благодійне дійство «Україна – це ми!»

24 серпня, з нагоди Дня незалежності України, в Музеї народної архітектури та побуту відбудеться масштабна акція, що організовують спільно Благодійне товариство «Мій тато захищає Україну» та Музей народної архітектури за...


Актуально
Спеціальні новини




Ми у Facebook
Ми у Facebook