Період публікації:

від

до

Категорія:

У Львові відбувся обласний конкурс образотворчого мистецтва «Таланти твої, Україно!» (фото)

Опубліковано: П`ятниця, 25 березня 2016 

min
max

Упродовж 17-19 березня у Центрі творчості дітей та юнацтва Галичини відбувся обласний конкурс образотворчого мистецтва «Таланти твої, Україно!». Конкурс проводить відділ образотворчого та декоративно-ужиткового мистецтва ЦТДЮГ та школа образотворчих мистецтв «АРТ ДИЗАЙН». Конкурс пропагує кращі зразки народного українського мистецтва, залучає дітей до збереження, відродження творів народних майстрів, сприяє створенню цікавих нових творів образотворчого мистецтва.

Оскільки художнє мистецтво є дуже розмаїтим, традиційно конкурс проводиться у двох різних напрямках почергово: один рік – декоративно-ужитковий напрям, наступний – образотворчий. 2016 рік став роком саме образотворчим, тому у ці дні на Погулянці зібралося понад півтисячі художників (510 учасників!). Вони змагалися у семи номінаціях: живопис, графіка, батік, малярство на склі, витинанка, скульптура, аплікація. У конкурсі взяли участь обдаровані діти трьох вікових категорій: І категорія – 7-10 років; ІІ категорія – 11-14 років; ІІІ категорія – 15-18 років.

Для участі у конкурсі кожен учасник представив одну домашню роботу, виконану у відповідній номінації, та протягом трьох годин виконав конкурсне завдання, яке підтвердило техніку та вміння конкурсанта. Учасники працювали під керівництвом педагогів ЦТДЮГ, які відповідали за дотримання умов конкурсу та техніки безпеки.

Незважаючи на добру підготовку зі сторони організаторів, деякі керівники учасників конкурсу виявляли відверте бажання вплинути на його результати: підказували дітям з балкону, з якого спостерігали за конкурсом, «підловлювали» їх у коридорах, коли вони виходили поміняти воду від фарб, а якщо вдавалося проникнути у зал, то і зовсім брали у руки пензлі чи олівці та виконували частину роботи замість дитини.

Звісно, таке ставлення до конкурсу було сприйняте організаторами як неповага, та глибоко їх здивувало. Адже працівники та педагоги ЦТДЮГ щиро стараються проводити конкурс відкрито, справедливо, дати дітям змогу не тільки позмагатися, проявити себе, але й повчитися на своїх помилках та на досвіді інших. Такі заходи є приводом для спілкування однодумців, вони спонукають дітей розвиватися в обраному напрямку мистецтва, ставати кращими, ставати професіоналами. Якщо дорослі педагоги показують таке своє ставлення, то чого вони можуть навчити наших дітей? Яку націю виховати? Які цінності закласти у молоді серця?

Євген Потапов, завідувач відділу образотворчого та декоративно-ужиткового мистецтва та виконуючий директор конкурсу, зазначив, що окремою безвідповідальністю учасників було невчасне або повністю відсутнє подання заявок на конкурс. Це сповільнило процес реєстрації учасників, створило проблеми із місцями для виконання конкурсних робіт та просто ускладнило визначення переможців конкурсу. Для кращого розуміння ситуації наведемо кілька цифр: до початку конкурсу було подано 352 заявки, у конкурсі взяло участь 510 учасників; «антирекордсменами» стали мистецькі школи, які подали 31 заявку, а на конкурс приїхали аж у кількості 142 осіб! Центр творчості та організатори конкурсу змогли розмістити всіх, незважаючи на непередбачуваність ситуації, проте відсутність поданих заявок значно ускладнила весь процес. Райони області, які приїжджали у перший день конкурсу (17 березня), спрацювали краще: на 137 поданих заявок припало 143 учасники, які фактично взяли участь у конкурсі. Схожі показники і у районів міста: 184 заявки – 225 учасників.

Педагоги ЦТДЮГ три дні слідкували за проведенням конкурсу, а у п’ятницю 19 березня журі конкурсу визначало кращі роботи у кожній номінації та віковій категорії. У складі цьогорічного журі були: Роман Яців, заступник директора з наукової роботи Львівської Національної академії мистецтв; Олег Микита, голова Львівської спілки художників України, кандидат мистецтвознавства; Вікторія Дубовик, доцент кафедри художній текстиль Львівської Національної академії мистецтв; Людмила Герус, завідувач відділу народного мистецтва інституту НАН України, кандидат мистецтвознавства; Теодозій Салій, заслужений діяч мистецтв, професор кафедри промислової графіки Львівської Національної академії мистецтв; Мар’яна Мотика, викладач кафедри «Графічний дизайн» Львівської Національної академії мистецтв; Олександр Дворський, головний художник львівського Національного літературно-меморіального музею Івана Франка.

Офіційно результати конкурсу будуть оголошені на відкритті виставки конкурсних робіт, яке відбудеться 13 травня о 12.00 год. у приміщенні Центру творчості дітей та юнацтва Галичини за адресою: м. Львів, вул. Вахнянина, 29. Закриття та обговорення виставки відбудеться 27 травня об 11.00 год.

Запрошуємо всіх бажаючих відвідати виставку, гідно оцінити твори маленьких і молодих митців та, можливо, відкрити для себе конкурс «Таланти твої, Україно!» і взяти у ньому участь наступного року.

Немає коментарів

Схожі статті:

Визначено переможців конкурсу «Твори і перемагай» Визначено переможців конкурсу «Твори і перемагай» Опубліковано: П`ятниця, 19 квітня 2019 Нещодавно відділ технічної творчості Центру творчості дітей та юнацтва Галичини провів 22 змагання на першість м. Львова «Твори і перемагай» з технічної творчості за трьома напрямками діяльності: початкове технічне моделювання, електротехнічне моделювання у двох вікових категоріях та радіотехнічне моделювання. Переможці...

Переглядів: 541 Коментарів: 0

Конкурси, олімпіади

У Львові пройшов конкурс з ужиткового мистецтва «Таланти твої, Україно» У Львові пройшов конкурс з ужиткового мистецтва «Таланти твої, Україно» Опубліковано: Четвер, 18 квітня 2019 Вже традиційно навесні у Центрі творчості дітей та юнацтва Галичини проходить обласний конкурс з ужиткового мистецтва «Таланти твої, Україно». «З бабусиної скрині» – такою була тематика цьогорічного ужиткового конкурсу, його мета – збереження народних промислів та традицій. Організаторами конкурсу...

Переглядів: 420 Коментарів: 0

Середня, дошкільна та позашкільна освіта
Анонси
Календар подій
Актуально
Спеціальні новини

 

Для сімей учасників АТО та Героїв Небесної Сотні влаштують благодійне дійство «Україна – це ми!»

24 серпня, з нагоди Дня незалежності України, в Музеї народної архітектури та побуту відбудеться масштабна акція, що організовують спільно Благодійне товариство «Мій тато захищає Україну» та Музей народної архітектури за...


Актуально
Спеціальні новини




Ми у Facebook
Ми у Facebook