Період публікації:

від

до

Категорія:

Якісна охорона та захист прав і законних інтересів громадян – мета сучасної держави, - Валерій Середа (фото)

Опубліковано: Понеділок, 14 листопада 2016 

min
max

11 листопада Львівський державний університет внутрішніх справ в черговий раз вітав учасників Міжнародної науково-практичної конференції «Теорія та практика правоохоронної діяльності». За рік, що минув від дня проведення минулого форуму, в Україні відбулася низка позитивних подій, що суттєво вплинули на правоохоронну діяльність у державі, але водночас з’явилися і певні негативні тенденції, що потребують негайного реагування та їх усунення чи нейтралізації.

«Обираючи тему сьогоднішнього заходу, ми, звісно, зважали на її важливість та актуальність. Проте події останнього року в державі засвідчили, що науковий аналіз питань якості правоохоронної діяльності та формування ефективних шляхів і методів її вдосконалення став ще актуальнішим, навіть злободенним, - звернувся з вітальним словом до учасників наукового заходу ректор ЛьвДУВС, доктор юридичних наук, доцент генерал поліції третього рангу Валерій Середа. - Попри одностайне визнання та підтримку ідеї про необхідність реформування правоохоронної системи загалом та її окремих органів, на жаль, доводиться констатувати, що зміни, які торкнулися прокуратури, поліції, судоустрою та інших сфер, значно затягнулися і наразі не дають очікуваних результатів. Ці результати, безперечно, будуть, але в майбутньому, а забезпечувати захист прав і свобод громадян треба уже нині, адже злочинність прогресує».

Справді, як не прикро, але доводиться визнати, що в державі відбувається зростання злочинності за багатьма показниками. Зокрема, за даними Генеральної прокуратури України у Закарпатській, Івано-Франківській, Львівській, Київській та інших мирних областях, збільшилася кількість убивств майже втричі; злочинність у громадських місцях зросла більш як на половину; кількість крадіжок збільшилася на 38 % (до 221 тис. випадків); грабежів – на 40 % (до 16,2 тис. випадків); розбійних нападів – на 30 % (до 2,4 тис.); кількість незаконних заволодінь транспортними засобами – на 16 % (до 7 тис. випадків) тощо. Злочини, вчинені з використанням вогнепальної зброї, у 2014-2016 роках майже втричі перевищили показник трьох років перед початком АТО і російської агресії у 2011-2013 роках. Зі слів міністра, на криміногенну ситуацію також вплинула внутрішня міграція з тимчасово окупованих територій – Криму та Донбасу. Переселенці з цих регіонів стають жертвами нападів кримінального елемента, опинившись у складній ситуації, часто потрапляють під вплив шахраїв, а іноді й самі стають злочинцями.

Аби розібратись у цій ситуації, ЛьвДУВС зібрав у конференц-залі не лише науковців з усіх куточків України, а й працівників Національної поліції України, органів прокуратури і суду, пенітенціарної служби, Національного антикорупційного бюро України, представників органів місцевого самоврядування. Доречними за цих обставин є також думка й досвід закордонних колег з Республіки Польща, Угорщини та представників Консультативної місії ЄС в Україні, які зголосились взяти участь у науковому форумі.

Робота конференції була поділена на чотири панельні дискусії: нормативно-правове забезпечення правоохоронної діяльності; реформування правоохоронної системи; проблеми взаємодії правоохоронних органів у правозастосовній діяльності; сучасний стан та оцінка ефективності діяльності правоохоронних органів у сфері протидії злочинності. Учасники наукового заходу у своїх доповідях, підтримуючи процес проведення реформ, розвитку законодавства з урахуванням європейських і світових стандартів, акцентували увагу на нагальній необхідності підвищення ефективності роботи правоохоронних та правозахисних органів.

Так, заступник прокурора Львівської області радник юстиції Галина Борейко переконана, що цьому сприятимуть належні умови фінансового забезпечення діяльності правоохоронних органів, грошового забезпечення та соціального захисту правоохоронців. А начальник Управління організаційно-аналітичного забезпечення та оперативного реагування Головного управління Національної поліції у Львівській області Юрій Гладун переконаний, що підвищити ефективність роботи поліції, зокрема, допоможуть Типові центри забезпечення публічної безпеки на прикладі Ситуаційного центру ГУ НП у Львівській області.

