Період публікації:

від

до

Категорія:

Відкрито книжкову виставку, присвячену Миколі Вінграновському

Опубліковано: Вівторок, 01 листопада 2016 

min
max

До 80-ти річчя від дня народження Миколи Степановича Вінграновського (7 листопада, 1936), українського поета у приміщенні Львівської обласної науково-педагогічної бібліотеки представлено книжкову виставку: «Свобода поезії і поезія свободи» (експонується з 31 жовтня до 20 листопада в приміщенні абонементу).

Довідка

Микола Степанович Вінграновський – український письменник-шістдесятник, режисер, актор, сценарист та поет. Народився 7 листопада 1936 в м. Первомайськ Миколаївської області.

Після закінчення школи Микола Вінграновський став студентом Київського інституту театрального мистецтва ім. І. Карпенка-Карого. Знайомство з О. Довженком багато в чому визначило подальшу долю юнака. Він закінчив інститут кінематографії у Москві, зіграв чимало ролей у кіно, працював сценаристом і режисером на Київській кіностудії.

Писати вірші Микола Вінграновський почав ще в юності. У 1961 році «Літературна газета» опублікувала добірку аж із п’ятнадцяти віршів. Для молодого поета це було справжнім визнанням. Роком пізніше вийшла перша збірка «Атомні прелюди», яка засвідчила появу самобутнього таланту. А далі були нові поетичні збірки, сповнені віри в правду і добро, надії на краще майбутнє, любові до людини і природи.

Микола Вінграновський витворив художній світ, у якому природа натхненно одухотворена. У творах поета звірі, птахи, рослини думають і переживають, радіють життю і захоплюються таїною світу:

Усе життя поета було по-справжньому натхненним. Адже, як згадують його колеги, усе давалося йому легко, йшло само, від серця, від душі.

Помер 26 травня 2004 року в Києві, похований на Байковому кладовищі.

Немає коментарів

Схожі статті:

12 серпня - Міжнародний день молоді 12 серпня - Міжнародний день молоді Опубліковано: Середа, 08 серпня 2018 12 серпня - Міжнародний день молоді У приміщенні Львівської обласної науково-педагогічної бібліотеки представлено книжково-журнальну виставку:  «Молодь – майбутнє держави» (експонується з 06 серпня до 23 серпня в фойє бібліотеки (2 поверх)). Довідка Міжнародний день молоді, який відзначається...

Переглядів: 1116 Коментарів: 0

Науково-педагогічна бібліотека - освітянам

Відкрито книжкову виставку, присвячену Андрею Шептицькому Відкрито книжкову виставку, присвячену Андрею Шептицькому Опубліковано: П`ятниця, 27 липня 2018 До дня народження Андрея Шептицького (29.07.1865), предстоятеля Української греко-католицької церкви у приміщенні Львівської обласної науково-педагогічної бібліотеки представлено книжково-журнальну виставку: «Освіта й виховання у пастирських посланнях митрополита Андрея Шептицького» (експонується з 23...

Переглядів: 568 Коментарів: 0

Науково-педагогічна бібліотека - освітянам
Анонси
Календар подій
Актуально
Спеціальні новини

 

Для сімей учасників АТО та Героїв Небесної Сотні влаштують благодійне дійство «Україна – це ми!»

24 серпня, з нагоди Дня незалежності України, в Музеї народної архітектури та побуту відбудеться масштабна акція, що організовують спільно Благодійне товариство «Мій тато захищає Україну» та Музей народної архітектури за...


Актуально
Спеціальні новини




Ми у Facebook
Ми у Facebook