Період публікації:

від

до

Категорія:

Розвиток компетентностей для демократичного громадянства у діяльності педагога-організатора

Опубліковано: Середа, 23 травня 2018 

min
max

Педагоги-організатори упродовж навчання на курсах підвищення кваліфікації у рамках соціогуманітарного модуля «Розвиток громадянських компетентностей в Україні» (14.05.2018), а також розглядаючи теорію і методику виховання в сучасній школі, поглиблювали свої знання про демократію і права людини, ділилися досвідом їх впровадження у шкільну практику. 

Ознайомилися з українсько-швейцарським проектом DOCCU, основними цілями і принципами навчання ОДГ/ОПЛ у школі, з освітньою платформою «Живемо в демократії» та її ресурсами. Говорили про шляхи покращення діяльності учнівського самоврядування, розвиток лідерських якостей учнів, громадянське і національно-патріотичне виховання. Осмислювали мету і завдання виховання, яке не повинно зводитися до «заходоцентризму», а має, згідно з концепцією Нової української школи, через створення сприятливого освітнього простору, вмілу організацію життя учнівського колективу, приклад педагога сприяти гармонійному розвитку особистості, виправленню деформацій у її розвитку. Цікавими є міркування педагогів про зміст демократичних і вселюдських духовно-моральних цінностей та їх взаємозв’язок:

Гідність людини

Я присутня у кожній людині. Я дана людині від Бога, тому є священною. Мені дуже боляче, коли мене принижують лише через те, що людина має: свою думку; інший погляд на життя; інший колір шкіри; нижчий від когось соціальний статус; обмежені фізичні можливості… Я хочу прокричати на весь світ: «Люди! Цінуйте та поважайте мене, насамперед у собі. Бо коли навчитеся цінувати свою власну гідність, то з повагою будете ставитися і до чужої гідності» (Град Марія).

Свобода

Людина народжується вільною, тому свобода – потреба кожної людини та живої істоти. Вже будучи дитиною, людина прагне звільнитися від опіки. Але вона ще не завжди розуміє, що вседозволеність може принести небезпеку, загрозу життю чи здоров’ю. Адже свобода – це також і відповідальність. Потрібно вчитися самостійно приймати правильні рішення, пізнавати самого себе, стати на шлях самовиховання і самовдосконалення. А ми часто боїмося бути вільними чи дати свободу іншим. Свобода потребує від нас сміливості, довіри, підтримки (Денисяк Надія).

Життя

Я – безцінний подарунок. Я – дорога, яку кожна жива істота націй планеті повинна пройти від початку до кінця. Я – процес існування,  набирання досвіду, розширення світогляду. Мене люблять, цінують, бережуть і шукають сенс. Правда, інколи сумую, коли живі істоти легко мене втрачають. Плачу, коли мене відбирають! А яке щастя, коли отримують мене і дорожать мною! (Ліда Покора).

Немає коментарів

Схожі статті:

Педагогічна рада в НРЦ  «Левеня» Педагогічна рада в НРЦ «Левеня» Опубліковано: Субота, 12 жовтня 2019 Педагоги розуміють, що знання при вдалому їх використанні – дають хороші результати! 11 жовтня 2019 року в цьому мали змогу переконалися педагоги Комунального закладу Львівської обласної ради «Навчально-реабілітаційний центр «Левеня»  на педагогічній раді «Організація інноваційної пошуково-дослідницької...

Переглядів: 564 Коментарів: 0

Заклади обласного підпорядкування

Науково-теоретична конференція на тему: «Забезпечення прав і свобод людини в Україні» Науково-теоретична конференція на тему: «Забезпечення прав і свобод людини в Україні» Опубліковано: Середа, 15 травня 2019 Нещодавно у Львівському кооперативному коледжі економіки і права викладачами циклової комісії правознавчих дисциплін проведено науково-теоретичну конференцію на тему: «Забезпечення прав і свобод людини в Україні». Метою наукового заходу стало обговорення і узагальнення науково-пошукової роботи студентів...

Переглядів: 564 Коментарів: 0

Вища освіта
Анонси
Календар подій
Актуально
Спеціальні новини

 

Для сімей учасників АТО та Героїв Небесної Сотні влаштують благодійне дійство «Україна – це ми!»

24 серпня, з нагоди Дня незалежності України, в Музеї народної архітектури та побуту відбудеться масштабна акція, що організовують спільно Благодійне товариство «Мій тато захищає Україну» та Музей народної архітектури за...


Актуально
Спеціальні новини




Ми у Facebook
Ми у Facebook