Період публікації:

від

до

Категорія:

Майбутні офіцери-виховники здобувають практичні навички на полігоні (фото)

Опубліковано: Понеділок, 11 квітня 2016 

min
max

Програма підготовки курсантів Національної академії сухопутних військ імені гетьмана Петра Сагайдачного, що навчаються за спеціальністю «Виховна робота», мало чим відрізняється від вишколу майбутніх командирів механізованих підрозділів. Тактика, вогнева підготовка, водіння бойових машин... Саме цьому і ще цілій низці військових дисциплін майже весь свій час приділяють майбутні офіцери-виховники.

На полігоні курсанти опановують фактично всі штатні зразки озброєння механізованого підрозділу. Найнебезпечнішим та найбільш хвилюючим є метання бойової гранати, але і з цим першокурсники пораються вдало.

Останнім часом підготовка військових фахівців вимагає нестандартних підходів, адже сучасне поле бою може принести свої сюрпризи. Після метання гранат курсанти вчаться власноруч створювати саморобні запалювальні суміші та ефективно їх застосовувати в бою.

«Це так званий «Коктейль Молотова», – розповідає старший викладач кафедри вогневої підготовки підполковник Іван Гермак. – Досвід сучасних збройних конфліктів засвідчив, що часто доводиться вести бойові дії в умовах міста, а для ураження ворожих броньованих цілей навіть достатньо підручних засобів, з яких виготовляються такі запалювальні суміші. Майбутні офіцери теж повинні знати секрет його виготовлення та правила ефективного використання».

Поруч, на іншій ділянці військового стрільбища, також не припиняють лунати гучні постріли та розриви потужних протитанкових гранат. Це працюють ручні протитанкові гранатомети РПГ-7.

Цей вид озброєння вже далеко не новий, проте досі залишається одним з найбільш популярних. Ефективність його неодноразово доведена на полях битв на сході країни, що підтверджують й самі курсанти-учасники АТО.

« Якщо правильно вивірити та кваліфіковано застосовувати цю зброю, то її ефект буде, без сумніву, стовідсотковий, – поділився досвідом учасник АТО молодший сержант Павло Прут. – Для цього тут, на полігоні, курсанти повинні уважно слухати викладачів, виконувати їхні всі вказівки та вчитись застосовувати гранатомети».

Третина сьогоднішніх першокурсників цього фаху – досвідчені воїни-учасники АТО, а кожен п'ятий курсант – дівчина. Однак всі разом вони – як одне ціле. Кожне випробування проходять спільно, порівну ділять всі досягнення та постійно допомагають один одному. Навіть, під час нападу уявного противника на заняттях з тактики хлопці та дівчата виконують завдання на одному рівні.

«Безперечно, робота в одній команді із дівчатами вимагає часом особливого підходу, але вони, в свою чергу, з розумінням ставляться до моїх команд та старанно їх виконують», – поділився враженнями курсант Максим Калішук.

У цьому випадку саме він був у ролі командира, однак дівчата розуміють специфіку служби, чітко виконують вказівки командира. Кажуть, що це їм не заважає відчувати себе представницями слабкої статі.

«Звичайно, у такому колективі часом хочеться відчути себе справжньою дівчиною, – каже першокурсниця Анна Куценко. – І, не дивлячись на особливості нашого фаху та непростий побут, ми маємо таку змогу. Наші хлопці нас розуміють, всіляко допомагають та підтримують».

«Тут, у військовому середовищі, ми маємо всі можливості для самореалізації. Хоч це і не зовсім жіноча професія, однак умови та атмосфера в колективі дозволяють нам будучи жінкою, часом навіть бути попереду чоловіків», – доповнює Анну її одногрупниця Марія Ткаченко.

Зараз на полігоні майбутні офіцери в буквальному сенсі приборкують і вогонь, і воду, проходять перевірку на мужність та випробовують свою психологічну готовність. Одним із найскладніших та найвиснажливіших є етап підготовки воїнів на смузі психологічної підготовки. Однак, після її проходження, страхів у курсантів стає в рази менше, а у разі ведення дій на справжньому полі бою вони вже будуть не лише фізично, але й психологічно готові до найбільш екстремальних обставин.

Уже поруч розгорнута зовсім специфічна для офіцерів-виховників одиниця військової техніки. Колись такі машини мали назву «Польовий автоклуб», тепер вони значно модернізовані, оснащені сучасною комп'ютерною та офісною технікою, дозволяють фахівцям по роботі з особовим складом ефективно виконувати чимало покладених на них завдань.

Триватиме весняний польовий вихід для курсантів спеціальності «Виховна робота» впродовж двох тижнів. За цей час вони ще ближче глибше зануряться у специфіку бойової діяльності українських вояків, що в майбутньому стане для них ще одним козирем для ефективної роботи із підлеглим особовим складом.

Матеріал підготував майор Антон Миронович

Немає коментарів

Схожі статті:

На Львівщині триває польовий вишкіл курсантів-інженерів (фото) На Львівщині триває польовий вишкіл курсантів-інженерів (фото) Опубліковано: Четвер, 14 квітня 2016 Вихованці Національної академії сухопутних військ імені гетьмана Петра Сагайдачного, які здобувають фах військових інженерів, вдосконалюють свої професійні навички у Міжнародному центрі миротворчості та безпеки військового вишу. Левова частка занять із майбутніми офіцерами відбувається на важкій інженерній...

Переглядів: 5367 Коментарів: 0

Вища освіта

У Національній академії сухопутних військ відбулась початкова конференція із планування багатонаціонального командно-штабного навчання «Кленова Арка – 2016» (фото) У Національній академії сухопутних військ відбулась початкова конференція із планування багатонаціонального командно-штабного навчання «Кленова Арка – 2016» (фото) Опубліковано: Понеділок, 11 квітня 2016 Навчання серії «Кленова Арка» вже декілька років поспіль почергово проходять на військових полігонах Литви, Польщі та України. Цього року іноземні та українські вояки вчергове навчатимуться спільних дій у Міжнародному центрі миротворчості та безпеки Національної академії сухопутних військ імені гетьмана...

Переглядів: 5793 Коментарів: 0

Вища освіта
Анонси
Календар подій
Актуально
Спеціальні новини

 

Для сімей учасників АТО та Героїв Небесної Сотні влаштують благодійне дійство «Україна – це ми!»

24 серпня, з нагоди Дня незалежності України, в Музеї народної архітектури та побуту відбудеться масштабна акція, що організовують спільно Благодійне товариство «Мій тато захищає Україну» та Музей народної архітектури за...


Актуально
Спеціальні новини




Ми у Facebook
Ми у Facebook