«Соціальне дослідження, яке ми проводили у 2014 році, показало, що перша річ, на яку скаржились громадяни – інерційність правоохоронної системи. 76 % населення очікує, що працівник правоохоронного органу буде вирішувати їхню проблему практично відразу після одержання повідомлення. Так, збільшити швидкість реагування практично вдвічі допомогло впровадження у Львові системи ЛОЦМАН (Львівський оперативний центр миттєвого адміністрування нарядів). Пізніше, після запровадження нової патрульної поліції, виникла ідея об’єднати усі наявні у місті центри управління силами і засобами в єдиний Ситуаційний центр. Він сприятиме підвищенню якості роботи та прийняттю управлінських рішень на рівні не лише міста, а й усієї області», - зазначив Юрій Яремович.

Про місце Національного антикорупційного бюро України в системі правоохоронних органів говорив директор Львівського територіального управління НАБУ Тарас Лопушанський: «Робота правоохоронних органів і Національного антикорупційного бюро з протидії корупції є дуже важливою. Як зокрема зазначають європейські експерти, корупція є однією з перешкод інтеграції України до європейського співтовариства. Хто хоче мати сусіда, в якого корупція панує на такому високому рівні? Ніхто. І ми самі розуміємо, що позитивні зміни у «верхівці» є визначальними для подальших перетворень. На даний момент вже відбувся процес становлення НАБУ, ми сформували команду професіоналів, які ефективно виконують свої функції, і вже маємо ряд досягнень», - зазначив Тарас Васильович, наголосивши у своєму виступі на необхідності створення антикорупційного суду, який розглядатиме справи, підслідні НАБУ.

Є чимало проблем у забезпеченні ефективної правоохоронної діяльності. Всі вони важливі та потребують якнайшвидшого вирішення, що, як засвідчує життєва практика, має ґрунтуватися на фундаментальних наукових дослідженнях. Сподіваємось, що думки та пропозиції, висловлені під час виступів, із урахуванням наведеного досвіду закордонних фахівців, стануть корисними у пошуку ефективних шляхів удосконалення правоохоронної діяльності в нашій країні, а відтак формування України як справді європейської демократичної та правової держави.

За інформацією відділу зв’язків з громадськістю ЛьвДУВС

 

Немає коментарів

Схожі статті:

Львівський державний університет внутрішніх справ запрошує на День відкритих дверей Львівський державний університет внутрішніх справ запрошує на День відкритих дверей Опубліковано: Понеділок, 17 лютого 2020 22 лютого у Львівському державному університеті внутрішніх справ відбудеться День відкритих дверей для учнів загальноосвітніх навчальних закладів, їхніх батьків та усіх охочих. Початок заходу – о 12:00 год. Присутні матимуть можливість: отримати ґрунтовну інформацію про ЛьвДУВС; дізнатися...

Переглядів: 561 Коментарів: 0

Вища освіта

Науково-практична конференція «Інноваційні процеси і їх вплив на ефективність діяльності підприємства» Науково-практична конференція «Інноваційні процеси і їх вплив на ефективність діяльності підприємства» Опубліковано: П`ятниця, 07 Червня 2019 Нещодавно на базі Львівського торговельно-економічного університету відбулася Шістнадцята науково-практична конференція студентів закладів вищої освіти Укркоопспілки на тему: «Інноваційні процеси і їх вплив на ефективність діяльності підприємства». Організатор заходу – Навчально-методичний центр «Укоопосвіта»...

Переглядів: 1040 Коментарів: 0

Вища освіта
Анонси
Календар подій
Актуально
Спеціальні новини

 

Для сімей учасників АТО та Героїв Небесної Сотні влаштують благодійне дійство «Україна – це ми!»

24 серпня, з нагоди Дня незалежності України, в Музеї народної архітектури та побуту відбудеться масштабна акція, що організовують спільно Благодійне товариство «Мій тато захищає Україну» та Музей народної архітектури за...


Актуально
Спеціальні новини




Ми у Facebook
Ми у Facebook