Період публікації:

від

до

Категорія:

Відкрито книжкову виставку, присвячену Марії Конопницькій

Опубліковано: Четвер, 18 травня 2017 

min
max

До 175-ти річчя від дня народження Марії Конопницької (23 травня - 1842), польської письменниці у приміщенні Львівської обласної науково-педагогічної бібліотеки представлено книжкову виставку: «Письменниця доброти, праці й боротьби» (експонується з 16 травня до 05 червня в приміщенні абонементу).

Довідка

Марія Конопніцька народилася 23 травня 1842 р. в Сувалках теперішнього Бєлостоцького воєводства в збіднілій шляхетській родині

В історії польської літератури останньої чверті ХІХ – початку ХХ ст. творчість Марії Конопніцької займає одне з найпочесніших місць. Її багатогранна обдарованість щедро виявила себе в поезії, прозі, літературно-критичних розвідках, публіцистиці, в мистецтві художнього перекладу з західноєвропейських і слов’янських мов. Мало хто з польських поетів — сучасників і наступників Конопніцької — міг претендувати подібно до неї на високий ранг народного співця. Новаторськими, з багатьох поглядів художньо неперевершеними на той час були зміст й жанрово-стильова різноманітність кращих її поетичних творів.

Працювати доводилося часто ночами, але писалося швидко й легко. Сталося справжнє чудо — протягом двох – трьох років Конопніцька здобула загальне визнання як видатна поетеса, її вірші друкували в популярних виданнях, декламували на концертах, писали до них музику.

З кожним роком коло літературних зацікавлень Конопніцької розширювалося — крім поезій, вона друкувала рецензії, оглядові статті, переклади.

Довший час недооціненою лишалася новелістика Конопніцької, у переважній більшості своїй — витвір високого мистецтва слова.

Чимало поезій Марії Конопніцької перетворилися на народні пісні. Вірш «Присяга», музику до якого на честь святкування 1910 року п’ятсотрічної роковини Грюнвальдської битви написав Ф.Нововейський, став другим національним гімном Польщі.

Першим перекладачем поезії Конопніцької українською мовою був В.Масляк.

Ключові слова:

Немає коментарів

Схожі статті:

12 серпня - Міжнародний день молоді 12 серпня - Міжнародний день молоді Опубліковано: Середа, 08 серпня 2018 12 серпня - Міжнародний день молоді У приміщенні Львівської обласної науково-педагогічної бібліотеки представлено книжково-журнальну виставку:  «Молодь – майбутнє держави» (експонується з 06 серпня до 23 серпня в фойє бібліотеки (2 поверх)). Довідка Міжнародний день молоді, який відзначається...

Переглядів: 1114 Коментарів: 0

Науково-педагогічна бібліотека - освітянам

Відкрито книжкову виставку, присвячену Андрею Шептицькому Відкрито книжкову виставку, присвячену Андрею Шептицькому Опубліковано: П`ятниця, 27 липня 2018 До дня народження Андрея Шептицького (29.07.1865), предстоятеля Української греко-католицької церкви у приміщенні Львівської обласної науково-педагогічної бібліотеки представлено книжково-журнальну виставку: «Освіта й виховання у пастирських посланнях митрополита Андрея Шептицького» (експонується з 23...

Переглядів: 568 Коментарів: 0

Науково-педагогічна бібліотека - освітянам
Анонси
Календар подій
Актуально
Спеціальні новини

 

Для сімей учасників АТО та Героїв Небесної Сотні влаштують благодійне дійство «Україна – це ми!»

24 серпня, з нагоди Дня незалежності України, в Музеї народної архітектури та побуту відбудеться масштабна акція, що організовують спільно Благодійне товариство «Мій тато захищає Україну» та Музей народної архітектури за...


Актуально
Спеціальні новини




Ми у Facebook
Ми у Facebook