Період публікації:

від

до

Категорія:

Українська наука стає ближчою до Європейських високих технологій

Опубліковано: П`ятниця, 23 вересня 2016 

min
max

22 вересня 2016 року Верховна Рада України ратифікувала Угоду між Урядом України та Європейським співтовариством з атомної енергії про наукову і технологічну співпрацю та асоційовану участь України у Програмі наукових досліджень та навчання Євратом (2014-2018). Парламент прийняв Закон України «Про ратифікацію Угоди між Урядом України та Європейським співтовариством з атомної енергії про наукову і технологічну співпрацю та асоційовану участь України у Програмі наукових досліджень та навчання Євратом (2014-2018)».

Завдяки цьому закону українські науковці, які працюють у сфері ядерної енергетики, отримають широкий доступ до наукових інфраструктур ЄС, вітчизняні дослідницькі установки зможуть бути залученими до використання у проектах Євратома.

«Дослідницька і навчальна Програма Євратом Європейського співтовариства є компліментарною до програми Євросоюзу «Горизонт 2020», яку торік ратифікував парламент, і за результатами якої Україна вже має перевищення коштів з грантів, які надійшли на нашу науку, над нашими внесками, приблизно в 4 мільйони євро на цей момент», – повідомив Максим Стріха.

Згідно з Угодою, європейська сторона надає знижку на внесок України у розмірі 95 % на весь період дії програми з перенесенням сплати Україною внеску за 2016 рік на наступні періоди. Внесок України за два роки становитиме приблизно 300 тисяч євро, а надходження в розвиток української науки будуть щонайменше в кілька разів більші.

Слід зазначити, що 27 червня 2016 року у м. Брюсселі Міністром закордонних справ України Павлом Клімкіним та Європейським комісаром з питань досліджень, інновацій та науки Карлушем Моедашем було підписано Угоду між Урядом України та Європейським співтовариством з атомної енергії про наукову і технологічну співпрацю та асоційовану участь України у Програмі наукових досліджень та навчання Євратом (2014-2018). Ратифікація є згодою Верховної Ради України як уповноваженого органу законодавчої влади на обов’язковість даного міжнародного документа. Відтепер Угода набирає чинності та становитиме частину національного законодавства.

Довідково:

Програма наукових досліджень та навчання Євратом (2014-2018) є компліментарною до Рамкової програми з наукового та інноваційного розвитку ЄС «Горизонт – 2020». Упродовж 2007-2014 років співробітництво за Програмою (поза асоціацією) здійснювалося через участь восьми українських установ, задіяних у десяти проектах на суму 1 552 тис. євро із загальною вартістю робіт 2 585 тис. євро.

Немає коментарів

Схожі статті:

Підписано угоду про участь України у програмі наукових досліджень Євратом Підписано угоду про участь України у програмі наукових досліджень Євратом Опубліковано: Четвер, 30 Червня 2016 27 червня у Брюсселі було підписано угоду між Урядом України та Європейським співтовариством з атомної енергії про наукову і технологічну співпрацю та асоційовану участь України у Програмі наукових досліджень та навчання Євратом (2014-2018). Від України угоду підписав Міністр закордонних справ Павло...

Переглядів: 3113 Коментарів: 0

Проекти, програми, акції

Триває конкурс українсько-литовських науково-дослідних проектів на 2018-2019 роки Триває конкурс українсько-литовських науково-дослідних проектів на 2018-2019 роки Опубліковано: П`ятниця, 17 березня 2017 Упродовж 1 березня – 3 травня 2017 року Міністерство освіти і науки України, Міністерство освіти і науки Литовської Республіки та Науково-дослідна рада Литви проводять конкурс спільних українсько-литовських науково-дослідних проектів на період 2018-2019 років. Конкурс є відкритим для будь-яких лабораторій...

Переглядів: 719 Коментарів: 0

Конкурси, олімпіади
Анонси
Календар подій
Актуально
Спеціальні новини

 

Для сімей учасників АТО та Героїв Небесної Сотні влаштують благодійне дійство «Україна – це ми!»

24 серпня, з нагоди Дня незалежності України, в Музеї народної архітектури та побуту відбудеться масштабна акція, що організовують спільно Благодійне товариство «Мій тато захищає Україну» та Музей народної архітектури за...


Актуально
Спеціальні новини




Ми у Facebook
Ми у Facebook