Період публікації:

від

до

Категорія:

Майстер-клас з писанкарства в Бориславській ЗСШ-інтернаті

Опубліковано: Середа, 12 квітня 2017 

min
max

Напередодні Великодніх свят до учнів Бориславської ЗСШ-інтернату завітала   пані Чопик Ореста з м.Львова, щоб розповісти та показати дітям  як в руках майстрині народжується диво – писанка.

Писанка – це символ сонця, відродження, любові й краси; вони мають дохристиянське походження і зародилися в язичницьку давнину.

За віруваннями, писанка є джерелом зародження життя, початком Всесвіту.

Писанкарство - старовинне мистецтво наших предків. У давнину писанка була оберегом, мала обрядове та магічне значення.   

Сьогодні вивчення писанкарства важливо для збереження наших коренів, нашого духовного спадку.

Пані Ореста  займається цим видом мистецтва дуже давно - це її покликання. 

Вона  знає про писанки, їхню історію, кольори та орнаменти, традиції розпису у різних регіонах України безліч цікавого. І цією інформацією вона щедро ділилася з учасниками заняття.

Але головне, задля чого й завітала майстриня  – це практичні навички розпису великодніх яєць. Деякі учні  вперше спробували себе у цій справі, дуже хвилювалися і боялися, що в них нічого не вийде. Але писанка вийшла у кожного!

Основна заповідь від майстрині: «Негарних писанок не буває!». І всі учасники майстер-класу переконалися у цьому, коли на останньому етапі майстер-класу почали знімати віск, і під вогнем свічок народжувалися  золотаво-червоні орнаменти на їхніх писанках.

 

 

Немає коментарів

Схожі статті:

У Львівському кооперативному коледжі провели конкурс писанок У Львівському кооперативному коледжі провели конкурс писанок Опубліковано: П`ятниця, 10 травня 2019 Великдень – одне з найбільших найсвітліших християнських свят, кожна домівка готується до святкування найвеличнішого свята Воскресіння Христового. Господині упорядковують хатні справи, господарі приводять до ладу подвір’я. До свята готуються заздалегідь – печуть паски, роблять крашанки й писанки. Доброю...

Переглядів: 489 Коментарів: 0

Вища освіта

Доки пишуть писанки- доти буде світ Доки пишуть писанки- доти буде світ Опубліковано: Неділя, 05 травня 2019 «Доки пишуть писанки- доти буде світ»!!!  У переддень Великодня школи та дитячі садочки Давидівської ОТГ створили справжнє Пасхальне диво в рамках Великоднього фестивалю «Писанка», ініційованого Давидівською сільською радою ОТГ. Кротошинські вчителі та учні теж долучилися до створення красуні-писанки....

Переглядів: 488 Коментарів: 0

Відділи освіти
Анонси
Календар подій
Актуально
Спеціальні новини

 

Для сімей учасників АТО та Героїв Небесної Сотні влаштують благодійне дійство «Україна – це ми!»

24 серпня, з нагоди Дня незалежності України, в Музеї народної архітектури та побуту відбудеться масштабна акція, що організовують спільно Благодійне товариство «Мій тато захищає Україну» та Музей народної архітектури за...


Актуально
Спеціальні новини




Ми у Facebook
Ми у Facebook