Період публікації:

від

до

Категорія:

Павло Хобзей: Участь у Туринському процесі є перспективною для професійної освіти України

Опубліковано: Середа, 21 вересня 2016 

min
max

20 вересня за участю заступника Міністра освіти і науки Павла Хобзея в Київському національному університеті імені Тараса Шевченка відбувся семінар на тему: «Туринський процес - 2016: затвердження та регіональний аналіз пріоритетних напрямків».

У семінарі взяли участь: заступник керівника відділу Європейського фонду освіти Ар’єн Вос, спеціаліст ЄФО з питань політики та систем ПТО – керівник програм в Азербайджані та Україні Маргарета Нікольська, старший спеціаліст з питань політики та системи ПОН Міхайло Мілованович, директор департаменту професійної освіти МОН України Микола Кучинський, заступник директора департаменту професійної освіти Вікторія Карбишева, представники департаментів (управлінь) освіти і науки обласних державних адміністрацій.

Павло Хобзей підкреслив важливість участі України в Туринському процесі - 2016, де вперше здійснюється аналіз системи професійної освіти областей. «Сьогодні формується нова система професійної освіти, і коли йдеться про створення ради стейкхолдерів, дуже важливо мати аналіз стану системи в регіоні. Цей аналіз допоможе прийняти відповідне рішення», – розповів заступник Міністра.

Отримані дані Туринського процесу допоможуть розібратися з низкою питань, що стали викликами у зв’язку з децентралізацією влади. Зокрема, це – фінансування професійно-технічних закладів, модернізація низки професій, що втратили свою актуальність на ринку праці. «Ініціатива Європейського фонду освіти є перспективною для професійної освіти України і ми надалі відкриті до співробітництва в рамках Туринського процесу», – додав Павло Хобзей.

Заступник керівника відділу Європейського фонду освіти Ар’єн Вос наголосив, що серед країн-учасниць Туринського процесу Україна першою виконала великий обсяг роботи в сфері професійно-технічної освіти та зібрала інформацію з 24 регіонів та м. Києва. «Це перший крок до того, яким чином можна змінити, покращити систему та якість професійно-технічного навчання», – зазначив міжнародний експерт. А також запевнив, що Європейський фонд освіти надалі підтримуватиме та надаватиме допомогу з розвитку професійно-технічної освіти в Україні.

Директор департаменту професійної освіти МОН України Микола Кучинський повідомив, що звіт «Туринський процес - 2016» допоможе отримати цілісну картину стану та тенденцій розвитку професійно-технічної освіти, що підсилить ефективність управлінських рішень, особливо під час кардинальних змін. «Важливим результатом є набутий досвід проведення досліджень, що базуються на європейських методиках. Не менш важливою є можливість цілісно побачити рух, якісні зміни, які відбуваються в системі професійно-технічної освіти України, та реальні проблеми, що мають місце», – зазначив Микола Кучинський.

Заступник директора департаменту професійної освіти МОН Вікторія Карбишева звернула увагу учасників семінару на особливості формату Туринського процесу у 2016 році, що передбачав підготовку національного та регіональних звітів. У процесі підготовки в усіх регіонах були сформовані робочі групи, складені графіки та в результаті підготовлено 25 регіональних звітів. Окрім того, була сформована робоча група для підготовки національного звіту «Туринський процес - 2016», до якої увійшли представники всіх зацікавлених сторін. «Участь регіонів у Туринському процесі відкрила нові можливості для спілкування представників областей між собою, обміну досвідом, взаємного обговорення загальних проблем і пошуку спільних рішень», – повідомила вона.

Довідково: Туринський процес започаткований Європейським фондом освіти у 2010 році та об’єднує 27 країн Європи. Мета Туринського процесу – аналіз професійної освіти в країнах-учасницях на основі зібраних статистичних даних, що дає змогу моніторити тенденції розвитку, розробляти прогнози, а також обмінюватися досвідом у сфері професійно-технічної освіти. Україна бере участь уже в четвертому раунді Туринського процесу.

Немає коментарів

Схожі статті:

Павло Хобзей: Участь України у Туринському процесі 2016 стане основою для плану модернізації системи професійної освіти Павло Хобзей: Участь України у Туринському процесі 2016 стане основою для плану модернізації системи професійної освіти Опубліковано: П`ятниця, 10 Червня 2016 8 червня за участю заступника Міністра освіти і науки Павла Хобзея відбулося засідання робочої групи щодо підготовки національного звіту України у рамках Туринського процесу. У засіданні взяли участь: керівник програм в Україні Європейського фонду освіти Маргарета Ніколовська, старший фахівець із...

Переглядів: 3400 Коментарів: 0

Профтехосвіта

На базі політехнічного училища відкрили навчально-практичний центр На базі політехнічного училища відкрили навчально-практичний центр Опубліковано: Вівторок, 10 грудня 2019 Сьогодні, 10 грудня, на базі Львівського вищого професійного політехнічного училища запрацював навчально-практичний центр із професії «Слюсар з ремонту колісних транспортних засобів». Для відкриття центру було виділено понад 800 тис грн з державного та місцевого бюджетів, коштів спеціального фонду...

Переглядів: 754 Коментарів: 0

Департамент освіти і науки
Анонси
Календар подій
Актуально
Спеціальні новини

 

Для сімей учасників АТО та Героїв Небесної Сотні влаштують благодійне дійство «Україна – це ми!»

24 серпня, з нагоди Дня незалежності України, в Музеї народної архітектури та побуту відбудеться масштабна акція, що організовують спільно Благодійне товариство «Мій тато захищає Україну» та Музей народної архітектури за...


Актуально
Спеціальні новини




Ми у Facebook
Ми у Facebook