Період публікації:

від

до

Категорія:

Відкрито книжкову виставку, присвячену Івану Кочерзі

Опубліковано: Понеділок, 03 жовтня 2016 

min
max

До 135-ти річчя від дня народження Івана Антоновича Кочерги (6 жовтня – 1881), українського драматурга у приміщенні Львівської обласної науково-педагогічної бібліотеки представлено книжкову виставку:«Світло його душі: життєвий і творчий шлях І. Кочерги» (Експонується з 28 вересня до 17 жовтня в приміщенні абонементу).

Довідка

Народився Іван Антонович Кочерга 6 жовтня 1881р. в містечку Носівка на Чернігівщині

Іван Кочерга по праву займає одне з найпочесніших місць у вітчизняній драматургії. Це письменник щедрого, самобутнього таланту, поет-мислитель, закоханий в життя, в красу людської душі, митець справді невтомний і глибоко людяний.

Видатний драматург — автор широко відомих в нашій країні п’єс “Майстри часу”, “Алмазне жорно”, “Свіччине весілля”, “Ярослав Мудрий” та ін.

Талановиті, оригінальні твори І. Кочерги з плином часу вражають все новими, ще не пізнаними, глибинами мудрості й окриленою довершеністю поетичної форми. До яких би тематико-проблемних шарів не звертався драматург, у центрі його уваги незмінно перебуває людина, нелегкі шляхи її самоутвердження й морально-духовних пошуків.

Романтична піднесеність, віра в те, що мистецтво, поезія, краса облагороджують людину, були притаманні драматургові з перших його кроків на літературній ниві. До самої старості зберіг він молоде серце, здатне захоплюватись усім прекрасним.

Творчий доробок І. Кочерги надзвичайно різноманітний. Тут і драматичні поеми, і віршовані трагедії, і комедії, і драми, і гротески, і перша українська радянська феєрія, і водевілі, і високохудожні одноактівки, і цикл так званих “кооперативних” п’єс про радянське село 30-х років, і чи не перша в українській радянській драматургії п’єса для дітей — “Чорний вальс”. Митець лишив по собі понад два десятка оригінальних п’єс, ряд сценаріїв, лібрето, перекладів, критичних статей і наукових розвідок з питань драматургії й театрознавства.

Помер Іван Антонович Кочерга 29 грудня 1952р.

 

Немає коментарів

Схожі статті:

12 серпня - Міжнародний день молоді 12 серпня - Міжнародний день молоді Опубліковано: Середа, 08 серпня 2018 12 серпня - Міжнародний день молоді У приміщенні Львівської обласної науково-педагогічної бібліотеки представлено книжково-журнальну виставку:  «Молодь – майбутнє держави» (експонується з 06 серпня до 23 серпня в фойє бібліотеки (2 поверх)). Довідка Міжнародний день молоді, який відзначається...

Переглядів: 1114 Коментарів: 0

Науково-педагогічна бібліотека - освітянам

Відкрито книжкову виставку, присвячену Андрею Шептицькому Відкрито книжкову виставку, присвячену Андрею Шептицькому Опубліковано: П`ятниця, 27 липня 2018 До дня народження Андрея Шептицького (29.07.1865), предстоятеля Української греко-католицької церкви у приміщенні Львівської обласної науково-педагогічної бібліотеки представлено книжково-журнальну виставку: «Освіта й виховання у пастирських посланнях митрополита Андрея Шептицького» (експонується з 23...

Переглядів: 568 Коментарів: 0

Науково-педагогічна бібліотека - освітянам
Анонси
Календар подій
Актуально
Спеціальні новини

 

Для сімей учасників АТО та Героїв Небесної Сотні влаштують благодійне дійство «Україна – це ми!»

24 серпня, з нагоди Дня незалежності України, в Музеї народної архітектури та побуту відбудеться масштабна акція, що організовують спільно Благодійне товариство «Мій тато захищає Україну» та Музей народної архітектури за...


Актуально
Спеціальні новини




Ми у Facebook
Ми у Facebook