Період публікації:

від

до

Категорія:

Мовна цитадель

Опубліковано: Четвер, 28 лютого 2019 

min
max

Мова – це духовний ключ національної ідентифікації, який вкорінюється на генетичному рівні в перші секунди життя! Саме немовляті мати передає сокровенний код  етносу, який залежатиме в майбутньому від змісту та результативності мовного виховання.

Слово єднає людину з Богом, бо саме Він облагородив її ним, уподобив її до Себе… Духовне начало людства закладене в мові, яка дозволяє йому заглиблюватися у грані непізнаної невагомості.

Саме з дитини починається карбування внутрішньої чистоти, яка потім виділяється власне першим враженням від почутої мови: чим вона багатша, глибша та щиріша, тим унікальніше та неповторніше стає людське покликання.

21 лютого – Міжнародний день української мови… Перше завдання шкільної цитаделі зміцнювати національний мур учнівської свідомості, збагачувати її духовне джерело морально-християнськими цінностями. Учні 6 класу Дрогобицької загальноосвітньої школи № 15 гордо вшанували це свято на цікавому, веселому та інформативному уроці, який підготувала вчитель української мови та літератури Розлуцька А. Г., розпочавши його з традиційної мовної розминки: про кожного шестикласника прозвучав вірш-загадка:

Малюнки в неї-вищий клас!

І на уроці ручок-повна парта!

Співає гарно для всіх нас-

Без сумніву, що це ж …(Єдлицька Марта)

Є у нас розумний прокурор,

З дитинства математики титан!

Вгадайте, діти, хто цей Піфагор-

Та хто ж іще, скоріш за все… (Гавран)

(Гавран Віталій)

Я гарантую: ти б одразу здивувався-

У класі -Леся Українка!

Заходь до нас- і з нею привітайся:

Побачиш й сам чарівну…( Ангелінку)!

(Белз Ангеліна)

На виступи запрошують, як в Штатах,

Закоханий у творчість диво-гай!

Свій графік вже записує по датах-

Та, мабуть, це високий той, (Гаргай)!

(Гаргай Юрій)

Згодом школярі поринули у творчий мисленнєвий аналіз, який зосередив їх на обговоренні основних призначень мови та її місця у житті кожного з нас. Учні занотовували свої думки тезами, таким чином вимальовуючи основні завдання сучасних та гідних громадян своєї держави.

Творче завдання виявилося найцікавішою частиною уроку, бо тут діти вилили своє бачення, позицію та розуміння багатства мови крізь уявну призму: дві команди змагалися за розробку найгарнішого та найзмістовнішого портфоліо, назва якого складалася  з оригінального хештега. Переможців чекали солодкі подарунки.

На завершення шестикласники взяли участь у цікавій інтелектуальній грі «Хто я?», де проявили себе спритними ерудитами та знавцями рідної мови.

Слово – це безцінний феномен людства на космічних обширах неозорості… Дбаймо про його чистоту, силу, можливості та красу! Діти – це фундамент, який міцніє звучанням лагідної, щирої, багатогранної рідної мови!

Анна Розлуцька,

учитель української мови та літератури

Немає коментарів

Схожі статті:

Мовна цитадель Мовна цитадель Опубліковано: Четвер, 28 лютого 2019 Мова – це духовний ключ національної ідентифікації, який вкорінюється на генетичному рівні в перші секунди життя! Саме немовляті мати передає сокровенний код  етносу, який залежатиме в майбутньому від змісту та результативності мовного виховання. Слово єднає людину з Богом, бо саме Він облагородив...

Переглядів: 450 Коментарів: 0

Відділи освіти

І свічка плакала в скорботі… І свічка плакала в скорботі… Опубліковано: Четвер, 28 лютого 2019 Цими днями уся країна згадує про ті натхненні і трагічні дні, волонтерів, Небесну Сотню, «легітимну» владу і, звісно, про справжніх живих героїв, що, долаючи біль і страх, боролися, загоювали рани і знову поверталися до палаючих барикад. 22 лютого в ЗОШ І-ІІІ ст..№15 відбулася лінійка-реквієм «І свічка...

Переглядів: 506 Коментарів: 0

Відділи освіти
Анонси
Календар подій
Актуально
Спеціальні новини

 

Для сімей учасників АТО та Героїв Небесної Сотні влаштують благодійне дійство «Україна – це ми!»

24 серпня, з нагоди Дня незалежності України, в Музеї народної архітектури та побуту відбудеться масштабна акція, що організовують спільно Благодійне товариство «Мій тато захищає Україну» та Музей народної архітектури за...


Актуально
Спеціальні новини




Ми у Facebook
Ми у Facebook