Період публікації:

від

до

Категорія:

На Погулянці вчилися створювати красу під час майстер-класів «гердан» та «граттаж» (фото)

Опубліковано: Вівторок, 21 лютого 2017 

min
max

У рамках культурно-мистецького та спортивного проекту «30 спалахів Талантів» 18 лютого у Центрі творчості дітей та юнацтва Галичини відбулися два майстер-класи художнього напрямку – з гердану та малювання у техніці граттаж.

Створення різноманітних прикрас з бісеру набули чималої популярності останніми роками. Керівник студії «Гердан» Оксана Стричак навчає своїх вихованців цього мистецтва, використовуючи спеціальний, сконструйований за її макетом, станок з натягненими нитками, на які нанизують намистинки з допомогою голки. Можна ще створювати прикрасу з бісеру вручну, без використання станка. Діти, а потім і дорослі – Оксана Мончин, Галина Баган, а також батьки дітей спробували нанизувати бісер за вказівками пані Оксани Стричак, – відтак спільно вийшла невеличка стрічечка. Щоб опанувати це мистецтво досконало, потрібно чимало терпіння, уважності, художнього смаку. Але воно цього варте після закінчення виробу, а ще знавці подейкують, що створення гердану не лише приносить естетичну насолоду, а й заспокоює нервову систему.

Ґердан має й іншу назву – ґерданик, ґерданка, ґерда, лучка, силянка, сильованка, силенка, плетенка, плетінка тощо. «Ця шийна бісерна прикраса у вигляді вузької стрічки, виготовленої з різнокольорових намистин, нанизаних на нитяну чи волосяну основу, може мати строкатий геометричний, а часом рослинний орнамент. На Львівщині ґердани мали вигляд широкого кольорового коміра, що закривав усі груди. Орнамент і його колорит, зазвичай, узгоджувалися з вишивками певної місцевості на сорочках», - розповіла Оксана Стричак.

Під час другого майстер-класу В. Івашка та В. Хаджинова, що носить назву граттаж (від франц. Gratter – шкребти, дряпати), – діти навчилися створювати малюнок шляхом процарапуваня гострим інструментом паперу або картону, залитих тушшю або чорною гуашшю. В результаті цієї техніки виходить дуже цікавий малюнок на чорному тлі, чимось схожий на гравюри. Можна також попередньо пофарбувати лист паперу в різні кольори, тоді малюнок виходить ще оригінальнішим.

Нагадаємо, проект «30 спалахів талантів» стартував у ЦТДЮГ 15 лютого і триватиме до 17 березня, демонструючи мистецькі досягнення творчих колективів (шкіл, клубів, студій).

Матеріал підготувала Г. Палажій

Немає коментарів

Схожі статті:

У Львові на Погулянці відбулася журналістська майстерня (фото) У Львові на Погулянці відбулася журналістська майстерня (фото) Опубліковано: П`ятниця, 10 березня 2017 У рамках культурно-спортивного проекту «30 спалахів талантів» у Центрі творчості дітей та юнацтва Галичини учні Школи журналістики в п’ятницю, 3 березня, мали можливість поділитися своїм журналістським досвідом з підготовки матеріалів різних жанрів, зокрема телевізійних пізнавальних передач. Взяли...

Переглядів: 763 Коментарів: 0

Середня, дошкільна та позашкільна освіта

Школярі Львівщини змагалися у мистецтві з орігамі, паперопластики та комп’ютерної графіки (фото) Школярі Львівщини змагалися у мистецтві з орігамі, паперопластики та комп’ютерної графіки (фото) Опубліковано: П`ятниця, 10 березня 2017 У рамках проекту «30 спалахів талантів» відділ технічної творчості Центру творчості дітей та юнацтва Галичини провів Х командні змагання і заочний конкурс з орігамі, паперопластики та комп’ютерної графіки на першість Львівської області під назвою «Оформлення для подарунка». У змаганнях взяли участь...

Переглядів: 670 Коментарів: 0

Проекти, програми, акції
Анонси
Календар подій
Актуально
Спеціальні новини

 

Для сімей учасників АТО та Героїв Небесної Сотні влаштують благодійне дійство «Україна – це ми!»

24 серпня, з нагоди Дня незалежності України, в Музеї народної архітектури та побуту відбудеться масштабна акція, що організовують спільно Благодійне товариство «Мій тато захищає Україну» та Музей народної архітектури за...


Актуально
Спеціальні новини




Ми у Facebook
Ми у Facebook