Період публікації:

від

до

Категорія:

Львівський обласний центр еколого-натуралістичної творчості учнівської молоді

 

min
max

Контакти

Адреса: 79026, Україна, м. Львів, вул. І Франка, 133
Телефон/факс: (032) 276-46-07
Електронна пошта: lodenc@mail.rulodenc@ukr.net
Веб-сайт:  http://locentum.lviv.ua
Керівник закаладу: Кийко Андрій Олександрович

Плани роботи

Фінансова звітність

Розрахункова ЗП

Загальні відомості

Комунальний заклад Львівської обласної ради «Львівський обласний центр  еколого-натуралістичної творчості  учнівської молоді» - заклад веде свою історію від Львівської обласної дитячої технічної та сільськогосподарської станціії, яка  була створена у вересні 1939 року. Вона відновила свою роботу 18 серпня 1944 року і її директором став Ковалишин Петро Іванович. На станції працювали: технічний, сільськогосподарський та хімічний відділи, авіомодельна, суднобудівна і радіолабораторія, майстерні з дерева та металу, бібліотека.

На той час у школах області почали організовуватись перші гуртки юних натуралістів та навчально-дослідні ділянки. У 1952 році відбулося роз´єднання дитячої технічної та сільськогосподарської станції на дві обласні позашкільні установи – станцію юних натуралістів і станцію юних техніків. У листопаді 1995 року облСЮН реорганізовано в обласний дитячий еколого – натуралістичний центр.

Першою завідуючою облСЮН стала Г.П.Голішникова, з грудня 1952 року – Г.П.Рудзіс, з вересня 1955 року – П. А. Голубов, з вересня 1975 року – С.Г.Кривокульський, з 1982 року – Ф.Р.Романюк, з 1993 року – Н.І. Коцан, з 1 вересня 2009 р. ЛОДЕНЦ очолює Андрій Олександрович Кийко.

Сьогодні в Львівському ОДЕНЦ діють три відділи: інформаційно-методичний, екології та масової роботи, зоолого-тваринницький, працюють 28 педпрацівників, кожен з яких має вищу освіту. Леся Федорівна Бойко, заступник директора – Відмінник освіти України.

В ЛОДЕНЦ організовано роботу 72 творчих учнівських об´єднань, 26 з яких працює на базі шкіл області, Яворівського НПП, заповідника «Розточчя», Львівської дослідної станції ІРГ НААН України, навчанням в яких охоплено 1064 учнів.

До послуг гуртківців навчальні кабінети, лабораторії, теплиця (площею 74,3 м2), навчально-дослідна земельна ділянка (площа 0,85 га), яка складається із 4 відділків, постійно діюча зоологічна виставка «Планета ЗОО» (зібрано понад 80 видів та порід екзотичних і декоративних тваринтварин), яка розташована в лабораторіях акватераріумістики, декоративного птахівництва, кабінеті гуртків зоологічного профілю та у 2 приміщеннях і 14 вол’єрах вуличного зоолого-тваринницького комплексу (пташник та зооферма).

Загальна площа приміщень – 350 м2, в тому числі 6 навчальних – 208,3 м2, (кабінет екології і охорони природи, кабінет гуртків зоологічного профілю, кабінет гуртків ботанічного та прикладного профілів, навчальна лабораторія акватераріумістики, навчальна лабораторія декоративного птахівництва, актовий (лекційний) зал).

Важливим напрямом роботи педколективу ЛОДЕНЦ є створення оптимальних умов для розвитку творчого потенціалу нової генерації українського народу. У центрі працює «Школа юного орнітолога», клуб інтелектуального дозвілля, філіали кафедри біології та кафедри дрібного тваринництва Національного університету ветеринарної медицини і біотехнологій ім.С.Гжицького, кафедри екології та біології Львівського національного аграрного університету (основні лабораторно-практичні заняття, навчальну та виробничу практику студенти університетів проводять на базі зоолого-тваринницького комплексу, на навчально-дослідній ділянці, у навчальній теплиці ЛОДЕНЦ, а до лабораторно-практичних занять залучаються і гуртківці-старшокласники, обдаровані діти, які проводять дослідницьку роботу за завданням викладачів базових кафедр згаданих університетів).

Поряд з обласним еколого-натуралістичним центром в області працюють Львівський МДЕНЦ, Червоноградський ЦЕНТУМ, Дрогобицький РЕНЦУМ, Стрийська і Бориславська міськСЮН.

Серед форм екооосвіти в природі найефективнішими і такими, до яких прагнуть і люблять діти є навчально-оздоровчі експедиції та польові табори. Юннати Центру щорічно є учасниками наметового орнітологічного табору «Avosetta», який базується на території орнітологічного заказника місцевого значення «Чолгинський», дитячих екологічних експедицій в НПП «Яворівський», «Сколівські Бескиди». Юні орнітологи Центру з 2008 року долучилися до участі в освітній програмі «Лелека», яка була розроблена західно-українським орнітологічним товариством та Державним природознавчим музеєм.

Метою цієї програми є активізація громадської позиції молоді; розвиток естетичних відчуттів при спілкуванні з природою; спонукання молоді до спостережень за природою і вживання заходів для її охорони; розширення знань учнів шляхом збору конкретної наукової інформації; збір інформації про стан популяції білого лелеки в Україні.

На сьогодні в області працюють 36 шкільних лісництв і ланок юних лісівників, до роботи в яких залучено 1214 учнів. За ними закріплено 1797 га лісових насаджень держлісфонду.

На базі Львівського обласного дитячого еколого-натуралістичного центру створені сприятливі умови для проведення занять з дітьми з особливими потребами. Заняття проводяться для слабозорих і незрячих дітей (спецшкола-інтернат № 100, навчально-реабілітаційний центр “Левеня”, товариство “Зір”) та дітей, хворих на дитячий церебральний параліч (товариство захисту дітей-інвалідів, асоціація “Надія”, освітньо-виховний реабілітаційний комплекс школа-дитячий садок “Центр реабілітації”). Ще в 1993 році працівниками Центру спільно з ОІППО розроблена спеціальна програма гуртка юних природознавців, адаптована для дітей з вадами зору “Вікно в природу”.

У Центрі є куток народознавства, який сприяє формуванню в учнівської молоді національної свідомості, патріотизму, поглибленню знань з історії Галичини, Львівщини, свого міста, забезпеченню духовної єдності поколінь. Юннати долучаються до пошукової та практичної роботи, опікуються садибами (музеями) М.Грушевського та Івана Франка.

За останній три роки ЛОДЕНЦ видав 11 «Вісників позашкілля» із порадами з питань організації еколого-натуралістичної, природоохоронної, дослідницької роботи, 4 плакати на природоохоронну тематику, які були поширені по школах області. 

Місце знаходження:

Немає коментарів

Анонси
Календар подій
Актуально
Спеціальні новини

 

Для сімей учасників АТО та Героїв Небесної Сотні влаштують благодійне дійство «Україна – це ми!»

24 серпня, з нагоди Дня незалежності України, в Музеї народної архітектури та побуту відбудеться масштабна акція, що організовують спільно Благодійне товариство «Мій тато захищає Україну» та Музей народної архітектури за...


Актуально
Спеціальні новини




Ми у Facebook
Ми у Facebook