Період публікації:

від

до

Категорія:

Викладач Львівського кооперативного коледжу економіки і права відвідав україномовний ліцей в Румунії (фото)

Опубліковано: П`ятниця, 15 Червня 2018 

min
max

Викладач Львівського кооперативного коледжу економіки і права, голова циклової комісії, к.е.н. Михайло Голубка відвідав з дружнім візитом єдиний україномовний ліцей ім. Тараса Шевченка у румунському місті Сігету-Мармацієй повіту Марамуреш.

Директор ліцею Касіян Піцура розповів про історію ліцею, який заснували восени 1944 року. Через шість років на базі закладу було відкрито Українську педагогічну школу, яка функціонувала до 1960 року, після чого її перетворили на румунську. В 1990 році було відновлено український відділ, що готував вчителів початкових класів і вихователів дошкільних закладів. А вже у 1997 році відновили і діяльність українського ліцею ім. Т. Шевченка як самостійного навчального закладу з трьома початковими – одним гімназійним та п'ятьма ліцейними класами. Тоді вперше було здійснено набір учнів на математико-фізичний профіль з викладанням українською мовою. З 1998 року було введено спеціалізацію «інформатика» з викладанням українською мовою, пізніше запровадили два профілі в ліцейних класах – «педагогіка» і «математика та інформатика». У ліцеї 8 класів. Існують два профілі: педагогічний та реальний. Педагогічний має спеціальність: вчителі та вихователі, а реальний: математика - інформатика. У ліцеї існує кабінет інформатики, кабінет біології та хімії, методичний кабінет з української мови та літератури, методичний кабінет з румунської мови та літератури, бібліотека, фестивний та спортивний зал. У ліцеї здебільшого навчаються діти з українських родин Мараморощини із сіл Ремети, Вишівська Долина, Бистрий, Луг над Тисою, Кричунів, Кривий, Рускова, Поляни та інших, хоча є і етнічні румуни, і навіть студенти з України.

Для гостя з України була проведена екскурсію по ліцею. Також Михайло Голубка виступив перед педагогічним колективом ліцею. Викладач від імені адміністрації коледжу та студентства привітав педагогів ліцею, розповів історію та традиції свого навчального закладу, про здобутки та перемоги, ознайомив з переліком спеціальностей, за якими здійснюють підготовку студентів у навчальному закладі, розповів про випускників коледжу, які досягли значних успіхів у своїй професії.

Під час зустрічі, були окреслені плани на майбутнє, між навчальними закладами.

«Я вражений тією українською атмосферою, яка панує в ліцеї, тим, що на чужині є люди, які бережуть наші традиції, звичаї, чути українську мову. Почуваєшся як вдома.

Дружба з українцями Румунії повинна продовжуватись. Тісні дружні стосунки між освітніми закладами мають мати місце, керуючись переконаннями, що партнерська співпраця між молодими людьми сприяє збереженню мовних, історичних, психологічних особливостей та впливає на ідентифікацію особистостей і налагоджує дружні зв’язки.

Маємо надію, що такі зустрічі будуть мати продовження і послужлять зближенню та налагодженню дружніх добросусідських зв’язків молодих українців по обидва боки кордону, адже це вкрай необхідно для обох сторін. Беручи до уваги, що вікова категорія наших студентів майже однакова, то це буде для них цікаво та пізнавально.

Нам приємно, що ліцей надає якісні освітні послуги, виховує справжніх патріотів, які знають свою історію, традиції, плекають рідну мову. Всім працівникам педагогічного ліцею імені Тараса Шевченка бажаємо відчуття повноти і неповторності життя, здоров’я, невичерпних творчих сил, натхнення, щастя і довгої людської долі. Хай завжди щедрою на сходи буде освітянська нива, а у всіх ваших починаннях будуть супутниками успіх і удача. Велике спасибі Вам, пане Касіяне, та вашому колективу за теплий прийом та справжню українську гостинність», - зазначив Михайло Голубка.

За інформацією прес-служби Львівського кооперативного коледжу економіки і права

Немає коментарів

Схожі статті:

У Львівському кооперативному коледжі економіки і права відбулося засідання педагогічної ради У Львівському кооперативному коледжі економіки і права відбулося засідання педагогічної ради Опубліковано: П`ятниця, 28 лютого 2020 В роботі педагогічної ради взяли участь адміністрація та викладачі коледжу, голови циклових комісій, голова об’єднаного профкому, методист Ради директорів фахової передвищої освіти Львівської області Тарасюк І.В. На педагогічній раді було розглянуто та обговорено низку важливих питань, зокрема: «Організаційно-педагогічні...

Переглядів: 825 Коментарів: 0

Вища освіта

У Львівському кооперативному коледжі економіки і права вшанували пам'ять Героїв Небесної Сотні У Львівському кооперативному коледжі економіки і права вшанували пам'ять Героїв Небесної Сотні Опубліковано: Середа, 26 лютого 2020 П'ятий рік поспіль Україна 20 лютого вшановує Героїв Революції Гідності – учасників Євромайдану та увічнення пам'яті Героїв Небесної Сотні. У Львівському кооперативному коледжі економіки і права було проведено виховний захід, присвячений Дню Героїв Небесної Сотні, які змінили історію України ціною свого...

Переглядів: 742 Коментарів: 0

Вища освіта
Анонси
Календар подій
Актуально
Спеціальні новини

 

Для сімей учасників АТО та Героїв Небесної Сотні влаштують благодійне дійство «Україна – це ми!»

24 серпня, з нагоди Дня незалежності України, в Музеї народної архітектури та побуту відбудеться масштабна акція, що організовують спільно Благодійне товариство «Мій тато захищає Україну» та Музей народної архітектури за...


Актуально
Спеціальні новини




Ми у Facebook
Ми у Facebook