Період публікації:

від

до

Категорія:

У Львівському кооперативному коледжі економіки і права відбулась студентська науково-практична конференція (фото)

Опубліковано: Понеділок, 20 листопада 2017 

min
max

Нещодавно у Львівському кооперативному коледжі економіки і права відбулась студентська науково-практична конференція на тему: «Львів як унікальний осередок для творення мовленнєвої структури міського койне», приурочена до Дня української писемності та мови, а також темі єднання українського народу і державної єдності, яку організували та провели викладачі циклової комісії мовних дисциплін Галина Гасюк, Христина Сапужак, Леся Мастикаш, Ірина Москалюк.

Мета конференції: поглибити знання студентів про лексичні особливості львівського міського койне; показати динаміку розвитку мови міста Львова загалом; вказати на актуальність використання львівського балаку в наш час. Презентація доповідей щодо застосування львівської говірки в усному та писемному мовленні; практичне застосування міського койне корінними жителями міста, студентами та молоддю, представниками економічної сфери, літераторами та мистецтвознавцями.

З вітальним словом до учасників конференції звернулася директор коледжу Наталія Зубко: «Саме такими заходами необхідно прищеплювати молодому поколінню любов до рідного слова, сприяти покращанню культури мовлення, збагаченню словникового запасу та виховувати почуття людяності, чесності, товариськості та гордитись тим, що ти – Українець і мова в тебе – Українська. Українська мова – запорука існування нації. Необхідно максимально докласти зусиль, щоб вона засяяла так, «як та зоря ясна». Захищаючи рідне слово, ми захищаєм свою націю, її гідність, право на майбутнє існування».

Заступник директора з навчально-методичної роботи вишу Ігор Леськів побажав студентам невичерпного натхнення у науковому пошуку, завзяття до експериментів та науки, нових креативних ідей та їх успішної реалізації.

«На теренах України-Русі склалася досить оригінальна мовна ситуація: книги видавалися церковнослов’янською, а народ говорив живою співучою розмовною мовою. Першим, хто став писати живою розмовною мовою, був Іван Котляревський, першими були його «Енеїда» і «Наталка Полтавка». Івана Котляревського вважають зачинателем української літературної мови, а великого Кобзаря – її основоположником», - поінформував Ігор Леськів.

У роботі конференції взяли участь викладачі циклової комісії, викладачі, адміністрація вишу, представники профкому, куратори та студенти коледжу.

Учасники обрали різноманітні теми для дослідження, які викликали щире зацікавлення запрошених. Найбільш запам’"ятались доповіді: «Мовна специфіка міста Львова устами корінних львів’ян» – Доль Марта, студентка групи Пв(н)-1; «Слова і місто, або місто в словах. Відображення міського койне у назвах культурно-розважальних закладів міста Львова» – Назар Анастасія, студентка групи Пв(н)-27 (науковий керівник Ірина Москалюк); «Мовлення міста Львова крізь призму сучасної молоді та студентства» – Семеряк Уляна, студентка групи ГРС(Н)-16 (науковий керівник Леся Мастикаш); «Львівський балак як засіб спілкування інтелігенції міста Львова» – Козак Вікторія, студентка групи ФН-ОЦ-17; «Лайливі слова львівської ґвари» – Щирба Христина, студентка групи ФН-ОЦ-17; «Львівський балак на телеекрані сучасного кіномистецтва» – Андрушко Софія, студентка групи ФН-ОЦ -17 (науковий керівник Галина Гасюк) та інші.

Доповіді студентів були актуальними, змістовними, цікавими, достатньо високого наукового рівня з використанням міжпредметних зв’язків. Виступи відрізнялися своєю оригінальністю, студенти охоче ділилися своїми думками.

Організаційний комітет студентської науково-практичної конференції у складі директора коледжу Наталії Зубко, заступника директора з навчально-методичної роботи Ігоря Леськіва, заступника директора з виховної роботи Ігоря Бішка висловили щиру подяку організаторам, керівникам і студентам за цікаві та змістовні доповіді, побажали не зупинятися на досягнутому, адже студентські науково-практичні конференції – це перший крок студента до майбутньої творчої діяльності та наукових звершень у різних галузях економіки України та розвитку мови зокрема.

На завершення учасників конференції нагородили грамотами.

Матеріал підготував Михайло Голубка, прес-секретар по роботі зі зв'язків з громадськістю та ЗМІ Львівського кооперативного коледжу економіки і права

Немає коментарів

Схожі статті:

У Львівському кооперативному коледжі економіки і права пройшла студентська науково-практична конференція (фото) У Львівському кооперативному коледжі економіки і права пройшла студентська науково-практична конференція (фото) Опубліковано: Понеділок, 27 листопада 2017 У Львівському кооперативному коледжі економіки і права відбулася студентська науково-практична конференція на тему: «Інформаційні ресурси, інтелектуальна власність, комунікації в освітньо-науковій та інноваційній сферах: філософсько-правові і прикладні аспекти: проблеми та перспективи», організована...

Переглядів: 469 Коментарів: 0

Профтехосвіта

Студентська конференція «Нові організаційні форми та формати у роздрібній торгівлі України» (фото) Студентська конференція «Нові організаційні форми та формати у роздрібній торгівлі України» (фото) Опубліковано: П`ятниця, 29 вересня 2017 Днями у Львівському кооперативному коледжі економіки і права відбулась студентська науково-практична конференція на тему: «Нові організаційні форми та формати у роздрібній торгівлі України», яку організували та провели викладачі циклової комісії підприємництва та біржової діяльності. На сучасному...

Переглядів: 637 Коментарів: 0

Профтехосвіта
Анонси
Календар подій
Актуально
Спеціальні новини

 

Для сімей учасників АТО та Героїв Небесної Сотні влаштують благодійне дійство «Україна – це ми!»

24 серпня, з нагоди Дня незалежності України, в Музеї народної архітектури та побуту відбудеться масштабна акція, що організовують спільно Благодійне товариство «Мій тато захищає Україну» та Музей народної архітектури за...


Актуально
Спеціальні новини




Ми у Facebook
Ми у Facebook