Період публікації:

від

до

Категорія:

У Львові обговорили розвиток українського етнотуризму (фото)

Опубліковано: Четвер, 04 травня 2017 

min
max

Нещодавно на базі Львівського інституту економіки і туризму відбулась V Всеукраїнська науково-практична конференція молодих вчених і студентів «Розвиток українського етнотуризму: проблеми та перспективи».

Співорганізаторами заходу були Департамент міжнародного співробітництва та туризму Львівської обласної державної адміністрації, Управління туризму Львівської міської ради та Львівська асоціація розвитку туризму за підтримки Міністерства освіти і науки України.

Досвідчені науковці та молоді вчені зі всієї України зібралися у Львові, щоби визначити сутність поняття «етнотуризм», обговорити різні підходи до його трактування у сучасній науковій літературі; показати роль і місце етнічного туризму на ринку туристичних послуг України; продемонструвати актуальність розвитку етнічного туризму та необхідність популяризації етнічних ресурсів України в контексті національно-патріотичного виховання молоді, самоідентифікації суспільства в цілому; проаналізувати ключові тенденції розвитку етнотуризму у світі й в Україні, визначити основні проблеми і перспективи цього виду туризму в умовах світової глобалізації.

У роботі конференції взяли участь молоді вчені, аспіранти, студенти та науковці з різних регіонів України (Київ, Луцьк, Полтава, Одеса, Івано-Франківськ, Дніпро, Рівне, Старобільськ, Івано-Франкове, Галич, Яремче), а також представники органів влади, культурних та громадських організацій міста Львова.

Згідно регламенту роботи конференції відбулося пленарне та секційне засідання, на яких було заслухано й обговорено змістовні доповіді. Учасники висвітлювали широке коло актуальних питань, які стосувалися нових наукових та теоретико-практичних досягнень у галузі етнічного туризму. Зокрема, було проаналізовано теоретичні аспекти визначення поняття «етнотуризм» та його місця серед інших видів туристичної діяльності, методичні підходи до класифікації та оцінки ресурсів етнічного туризму, презентовано ресурсний потенціал розвитку етнотуризму на прикладі окремих регіонів Львівщини та інших областей України, обговорено роль національних меншин у формуванні етнотуристичної привабливості територій, показано роль і місце етнічних фестивалів для популяризації національної спадщини України, окреслено значення музеїв етнографічного профілю, зокрема скансенів, а також об’єктів природно-заповідного фонду для розвитку етнічного туризму, охарактеризовано народні ремесла і художні промисли як складову регіонального туристичного продукту, висвітлено способи використання етнічних традицій та національних кулінарних особливостей в діяльності готельно-ресторанних комплексів та при створенні анімаційних програм, визначено роль етнічного туризму у забезпеченні сталого розвитку регіонів.

Заслухавши та обговоривши доповіді, учасники конференції визнають, що етнічний туризм є самостійним видом туризму, який охоплює подорожі з метою ознайомлення з матеріальною та духовною культурою певного етносу, збереженою в автентичному середовищі. В сучасних умовах цей вид туризму динамічно розвивається в тісному зв’язку з іншими видами туризму (сільський, екологічний, подієвий, гастрономічний, релігійний тощо) і є важливим чинником забезпечення сталого розвитку регіонів. Україна має значний потенціал для розвитку етнічного туризму, насамперед завдяки своїм самобутнім традиціям, неповторній національній кухні, гостинності українців, наявності етнотуристичних ресурсів національної та світової спадщини.

Розвиток етнічного туризму є важливим для політичного та соціально-культурного й економічного розвитку держави у складних умовах сучасності, сприяє зміцненню почуття ідентичності та громадянської єдності; тісній міжетнічній і міжкультурній взаємодії; толерантному ставленню до представників різних етносів; збереженню і відродженню етнічної культури, соціального і ландшафтно-екологічного різноманіття; а також вирішенню низки соціально-економічних проблем. Надзвичайно актуальною на сьогоднішній день є потреба поглибленого вивчення етнічного туризму студентами, які навчаються на спеціальності «Туризм» з метою формування професійних якостей майбутніх представників вітчизняного туристичного бізнесу як свідомих громадян, які знають, поважають і популяризують українські традиції, духовні цінності, володіють відповідними знаннями, вміннями та навичками для їх залучення при розробці туристичних продуктів.

Враховуючи результати пленарного і секційного засідань, а також представлених матеріалів, за тематикою конференції були прийняті рекомендації і пропозиції щодо перспектив розвитку індустрії етнічного туризму в Україні.

У ході конференції під час секційного засідання відбувся майстер-класу традиційних яворівських ремесел від майстрів та учнів Художнього професійно-технічного училища ім. Й. Станька.

Оргкомітет конференції висловлює щиру подяку адміністрації Львівського інституту економіки і туризму, співорганізаторам за допомогу в організації заходу, а учасникам – за змістовні доповіді, жваві обговорення та інтерес до етнічного туризму.

Немає коментарів

Схожі статті:

Науковці з кількох країн обговорили стратегію інвестиційно-інноваційного розвитку економіки України в умовах глобалізації Науковці з кількох країн обговорили стратегію інвестиційно-інноваційного розвитку економіки України в умовах глобалізації Опубліковано: Середа, 29 березня 2017 Нещодавно на базі Львівського інституту економіки і туризму відбулася Міжнародна науково-практична конференція «Стратегія інвестиційно-інноваційного розвитку економіки України в умовах глобалізації: стан та шляхи становлення». У роботі конференції взяли участь науковці, молоді вчені, аспіранти і студенти...

Переглядів: 675 Коментарів: 0

Вища освіта

Міжнародна науково-практична конференція «Стратегія розвитку туризму у ХХІ столітті у контексті сталого розвитку» (фото) Міжнародна науково-практична конференція «Стратегія розвитку туризму у ХХІ столітті у контексті сталого розвитку» (фото) Опубліковано: П`ятниця, 01 квітня 2016 У четвер, 31 березня, на базі Львівського інституту економіки і туризму відбулася Міжнародна науково-практична конференція «Стратегія розвитку туризму у ХХІ столітті у контексті сталого розвитку». Співорганізаторами були: Львівська облдержадміністрація; Львівська міська рада; Львівська асоціація розвитку...

Переглядів: 7035 Коментарів: 0

Вища освіта
Анонси
Календар подій
Актуально
Спеціальні новини

 

Для сімей учасників АТО та Героїв Небесної Сотні влаштують благодійне дійство «Україна – це ми!»

24 серпня, з нагоди Дня незалежності України, в Музеї народної архітектури та побуту відбудеться масштабна акція, що організовують спільно Благодійне товариство «Мій тато захищає Україну» та Музей народної архітектури за...


Актуально
Спеціальні новини




Ми у Facebook
Ми у Facebook