Період публікації:

від

до

Категорія:

Екскурсія місцями духовно-культурної спадщини України

Опубліковано: Вівторок, 09 квітня 2019 

min
max

Адміністрація та викладацький склад Львівського кооперативного коледжу економіки і права піклуються про те, щоб студенти отримали не тільки добру теоретичну та практичну підготовку за юридичною спеціальністю, але й формують духовну основу розвитку молоді. Тому велика увага приділяється вихованню у студентів культури, доброти, моральності, милосердя тощо.

Прикладом цього може слугувати екскурсія місцями духовно-культурної спадщини України, яку організували для студентів спеціальності «Право» викладачі Наталія Захарчук, Наталія Загорбенська та Олена Маньків.

У самому серці сучасного Києва є острівець дивовижної давнини, неповторної духовності та невичерпне джерело історичної інформації, на якому знаходяться  Михайлівський Золотоверхий монастир та Собор Софія Київська.

Екскурсія розпочалася з собору святої Софії, в якому відбувся об'єднавчий собор та інтронізація блаженнішого Епіфанія та настоятеля УПЦ.

Під час відвідин Софії Київської студенти та викладачі дізнались, що це найбільша національна святиня, яка протягом століть залишалася духовною серцевиною, оберегом України. Унікальний пам'ятник древнього зодчества і монументального мистецтва зберігає найповніший у світі ансамбль фресок і мозаїк XI століття. Побудований у 1037 році київським князем Ярославом. Назвав він храм на честь святої мудрості Божої (Софії). Отримав статус кафедрального собору. У деякі періоди слугував резиденцією для київських митрополитів (православних та унійних). До ХІІІ століття його використовували у якості головної церкви Русі. На його території були поховані великі князі київські. При соборі його служителі постійно вели літопис, тут створили першу бібліотеку. Занепад прийшовся на XIV століття. Завдяки Петру Могилі й гетьманові Івану Мазепі монастир відновили. З 1638 Золотоверхий був одним із головних храмів Софійського монастиря. З 1934 року вважається складовою Національного заповідника «Софія Київська». В архітектурі собору поєднуються візантійський і бароковий стилі. Одна з небагатьох споруд часів Русі, що вціліли. Собор став пам'яткою української архітектури та монументального живопису з XI-XVIII сторіч і є найповнішим і цілісним оригінальним джерелом того часу, що дозволяє вивчати стародавню архітектуру і живопис. Із 1990 року цей храм внесений до списку та вважається всесвітньою спадщиною ЮНЕСКО.

Неподалік знаходиться православний Свято-Михайлівський Золотоверхий монастир і собор, який збудований у 1108-1113 роках київським князем Святополком на честь Архангела Михаїла в Києві і є кафедральним собором УПЦ. Хрестовокупольний шестистовпний храм, має три нефи та один золочений купол. Михайлівський Золотоверхий собор будували з каменю та цегли-плінфи на вапняно-цементній суміші, використовуючи техніку «мішана кладка» із використанням голосників у пазухах склепінь. Храмові стіни були прикрашені мозаїками та фресками. У стародавньому Києві саме Михайлівський Золотоверхий собор був одним із найбільших монастирів.

На території монастиря розташована Київська православна богословська академія, церква святого апостола і євангеліста Іоана Богослова, дзвіниця, а також Музей історії Михайлівського Золотоверхого монастиря, що розміщений у самій дзвіниці та корпусі Варваринських келій.

Вперше за вісім століть, у ніч із 10 на 11 грудня 2013 року у Михайлівському монастирі бив набат, до того востаннє така подія відбулась у 1240 році під час нападу монголо-татар. Саме звук дзвонів закликав до центру Києва масу людей на захист учасників Євромайдану. А в серпні 2015 року на мурах Михайлівського монастиря була зроблена Стіна пам'яті полеглих за Україну.

Сьогодні Софійський монастир разом із Михайлівським монастирем утворили унікальну у світовій архітектурі композицію, коли два храми були поставлені один напроти одного, з двох боків замикаючи вулицю, що їх сполучала. Обидва ансамблі панують в панорамі Києва і уособлюють священний центр міста.

Під час цієї екскурсії екскурсанти дізнатись багато нового, отримали незабутні враження, духовно оздоровились, переповнені позитивними емоціями.

Такі екскурсії викликають інтерес до пізнання рідної країни, її цінностей, обрядів, звичаїв, вивчення історико-культурних пам’яток та духовної спадщини України.

Матеріал підготував Михайло Голубка, прес-секретар з роботи зі ЗМІ та зв’язків із громадськістю Львівського кооперативного коледжу економіки і права

Немає коментарів

Схожі статті:

Студенти ЛККЕіП відвідали музей споживчої кооперації Львівщини Студенти ЛККЕіП відвідали музей споживчої кооперації Львівщини Опубліковано: Понеділок, 16 вересня 2019 Для студентів усіх спеціальностей Львівського кооперативного коледжу економіки і права викладач вищої категорії Марія Ільків провела екскурсію в Музей споживчої кооперації Львівщини, який розташований у приміщені навчального закладу. Робота Музею споживчої кооперації – невід’ємна складова виховного...

Переглядів: 582 Коментарів: 0

Профтехосвіта

Студенти Львівського кооперативного коледжу побували у Музеї грошей Студенти Львівського кооперативного коледжу побували у Музеї грошей Опубліковано: Середа, 03 липня 2019 Нещодавно викладачі циклової комісії обліку та фінансово-економічної діяльності Львівського кооперативного коледжу економіки і права організували для членів гуртка «Фінансист» навчальну екскурсію в Музей грошей, який знаходиться на базі Львівського навчально-наукового інституту ДВНЗ «Університет банківської...

Переглядів: 728 Коментарів: 0

Вища освіта
Анонси
Календар подій
Актуально
Спеціальні новини

 

Для сімей учасників АТО та Героїв Небесної Сотні влаштують благодійне дійство «Україна – це ми!»

24 серпня, з нагоди Дня незалежності України, в Музеї народної архітектури та побуту відбудеться масштабна акція, що організовують спільно Благодійне товариство «Мій тато захищає Україну» та Музей народної архітектури за...


Актуально
Спеціальні новини




Ми у Facebook
Ми у Facebook