Період публікації:

від

до

Категорія:

Львівський навчально-науковий центр професійної освіти НПУ імені М.П. Драгоманова відсвяткував 25-річчя

Опубліковано: Четвер, 27 Червня 2019 

min
max

Із нагоди 25-річчя Львівський навчально-науковий центр професійної освіти Національного педагогічного університету імені Михайла Драгоманова провів міжнародну науково-практичну конференцію «Сучасні виклики професійної освіти: теорія і практика» та випустив збірник із аналогічною назвою.

Привітали учасників наукового зібрання та вручили грамоти: Микола Корець – проректор з науково-педагогічної та адміністративно-господарчої роботи НПУ імені М.П. Драгоманова, професор кафедри загальнотехнічних дисциплін і охорони праці, доктор педагогічних наук, професор, академік Академії наук вищої освіти України; Володимир Бобко – директор Навчально-методичного центру професійно-технічної освіти у Львівській області; Людмила Базиль – вчений секретар Інституту професійно-технічної освіти НАПН України, доктор педагогічних наук, доцент.

«На початку історії незалежної України, 25 років тому, молода держава потребувала якісних змін у сфері науки та освіти. Саме тоді розв’язання складних проблем освіти на свої плечі взяли талановиті та прогресивні педагоги, котрим вистачило сили й духу очолити нову українську педагогічну науку. Серед них були Володимир Павлович Жук, Нелля Григорівна Ничкало, Іван Андрійович Зязюн, Галина Семенівна Дегтярьова, Ярослав Григорович Камінецький. Саме ці надвеликі педагоги спромоглися залучитися підтримкою провідних українських науковців, освітян, службовців державних закладів і створити спочатку наукову лабораторію, а згодом – один із перших в Україні науково-практичний центр професійно-технічної освіти», - зазначив директор ЛННЦ Михайло Копельчак.

Центр створений як Львівський науково-практичний центр 25 травня 1994 року. Такою була назва новоствореного підрозділу Інституту педагогіки і психології професійної освіти АПН України з метою здійснення фундаментальних і прикладних досліджень, спрямованих на вирішення актуальних теоретичних і методологічних проблем педагогіки та психології професійно-технічної освіти.

Створення Львівського науково-практичного центру мало на меті ліквідувати дефіцит наукових досліджень з професійної педагогіки і брак науковців із цієї галузі науки в Західному регіоні України, що позначалося на якості вищої та професійно-технічної освіти.

Очолив оновлений Львівський центр кандидат економічних наук, старший науковий співробітник, член-кореспондент АПН України Я.Г. Камінецький.

За час існування Центру працівники написали понад 3 тисячі праць, серед яких 46 монографій, 11 збірників наукових праць, 30 підручників, 170 посібників за 11 науковими темами.

Із 2002 року і до тепер у Центрі підвищують кваліфікацію педагогічні працівники та керівники закладів професійної (професійно-технічної) освіти та ін. Навчальний підрозділ забезпечує потреби керівних, інженерно-педагогічних та інших педагогічних працівників закладів професійної освіти України в підвищенні кваліфікації відповідно до їх інтересів та запитів, рівня соціальних вимог суспільства і держави.

Під час конференції згадували минуле, планували майбутнє, дякували тим, хто пройшов цей шлях разом із Центром чи коли-небудь був членом його дружньої родини.

Про витоки і ґенезу Львівського навчально-наукового центру професійної освітирозповіли перші працівники Центру: Ірина Козловська – провідний науковий співробітник Міжнародного інституту освіти, культури та зв’язків з діаспорою, доктор педагогічних наук і Надія Заячківська – доцент кафедри загальної і соціальної педагогіки Львівського національного університету імені Івана Франка, кандидат педагогічних наук, доцент.

Цікаві доповіді присутні почули від колишніх директорів ЛННЦ: Петра Сікорського – професора кафедри педагогіки та соціального управління НУ «Львівська політехніка», доктора педагогічних наук, професора; Ярослава Кміта – ректора, співзасновника приватного Університету «Львівський Ставропігіон», доктора філософії, професора; Григорія Васяновича – професора кафедри гуманітарних дисциплін та соціальної роботи Навчально-наукового інституту психології та соціального захисту ЛДУБЖД, доктора педагогічних наук, професора, а також педагогів-практиків і науковців з України, Білорусі.

Про розвиток кар’єрної та підприємницької компетентності учнів в системі професійної освіти розповів Валерій Орлов – головний науковий співробітник лабораторії професійної кар’єри Інституту професійно-технічної освіти НАПН України, доктор педагогічних наук, професор.

Організатори конференції – МОН України, НПУ імені М.П. Драгоманова, інженерно-педагогічний факультет НПУ ім. М.П. Драгоманова, Львівський навчально-науковий центр професійної освіти, НАПУ, відділення професійної освіти і освіти дорослих, Гомельський державний університет імені франциска скорини (Білорусь), Електренайська професійна школа (Литва), ГО «Асоціація гірських провідників «Ровінь».

Немає коментарів

Схожі статті:

«Школа – моя сім’я, моя родина, моя рідна Україна» «Школа – моя сім’я, моя родина, моя рідна Україна» Опубліковано: П`ятниця, 04 жовтня 2019 Поміж багатьох свят у календарі є день, коли в педагога є особливо піднесений настрій, – День вчителя. І так уже повелося в Україні, що завжди розпочинає урочистість господар. З вітальним словом до присутніх звернувся директор школи В.Є. Лозинський, який подякував колегам-педагогам за відданість,...

Переглядів: 747 Коментарів: 0

Заклади обласного підпорядкування

Подарунки власноруч до ювілею закладу Подарунки власноруч до ювілею закладу Опубліковано: П`ятниця, 04 жовтня 2019 Узявши за основу емблему закладу, до ювілею школи наші учні виготовили подарунки-сувеніри у вигляді долоньки з метеликом На уроках трудового навчання учні старших класів з вчителем Пасічником І.В. вирізали з фанери декоративні узагальнені форми у вигляді долонь і метеликів. А інші учні на уроках образотворчого...

Переглядів: 667 Коментарів: 0

Заклади обласного підпорядкування
Анонси
Календар подій
Актуально
Спеціальні новини

 

Для сімей учасників АТО та Героїв Небесної Сотні влаштують благодійне дійство «Україна – це ми!»

24 серпня, з нагоди Дня незалежності України, в Музеї народної архітектури та побуту відбудеться масштабна акція, що організовують спільно Благодійне товариство «Мій тато захищає Україну» та Музей народної архітектури за...


Актуально
Спеціальні новини




Ми у Facebook
Ми у Facebook