Період публікації:

від

до

Категорія:

Відкрито книжкову виставку, присвячену Миколі Вороному

Опубліковано: П`ятниця, 02 грудня 2016 

min
max

До 145-ти річчя від дня народження Миколи Кіндратовича Вороного (6 грудня – 1871), українського поета, театрознавця і перекладача у приміщенні Львівської обласної науково-педагогічної бібліотеки представлено книжкову виставку: «За Україну, за її долю”: до 145-річчя від дня народження М. Вороного» (експонується з 30 листопада до 16 грудня в приміщенні абонементу).

Довідка

Вороний Микола Кіндратович – вельми неоднозначна постать в історії України: з одного боку - відомий політичний та державний діяч, з іншого - людина творча, що присвятила своє життя письменництву, режисерству та акторству.

Вороний М. з’явився на світ 24 листопада 1871 р. на Катеринославщині у родині ремісника. Під час здобуття освіти у Харківському, а згодом і Ростовському училищі, мав тісне спілкування з народниками, а також цікавився забороненою літературою, за що був виключений і підданий під трирічний нагляд поліції. Однак, прагнення до здобуття знань підштовхнула його вступити на філософський факультет Віденського та Львівського університетів.

З 1897 р. М. Вороний активно здійснює редакційну діяльність (видання «Життє і слово», «Громадський голос», «Радикал», "Зоря") та грає у театрі. В цей час також пробує складати перші поетичні твори («Не журись, дівчино», «Євшан-зілля», «Мандрівні елегії» тощо), в яких порушує загально-філософські проблеми світогляду, демонструє тяжіння людини до прекрасного, щастя, чистоти. Його техніка є неповторною: знаменує розрив з народною творчістю і тяжіє до модернізму.

У революційні часи М. Вороний стає одним із засновників Української Центральної Ради, після повалення якої був вимушений емігрувати до Польщі. Саме там, у 1934 р. був заарештований за підозрою у шпигунстві, а через декілька років, розстріляний в Одеській області.

 

Немає коментарів

Схожі статті:

12 серпня - Міжнародний день молоді 12 серпня - Міжнародний день молоді Опубліковано: Середа, 08 серпня 2018 12 серпня - Міжнародний день молоді У приміщенні Львівської обласної науково-педагогічної бібліотеки представлено книжково-журнальну виставку:  «Молодь – майбутнє держави» (експонується з 06 серпня до 23 серпня в фойє бібліотеки (2 поверх)). Довідка Міжнародний день молоді, який відзначається...

Переглядів: 1121 Коментарів: 0

Науково-педагогічна бібліотека - освітянам

Відкрито книжкову виставку, присвячену Андрею Шептицькому Відкрито книжкову виставку, присвячену Андрею Шептицькому Опубліковано: П`ятниця, 27 липня 2018 До дня народження Андрея Шептицького (29.07.1865), предстоятеля Української греко-католицької церкви у приміщенні Львівської обласної науково-педагогічної бібліотеки представлено книжково-журнальну виставку: «Освіта й виховання у пастирських посланнях митрополита Андрея Шептицького» (експонується з 23...

Переглядів: 574 Коментарів: 0

Науково-педагогічна бібліотека - освітянам
Анонси
Календар подій
Актуально
Спеціальні новини

 

Для сімей учасників АТО та Героїв Небесної Сотні влаштують благодійне дійство «Україна – це ми!»

24 серпня, з нагоди Дня незалежності України, в Музеї народної архітектури та побуту відбудеться масштабна акція, що організовують спільно Благодійне товариство «Мій тато захищає Україну» та Музей народної архітектури за...


Актуально
Спеціальні новини




Ми у Facebook
Ми у Facebook