Період публікації:

від

до

Категорія:

Чи здатна бібліотека повернути дітям інтерес до книги і до читання? 

Опубліковано: П`ятниця, 14 квітня 2017 

min
max

У сучасних умовах, коли пріоритетним джерелом інформації у суспільстві став Інтернет, а діти не можуть уявити своє життя без гаджетів, відбувається відчуження учнів від книги, падіння престижу бібліотеки.  Зичайно ж, гаджети відіграють одну із провідних ролей у сучасному освітньому процесі, дозволяють здійснювати швидку комунікацію та пришвидшують пошук інформації, але ніколи не зможуть замінити книгу. Якщо читання книги вимагає уяви та фантазії, обдумування персонажів та сюжетів, то ґаджети, навіть якщо це розвивальні програми для діток, звужують уяву. Повернути дітям інтерес до книги і до читання – це одне із  важливих завдань бібліотеки на сьогодні.

З метою популяризації книги, залучення дітей до читання, усвідомлення важливості книги у суспільному житті, духовно-морального виховання юного покоління міське методичне об’єднання бібліотекарів та міська дитяча бібліотека провели низку заходів в рамках Тижня дитячої та юнацької книги.

 27 березня відбулося урочисте відкриття Тижня дитячої та юнацької книги на базі міської дитячої бібліотеки. Марцих Ольга Іванівна, бібліотекар ЗОШ  №4,  провела літературно-музичну композицію “Книжкові новини”. Це театралізоване дійство зачарувало глядачів, а гумористичні казкові персонажі подарували всім піднесений настрій. У програмі свята також інтерактивна гра “Чим для мене є книга?”. Бібліотекарі ЗОШ№14  Звоздяк Ольга Миколаївна та Максим Леся Йосипівна разом з глядачами, і водночас учасниками гри, створили дерево, на листочках якого записали висловлювання про книгу. І на завершення  -  гра з глядачами. Учні 1-4 класів із захопленням давали відповіді на запитання про бібліотеку та книгу. Активні учасники гри нагороджені призами.

28 березня свято продовжилося інсценізацією українських народних казок на сучасний лад. За програмою – казка «Вовк та семеро козенят», «Лисичка та журавель» (підготували бібліотекар ЗОШ №10 Чистякова Данута Мар’янівна, класоводи 2-А класу Роман Віра Орестівна та 2-Б класу Гаркало Тетяна Костянтинівна, музичний супровід – Росоловський Андрій)  та  казка «Пан Коцький» (бібліотекар ЗОШ №1 Довжанська Ганна Іванівна, класовод 2-В класу Брелик  Оксана Ярославівна, вчитель музики Костецька Марія Іванівна).

 Для учасників дитячого читання Стецишин Ліля Миронівна, бібліотекар ЗОШ №17, провела вікторину казкознавців «Ця казка на білих лапках…». Також розважали дітей під час свята студенти музичного коледжу ім. В.Барвінського композицією «Віночок українських пісень» (керівник пані Фиштик). Кращі виконавці ролей та найактивніші учасники вікторини отримали призи. Казкова атмосфера, море позитиву, шквал дитячих посмішок та емоцій – все це зробило свято яскравим і неймовірно захоплюючим.

В цей самий час цікаво й непередбачувано розпочався День книжкових сюрпризів, що відбувся у бібліотеці Стебницького народного дому. З далекої планети Читайландії до юних шанувальників книги прибув незвичайний гість Читайлюб, який захотів переконатися чи люблять малі стебничани читати. Шкільні бліотекарі (Гут Рената Зенавіївна, Хомищак Марія Михайлівна,  Біла Наталія Олексіївна, Штука Віра Михайлівна) підготували різноманітні конкурси та вікторини, бібліо-шоу «Парад літературних героїв», літературну розважалочку «Вірю-не-вірю». Родзинкою свята для присутніх стали виступи маленьких учасників театру пісні «Сяйво зірочок» Стебницького народного дому. А ще були ігри та призи і солодощі з літаючої тарілки Читайлюба.

