Період публікації:

від

до

Категорія:

«Сьогодні Україна та світ відзначають»: інформаційний щоденник Львівської обласної науково-педагогічної бібліотеки

Опубліковано: П`ятниця, 31 березня 2017 

min
max

31.03 – 332 роки від дня народження Йоганна Себастьяна Баха (1685-1750).

Німецький композитор, органіст і скрипаль, представник стилю бароко, один із творців світової музичної класики, вважається одним із найвидатніших композиторів світу.

Народився 31 березня 1685 в місті Айзенах, де прожив до десятирічного віку. Осиротівши, він переїхав в Ордруф, до свого старшого брата Йоганна Христофа, органіста. Брат став його першим учителем на клавірі, органі. Потім Бах почав учитися в співочій школі в місті Люнебург. Там він знайомиться з творчістю сучасних музикантів, всебічно розвивається.

Під час 1700-1703 років була написана перша органна музика Баха. Закінчивши навчання, Йоганн Себастьян був направлений до герцога Ернста на посаду музиканта при дворі. Потім його запросили бути наглядачем у органному залі церкви міста Арнштадт, після чого він став органістом. За цей час було написано безліч творів Баха. Пізніше він став органістом в місті Мюльхаузен.

У 1707 році Бах одружився на Марії Барбарі — своїй кузиною. Згодом у них народилося семеро дітей, троє з яких померли в дитинстві. Двоє з тих, що вижили — Вільгельм Фрідеман і Карл Філіпп Емануель — стали згодом відомими композиторами. Влада була задоволена його роботою, за видавництво творів композитор отримав винагороду. Однак, Бах знову вирішив змінити роботу, ставши на цей раз придворним органістом в Веймарі. Музика Баха наповнюється кращими віяннями того часу завдяки навчанню у інших композиторів.

Наступним наймачем Баха, який високо цінив його талант, був герцог Ангальт-Кетенський. За період з 1717 по 1723 з’явилися чудові сюїти Баха (для оркестру, віолончелі, клавіри). У 1720 році померла дружина Баха, але вже через рік композитор знову одружився, тепер на співачці. Щаслива сім’я мала 13 дітей. Під час перебування в Кетені були написані Бранденбурзькі концерти Баха.

У 1723 році музикант став учителем при церкві, потім — музичним директором в Лейпцигу. Широкий репертуар Йоганна Себастьяна Баха включав світську, духову музику.

За своє життя Йоганн Себастьян Бах встиг побувати керівником музичної колегії. Кілька циклів композитора Баха використовували всілякі інструменти ( «Музичне приношення», «Мистецтво фуги»).

Останні роки життя композитора були затьмарені серйозною хворобою очей. Після невдалої операції Бах осліп. Але і тоді він продовжував складати, диктуючи свої твори для запису.

Бах помер 28 липня 1750 року

Немає коментарів

Схожі статті:

12 серпня - Міжнародний день молоді 12 серпня - Міжнародний день молоді Опубліковано: Середа, 08 серпня 2018 12 серпня - Міжнародний день молоді У приміщенні Львівської обласної науково-педагогічної бібліотеки представлено книжково-журнальну виставку:  «Молодь – майбутнє держави» (експонується з 06 серпня до 23 серпня в фойє бібліотеки (2 поверх)). Довідка Міжнародний день молоді, який відзначається...

Переглядів: 1116 Коментарів: 0

Науково-педагогічна бібліотека - освітянам

Відкрито книжкову виставку, присвячену Андрею Шептицькому Відкрито книжкову виставку, присвячену Андрею Шептицькому Опубліковано: П`ятниця, 27 липня 2018 До дня народження Андрея Шептицького (29.07.1865), предстоятеля Української греко-католицької церкви у приміщенні Львівської обласної науково-педагогічної бібліотеки представлено книжково-журнальну виставку: «Освіта й виховання у пастирських посланнях митрополита Андрея Шептицького» (експонується з 23...

Переглядів: 568 Коментарів: 0

Науково-педагогічна бібліотека - освітянам
Анонси
Календар подій
Актуально
Спеціальні новини

 

Для сімей учасників АТО та Героїв Небесної Сотні влаштують благодійне дійство «Україна – це ми!»

24 серпня, з нагоди Дня незалежності України, в Музеї народної архітектури та побуту відбудеться масштабна акція, що організовують спільно Благодійне товариство «Мій тато захищає Україну» та Музей народної архітектури за...


Актуально
Спеціальні новини




Ми у Facebook
Ми у Facebook