Період публікації:

від

до

Категорія:

Інна Совсун: Вступні випробування на магістратуру з використанням технологій ЗНО забезпечать прозорість процесу вступу

Опубліковано: Четвер, 02 Червня 2016 

min
max

Запровадження стандартизованого тестування для навчання в магістратурі вплине на якість юридичної освіти та створить об’єктивні умови для всіх учасників вступної кампанії. Про це повідомила перший заступник Міністра освіти і науки Інна Совсун під час прес-конференції, присвяченій пілотному проекту із запровадження вступного випробування для здобуття ступеня «магістр» за спеціальністю «Право» з використанням технологій зовнішнього незалежного оцінювання.

«Юридична освіта є ключовим елементом реформи судової та правоохоронної систем, яка не матиме ефективного результату без реформування юридичної підготовки», – зазначила Інна Совсун.

Перший заступник Міністра підкреслила, що тестування з використанням технологій ЗНО дозволить вирішити кілька завдань. По-перше – якісно відібрати студентів для продовження навчання на магістратурі. По-друге – зробить процес відбору прозорим. «Другий важливий елемент – це забезпечення прозорості вступу до магістратури для того, щоб убезпечити від корупційних складових цей процес», – наголосила перший заступник Міністра.

Третє завдання – це спрощення процедури вступу як для вищих навчальних закладів, так і для вступників. Вступник може одночасно вступати на спеціальність «Право» в магістратуру в кілька університетів, що зголосилися взяти участь у пілотному проекті. Таких вищих навчальних закладів – дев’ять. По-четверте – відбудеться апробація стандартизованого тестування на рівні університетської підготовки.

Як пояснила Інна Совсун, проект із запровадження вступних випробувань на магістратуру з права є одним із складових реформи юридичної освіти, над якою працює Міністерство, нарівні з розробленням стандарту юридичної освіти та Концепції реформування юридичної освіти в Україні. Цей пілотний проект є першим кроком на шляху до створення єдиного іспиту, успішне складання якого слугуватиме доступом до професії.

Перший заступник Міністра поінформувала, що для участі у тестуванні з використанням технологій ЗНО на магістратуру вступник подає документи до приймальних комісій. Про терміни прийому документів потрібно дізнатися у ВНЗ. Вступник у приймальній комісії повинен отримати екзаменаційний листок та прийти у визначений пункт тестування. Тестування відбудеться 23 липня о 10.00 годині. Сам іспит складатиметься з кількох блоків – «Право» і «Англійська мова». Блок з права буде містити тести з юридичних дисциплін та загальних правничих компетентностей. Якщо абітурієнт за станом здоров’я не зможе складати тести, то він складатиме вступні іспити. «Вступники, які вивчали не англійську, а інші іноземні мови, так само складатимуть вступний іспит у вищому навчальному закладі», – зазначила Інна Совсун.

Слід зазначити, що у проекті беруть участь дев’ять вищих навчальних закладів. Серед них – Відкритий міжнародний університет розвитку людини «Україна», Київський національний університет імені Тараса Шевченка, Львівський національний університет імені Івана Франка, Національний технічний університет України «Київський політехнічний інститут», Національний університет «Києво-Могилянська академія», Національний університет «Одеська юридична академія», Національний юридичний університет імені Ярослава Мудрого, Одеський національний морський університет, Чернівецький національний університет імені Юрія Федьковича.

Проект підтримують донорські організації: Проект USAID «Справедливе правосуддя»; Координатор проектів ОБСЄ в Україні. Ці організації допомагають координувати реалізацію проекту, організовують тренінги з основ тестології для членів робочих груп.

Немає коментарів

Схожі статті:

Інна Совсун: Всі вступники повинні бути в рівних умовах Інна Совсун: Всі вступники повинні бути в рівних умовах Опубліковано: Вівторок, 21 Червня 2016 Про організацію, об’єктивність та прозорість проведення процедури вступу в магістратуру за спеціальністю «Право» з використанням технологій зовнішнього незалежного оцінювання йшлося під час засідання робочої групи під головуванням першого заступника Міністра освіти і науки Інни Совсун. У нараді взяли...

Переглядів: 3135 Коментарів: 0

Вища освіта

Триває громадське обговорення проєкту наказу щодо змін до Умов прийому до ЗВО в 2019 році Триває громадське обговорення проєкту наказу щодо змін до Умов прийому до ЗВО в 2019 році Опубліковано: П`ятниця, 27 вересня 2019 Проєкт наказу розроблено Міністерством освіти і науки України відповідно до статті 44 Закону України «Про вищу освіту», абзацу шістнадцятого частини першої статті 64 Закону України «Про освіту», на виконання рішення Державної регуляторної служби України від 14 серпня 2019 року № 22. Метою запропонованого...

Переглядів: 3014 Коментарів: 0

Вища освіта
Анонси
Календар подій
Актуально
Спеціальні новини

 

Для сімей учасників АТО та Героїв Небесної Сотні влаштують благодійне дійство «Україна – це ми!»

24 серпня, з нагоди Дня незалежності України, в Музеї народної архітектури та побуту відбудеться масштабна акція, що організовують спільно Благодійне товариство «Мій тато захищає Україну» та Музей народної архітектури за...


Актуально
Спеціальні новини




Ми у Facebook
Ми у Facebook