29 березня в Дрогобицькій міській дитячій бібліотеці на поетичній ноті завершився Тиждень дитячої та юнацької книги.  «Поезія – це завжди неповторність, якийсь безсмертний дотик до душі» -  словами Ліни Костенко Дятко Катерина Василівна, бібліотекар СШ №2, відкрила Поетичну світлицю. І це так, бо поети говорять голосом серця, своєї душі.

Дрогобицька поетеса, вчитель української мови та літератури ЗОШ №10 Жубіль Галина Миколаївна презентувала присутнім свої творчі доробки та надихнула юних митців на подальший розвиток їхніх здібностей.

В рамках Поетичної світлиці до Міжнародного дня поезії пролунали авторські вірші учнів (Стяжкіна Ірина та Гурій Софія, ЗОШ №1; Стасінчук Юлія  та Василюк Дарина, СШ №2; Гембусь Діана, ЗОШ №5; Стругаль Соломія та Дубровська Вікторія, Дрогобицька гімназія; Винничук Марта та Крись Мар'яна, ЗОШ №8; Бецко Юрій, ЗОШ№14; Коваль Інеса, ЗОШ №17), а також вірш Лесі Українки (Микитин Софія  і Савшак Христина, скрипаль Зеленко Віталій, ЗОШ №10).

Юні співаки Мхітарян Настуся (СШ №2) та Осташ Олега (ЗОШ №14) виконали патріотичні пісні про Україну та Небесну Сотню. До читання віршів долучилися також шкільні бібліотекарі.

Завдяки технічній підтримці та організаційній допомозі Іваночко Ольги Олегівни, бібліотекаря СШ №2, та Романів Тетяни Василівни, бібліотекаря ЗОШ №5, Тиждень дитячої та юнацької книги пройшов на ура!

Подяку бібліотекарям, вчителям та дітям висловили Марчук Галина Григорівна, завідувач ММК, та Олексюк Ольга Петрівна, заступник начальника відділу освіти.

В організації та проведенні Тижня дитячої та юнацької книги на міському рівні взяли участь всі бібліотекарі ЗНЗ мм. Дрогобича та Стебника, які свято вірять, що, повернувши до бібліотек дітей, вони зможуть зробити з них читачів.

О. Пецкович

бібліотекар ММК

Немає коментарів

Схожі статті:

Міський семінар педагогів-організаторів Міський семінар педагогів-організаторів Опубліковано: Четвер, 20 лютого 2020 12 лютого в районному Будинку культури відбувся семінар міського методичного об’єднання педагогів-організаторів Дрогобича та Стебника, який провела Станович Н.М. Програма була цікавою, пізнавальною та насиченою. Вступне слово мала методист міського методичного кабінету Ольга Яремко, яка наголосила, що...

Переглядів: 790 Коментарів: 0

Відділи освіти

(Не)конференція EdCamp: На один день Дрогобич став центром паломництва для освітян з 20 регіонів України (Не)конференція EdCamp: На один день Дрогобич став центром паломництва для освітян з 20 регіонів України Опубліковано: Четвер, 20 лютого 2020 У суботу, 15 лютого, у Дрогобичі відбувся масштабний освітянський захід «мініEdCamp» — (не)конференція для учителів, що хочуть змінити освіту. Понад 150 вчителів з 20 регіонів України, більше 40 експертів, понад 60 волонтерів, освітній омбудсмен — саме таку освітню інтелігенцію зібрав у своїх стінах...

Переглядів: 743 Коментарів: 0

Відділи освіти
Анонси
Календар подій
Актуально
Спеціальні новини

 

Для сімей учасників АТО та Героїв Небесної Сотні влаштують благодійне дійство «Україна – це ми!»

24 серпня, з нагоди Дня незалежності України, в Музеї народної архітектури та побуту відбудеться масштабна акція, що організовують спільно Благодійне товариство «Мій тато захищає Україну» та Музей народної архітектури за...


Актуально
Спеціальні новини




Ми у Facebook
Ми у Facebook