Період публікації:

від

до

Категорія:

Відкрито книжкову виставку, присвячену Івану Франку

Опубліковано: Середа, 17 серпня 2016 

min
max

До 160-ти річчя від дня народження Івана Яковича Франка (27.08.1856), українського письменника, поета, публіциста, перекладача, вченого, громадського і політичного діяча у приміщенні Львівської обласної науково-педагогічної бібліотеки представлено книжкові виставки: «Титан думки і праці, людина, в якої дух і тіло рве до бою» (експонується з 17 серпня до 09 вересня в приміщенні абонементу) та «Педагогічні ідеї Івана Франка» (експонується з 17 серпня до 09 вересня в приміщенні читального залу)

Довідка

Іван Якович Франко народився 27 серпня 1856р. у с. Нагуєвичі Дрогобицького повіту в родині сільського коваля.

Все своє життя Іван Франко займався самоосвітою. Перші свої літературні твори Франко надрукував під час навчання, в студентському журналі «Друг». Після вступу до студентського «Академічного гуртка», Франко стає не тільки його активним працівником і автором. Він починає друкувати поезії, робить переклади та пише першу велику повість «Петрії і Довбущуки».

Крім того, він з великим захопленням почав цікавитись революційно-демократичною літературою і згодом почав робити її переклади та друкувати в журналі «Друзі», що й стало причиною його першого арешту.

Після звільнення з під арешту Іван Франко ще з більшим запалом стає на шлях активної боротьби. Він допомагає організовувати гуртки у Львові та разом з Павликом засновує часопис «Громадський Друг», який після конфіскації виходив під назвами «Дзвін» і «Молот». А в 1880 р. Франка обвинувачують в підбурюванні населення проти влади та заарештовують знову. Після ув’язнення письменник був змушений припинити свою політичну діяльність в університеті, так як знаходився під постійним наглядом поліції. Після такої невдачі, письменник почав працювати в польській газеті, а потів в австралійській. Ці роки він згодом назвав працею в наймах.

Останні роки свого життя він тяжко хворів, його переслідував страшенний біль, але він не відступав і продовжував творити. За цей складний час він зумів зробити понад дві сотні різних поетичних перекладів та переспівів.

А 28 травня 1916 р. великого митця України не стало. Він помер у Львові і був похований на Личаківському цвинтарі, а на могилі встановили скульптуру Каменяра.

 

Немає коментарів

Схожі статті:

12 серпня - Міжнародний день молоді 12 серпня - Міжнародний день молоді Опубліковано: Середа, 08 серпня 2018 12 серпня - Міжнародний день молоді У приміщенні Львівської обласної науково-педагогічної бібліотеки представлено книжково-журнальну виставку:  «Молодь – майбутнє держави» (експонується з 06 серпня до 23 серпня в фойє бібліотеки (2 поверх)). Довідка Міжнародний день молоді, який відзначається...

Переглядів: 1114 Коментарів: 0

Науково-педагогічна бібліотека - освітянам

Відкрито книжкову виставку, присвячену Андрею Шептицькому Відкрито книжкову виставку, присвячену Андрею Шептицькому Опубліковано: П`ятниця, 27 липня 2018 До дня народження Андрея Шептицького (29.07.1865), предстоятеля Української греко-католицької церкви у приміщенні Львівської обласної науково-педагогічної бібліотеки представлено книжково-журнальну виставку: «Освіта й виховання у пастирських посланнях митрополита Андрея Шептицького» (експонується з 23...

Переглядів: 568 Коментарів: 0

Науково-педагогічна бібліотека - освітянам
Анонси
Календар подій
Актуально
Спеціальні новини

 

Для сімей учасників АТО та Героїв Небесної Сотні влаштують благодійне дійство «Україна – це ми!»

24 серпня, з нагоди Дня незалежності України, в Музеї народної архітектури та побуту відбудеться масштабна акція, що організовують спільно Благодійне товариство «Мій тато захищає Україну» та Музей народної архітектури за...


Актуально
Спеціальні новини




Ми у Facebook
Ми у Facebook